Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Τι προσφέρουν Amerra και Diorasis

Οι αρχιτεκτονικές διαφορές στις προσφορές και γιατί «διχάζουν» τις τράπεζες. Οι προτάσεις για τον υφιστάμενο δανεισμό των 360 εκατ. ευρώ και τις νέες επενδύσεις. «Σκοτάδι» για τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού.

Νηρεύς-Σελόντα: Τι προσφέρουν Amerra και Diorasis

Ήταν περίπου αναμενόμενο, πριν καν την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα (project Nemo): Όταν έφθανε η ώρα των αποφάσεων, θα αποκαλύπτονταν οι διαφορές προσέγγισης μεταξύ των τεσσάρων πωλητριών τραπεζών, που, την ίδια στιγμή, αποτελούν και τους μεγαλοπιστωτές των δύο ομίλων.

Διαφορές που προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν έχουν την ίδια πιστωτική έκθεση, δεν έχουν σχηματίσει τις ίδιες προβλέψεις και δεν έχουν χειριστεί, ομοιόμορφα, την αποτίμηση των μετοχικών τους θέσεων στις δύο εισηγμένες.

Οι προσφορές που κατέθεσαν Amerra και Diorasis, έτσι όπως έχουν βελτιωθεί ως τώρα από τη διαδικασία των παράλληλων ξεχωριστών συζητήσεων, έφεραν στο φως τη διαφορετική αφετηρία και οπτική, με την οποία προσεγγίζουν την πώληση Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Παρότι αμφότερες δεν προβλέπουν, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, μερική διαγραφή χρέους των δύο ομίλων, ύψους περίπου 360 εκατ. ευρώ, έχουν αρχιτεκτονικές διαφορές στις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους και σημαντικές αποκλίσεις στις προβλεπόμενες επενδύσεις.

Η προσφορά της Diorasis προβλέπει την πρόωρη εξόφληση υπολογίσιμου μέρους του τραπεζικού δανεισμού. Για τα εναπομείναντα δάνεια, η Diorasis προτείνει μείωση των spreads, χωρίς όμως επιμήκυνση. Αύξηση της διάρκειας των δανείων προβλέπεται μόνο για πολύ μικρό τμήμα των υφιστάμενων δανείων, με μηχανισμό μάλιστα «γλυκαντικού» για τους πιστωτές.

Αυτή της Amerra προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή πρόωρη εξόφληση δανεισμού και roll-over του υπόλοιπου, καθώς ο επενδυτής εκτιμά ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και τη γνώση των αγορών για να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δύο ομίλων και τις ταμειακές τους ροές.

Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσφορές, ως προς τις προτεραιότητες που θέτουν για την επόμενη ημέρα των Νηρεύς και Σελόντα.

Το δυνατό σημείο της Diorasis είναι η ισχυροποίηση του ισολογισμού του νέου σχήματος Σελόντα και Νηρέα καθώς πέραν της πρόωρης εξόφλησης μέρους του δανεισμού, τα κεφάλαια που δεσμεύεται να βάλει για επενδύσεις είναι, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, σχεδόν διπλάσια από αυτά της Amerra.

Από την άλλη, η πρόταση της Amerra ενέχει καλύτερους όρους -και- σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για τις τράπεζες, καθώς προβλέπει roll-over των δανείων, γεγονός που δεν επιφέρει ζημιά, ούτε σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, για όσες τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει υψηλές ειδικές προβλέψεις.

Το σχήμα Amerra-Ανδρομέδα θεωρεί ότι έχει τη γνώση της αγοράς και το επιχειρηματικό σχέδιο για να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη των μεγεθών Νηρέα και Σελόντα. Υπό το παραπάνω πρίσμα, το θέμα της αντιμετώπισης του υψηλού δανεισμού των δύο εταιρειών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αντ' αυτού προβάλλεται το γεγονός ότι η Amerra έχει υψηλή φερεγγυότητα, διαχειριζόμενη κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ».

Οι διαφορές των δύο προσφορών είναι τόσο έντονες, ώστε να τέμνουν και το στρατόπεδο των πωλητών. Σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, τα οφέλη από το roll-over των δανείων, που προτείνει η Amerra, είναι προφανή για όλες τις τράπεζες και ιδιαίτερα για αυτές που δεν έχουν σχηματίσει υψηλές προβλέψεις. Από την άλλη, όμως, η πρόωρη εξόφληση δανείων, που προτείνει η Diorasis, προσφέρει ρευστότητα, άνετη επαναταξινόμηση των υπόλοιπων δανείων σε ενήμερα και μερική ανάκτηση προβλέψεων για όσες τράπεζες είχαν κρατήσει συντηρητική στάση.

Το πού και πώς θα συναντηθούν οι διαφορετικές οπτικές των τραπεζών μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Μέχρι χθες πάντως, οι δύο επενδυτές δεν ήταν ενήμεροι για το πώς θα συνεχισθεί ο διαγωνισμός. Αν, δηλαδή, ζητηθεί να συμφωνηθεί ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA), βάσει του οποίου θα υποβληθούν και οι τελικές βελτιωτικές προσφορές, ή θα ανακηρυχθεί ως προτιμητέος επενδυτής αυτός που θα συμφωνήσει πρώτος το καλύτερο για τους πωλητές SPA. Δεν έχει επίσης διευκρινισθεί αν θα δοθεί περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων στον επενδυτή με την καλύτερη προσφορά.

Η γενική κατεύθυνση, που έχει δώσει το διατραπεζικό όργανο NPLs Forum, είναι η διαδικασία να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου. Αν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα επιτευχθεί, η συναλλαγή θα συνυπολογισθεί από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP), που θα ακολουθήσει το stress test.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v