Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικός Χρυσός: Νέα ζητήματα αδειών ανοίγει το ΥΠΕΝ στην επένδυση

Παρέμβαση του ΥΠΕΝ για τον χώρο απόθεσης στον Κοκκινόλακα και αίτημα επανεξέτασης όλων των περιβαλλοντικών αδειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ελληνικός Χρυσός». Το μήνυμα της Eldorado Gold στην κυβέρνηση. Οι επενδύσεις 1,5 δισ. δολ. στις Σκουριές.

Ελληνικός Χρυσός: Νέα ζητήματα αδειών ανοίγει το ΥΠΕΝ στην επένδυση

Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της έκδοσης των αδειών για το μεταλλείο του χρυσού και του χαλκού στις Σκουριές, παρά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Απρίλιο, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγείρει κι άλλα θέματα αδειοδότησης της Eldorado Gold στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

Όπως έκανε γνωστό στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο Χρήστος Μπαλάσκας, πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρικής του εξορυκτικού κολοσσού του Καναδά, «το ΥΠΕΝ έχει εγείρει θέμα συμμόρφωσης με τους όρους της περιβαλλοντικής άδειας στον χώρο απόθεσης των μεταλλευτικών καταλοίπων στον Κοκκινόλακα αλλά άνοιξε και ζήτημα επανεξέτασης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων όλου του έργου, οι οποίες λήγουν το 2021».

Ως προς τον Κοκκινόλακα, όπου συγκεντρώνονται τα κατάλοιπα των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, «η εταιρία έχει προχωρήσει με βάση τη νομοθεσία για τον μεταλλευτικό κώδικα στην αλλαγή της μορφής στεγανοποίησης του χώρου απόθεσης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις για την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος».

Έτσι, «η εταιρία, για τη δραστικότερη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, προχώρησε στην τοποθέτηση τεσσάρων συστημάτων υδροστεγάνωσης», όπως εξήγησε ο ίδιος, για να κάνει γνωστό: «Κατηγορούμαστε, όμως, και το υπουργείο ζητά εξηγήσεις, γιατί δεν μείναμε σε όσα προέβλεπε η περιβαλλοντική άδεια. Αυτή όριζε την τοποθέτηση μίας μεμβράνης και ενός στρώματος αργίλου μόλις 30 εκατοστών».

Σε ό,τι αφορά τον Κοκκινόλακα, αυτός βρίσκεται σε καθεστώς πιλοτικής λειτουργίας και η άδεια που παίρνει εδώ και χρόνια είναι προσωρινή. Η τελευταία λήγει στο τέλος του χρόνου και «αν δεν δοθεί η οριστική άδεια, τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της εταιρίας.

Με αφορμή λοιπόν τον Κοκκινόλακα και το θέμα της υδροστεγάνωσης, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγείρει θέμα ανοίγματος ξανά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλης της επένδυσης».

Πέρα από τα δύο νέα ζητήματα που εγείρει το υπουργείο, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των αδειών ρουτίνας στις Σκουριές, όπου το μεταλλείο, όταν λειτουργήσει, θα παράγει χρυσό και χαλκό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ελληνικός Χρυσός», «μας ζητούν να τους παρουσιάσουμε πρώτα τις συμβάσεις προμήθειας με τον τεχνολογικό προμηθευτή για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων και μετά να μας δώσουν την άδεια για το εργοστάσιο της μεταλλουργίας. Αυτό καμία εταιρία δεν μπορεί να το κάνει, χωρίς αδειοδότηση».

Το μήνυμα

Ο κ. Μπαλάσκας κάλεσε το ελληνικό δημόσιο να «ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στην επένδυση της Χαλκιδικής» αλλά και ότι «οι μέτοχοι εμμένουν στην επένδυση και αναμένουν την αδειοδότηση». Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επόμενες κινήσεις των μετόχων, μετά το εξώδικο που εγείρει αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ αν δεν δοθούν οι άδειες στις Σκουριές, είπε: «Οι μέτοχοι θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο επιλέξουν». Επανέλαβε δε, πως «η απόφαση της διαιτησίας ήταν θετική ως προς τα επιχειρήματα της Ελληνικός Χρυσός. Δεν πείθονται όμως στο υπουργείο ως προς τις προθέσεις μας για την καθετοποίηση της παραγωγής με την κατασκευή του εργοστασίου και τη χρήση της τεχνολογίας της ακαριαίας τήξης. Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης…», πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις και τα έργα ΕΚΕ

Ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε πως η έκδοση των αδειών για τις Σκουριές θα σηματοδοτήσει επενδύσεις 1,5 δισ. δολ. Τα περίπου 700 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη λειτουργία του μεταλλείου και τα υπόλοιπα την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος.

Ήδη η Eldorado Gold έχει επενδύσει 1 δισ. και αυτή τη στιγμή τα μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα. Αν το έργο τρέξει κανονικά, τότε στην επόμενη 25ετία θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα πληρωθούν 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και 3 δισ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές, ενώ το δημόσιο θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους. Στα 80 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα έργα υποστήριξης σε τοπικές κοινωνίες, ενώ ήδη από το 2012 έχουν ήδη επενδυθεί 20 εκατ. σε δομές τουρισμού, παιδείας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Από την «Ελληνικός Χρυσός» παρουσιάστηκαν επίσης τα έργα και οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Όπως ο καθαρισμός με δαπάνες 100 εκατ. των κατάλοιπων των παλιών μεταλλείων, που ανέρχονταν σε 2,6 εκατομμύρια τόνους, αλλά και η απομάκρυνση 430.000 τόνων από την παλιά Πλατεία Φιρέ.

Η εταιρία επίσης εφαρμόζει πρόγραμμα και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της χλωρίδας, της πανίδας και των υδάτων σε περισσότερα από 400 σημεία. Προχωρά στην παράλληλη αποκατάσταση των εδαφών με τη φύτευση πάνω από 1,5 εκατομμύρια δενδρυλλίων ετησίως, τα οποία καλλιεργούνται σε φυτώρια έκτασης 150 στρεμμάτων στην Ολυμπιάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v