Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τρεις οι «μνηστήρες» για το 24% του ΑΔΜΗΕ

H ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 24% του ΑΔΜΗΕ και θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Εκτός τέθηκε η China Southern Power Grid.

ΔΕΗ: Τρεις οι «μνηστήρες» για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Προκρίθηκαν από το δ.σ. της ΔΕΗ οι τρεις εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρισμού, ως υποψήφιες για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ. Εκτός έμεινε η δεύτερη κινεζική εταιρεία (China Southern Power Grid,), η οποία έτσι και αλλιώς, είχε εξαρτήσει τη συμμετοχή της μόνο στην περίπτωση που εξασφάλιζε συνεργασία με Ευρωπαίο Διαχειριστή Ηλεκτρικού Συστήματος.

Συγκεκριμένα, το δ.σ. της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρωθεί.

Το Δ.Σ., σε συμμόρφωση με το Νόμο 4389/2016, ως ισχύει, και σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 11ης Ιουλίου 2016, ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι οποίοι και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, είναι οι:

- RTE International εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d'Electricite S.A. (Γαλλία, θυγατρική της αντίστοιχης γαλλικής ΔΕΗ EDF)

- State Grid International Development Limited, Hong Kong (Κινεζική, μέτοχος της Πορτογαλικής εταιρείας Διαχείρισης Συστήματος)

- TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A. (Ιταλική).

Σημειώνεται ότι η κινεζική εταιρεία, είναι μέτοχος με 35% στην εταιρεία CDP Reti η οποία ελέγχει το 29,85% της TERNA.

Επιπλέον η κινεζική εταιρεία έχει ένα μέλος στο δ.σ. της ΤΕRNA, γεγονός που γεννά προβληματισμό για το κατά πόσο οι δύο εταιρείες που συμπλέκονται μετοχικά, μπορούν να ανταγωνιστούν για την απόκτηση του ίδιου περιουσιακού στοιχείου.

Ακόμη σημειώνεται ότι η RTE, που επιδιώκει να συμμετάσχει στον ανεξάρτητο διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος, έχει την ίδια σχέση ως προς τη μητρική εταιρεία EDF με την Edison. Η τελευταία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα ελέγχεται κατά 99,7% από την EDF.

Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd. και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v