Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Ο χάρτης μείωσης των NPEs

Κατά 4,5 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθούν φέτος τα κόκκινα δάνεια, ενώ ο πήχης έως και το 2021 φτάνει τα 11,5 δισ. ευρώ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την Εθνική Ασφαλιστική. Δόθηκε στην τράπεζα ικανός χρόνος για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι κινήσεις για το ΛΕΠΕΤΕ.

Εθνική Τράπεζα: Ο χάρτης μείωσης των NPEs

Τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέλυσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων για το 2018.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας κατά 11,5 δισ. ευρώ από φέτος έως το τέλος του 2021 αναμένεται να προέλθει: Κατά 5,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, 1,9 δισ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς και εν γένει τις ρευστοποιήσεις, 2,8 δισ. ευρώ από την ανάκτηση οφειλών και τις ρυθμίσεις που δίνει η τράπεζα και στηρίζονται σε άφεση χρέους και 900 εκατ. ευρώ από τις διαγραφές κόκκινων δανείων.

Για το 2019 η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει τα NPEs κατά 4,5 δισ. ευρώ και οι κινήσεις που ετοιμάζει προς αυτή την κατεύθυνση είναι: Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις, η οποία θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 3μηνο του 2019. Σχεδιάζεται η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες) και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί το δεύτερο 3μηνο του 2019. Τέλος, η τράπεζα ετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (με εξασφαλίσεις), η πώληση του οποίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2019.

Η παρουσίαση της στρατηγικής και των κινήσεων της τράπεζας προς την κατεύθυνση της επιθετικότερης μείωσης των NPEs έγινε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2018 από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά και υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου. Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά (φωτ.) σημαντική στήριξη στις τιτλοποιήσεις, κυρίως μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα προσφέρει τόσο το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και τα σχέδια (APS και SPV της ΤτΕ) που προωθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, η Εθνική δεν έχει ενσωματώσει στους νέους στόχους μείωσης των NPEs την επίδραση από τον νέο πλαίσιο προστασίας.

Για την Εθνική Ασφαλιστική ο CEO της τράπεζας τόνισε ότι δόθηκε στην τράπεζα ικανός χρόνος (δύο χρόνια περιθώριο) προκειμένου να επιλέξει τον τρόπο πώλησης του 75% των μετοχών της εταιρείας. «Από τώρα θα αρχίσουμε να τεστάρουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μετά τις εκλογές, προς το τέλος του 2019, θα αποφασίσουμε τον τρόπο είτε μέσω IPO, είτε απευθείας πώλησης».

Για το ΛΕΠΕΤΕ τόνισε ότι «υπάρχει πρόοδος και θα μεταφερθούν στο Κρατικό Επικουρικό Ταμείο και το κόστος για την τράπεζα θα μειωθεί στα 30 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα -όταν υπάρχει τεράστια προσφορά από αρκετές τράπεζες της Ευρώπης- ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της ανάπτυξη και ο βαθμός κάλυψης των δανείων είναι υψηλός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v