Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Το γαϊτανάκι των στελεχών και η αδυναμία εκπλήρωσης στόχων

Δεν... στέριωσαν δεκάδες στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης στην εισηγμένη. Οι εννέα οικονομικοί διευθυντές και η περίπτωση Φρουζή. Οι δύο αναδιαρθρώσεις δανείων και η πενιχρή ανταπόκριση της εισηγμένης στους όρους των αναδιαρθρώσεων.

Creta Farms: Το γαϊτανάκι των στελεχών και η αδυναμία εκπλήρωσης στόχων

Ρουτίνα για περισσότερο από μια δεκαετία αποτελούσαν οι «κρίσεις» σε επίπεδο διοίκησης στην Creta Farms, καθώς πέρα από το τελευταίο επεισόδιο της φημολογούμενης απομάκρυνσης του βασικού μετόχου και συνιδιοκτήτη της εταιρείας, κ. Κ. Δομαζάκη από το Δ.Σ. της, η εταιρεία φαίνεται πως άλλαζε στελέχη σε επίπεδο οικονομικής διεύθυνσης… σαν τα πουκάμισα.

Κορυφή στο παγόβουνο αυτής της διαρκούς κινητικότητας στελεχών υπήρξε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Φρουζή ως επικεφαλής στην εταιρεία στις αρχές του 2016 και η μάλλον πρόωρη αποχώρησή του στα μέσα του 2017. Παρά τα όσα ακολούθησαν και αφορούν τη σχέση του κ. Φρουζή με τη Novartis, κατά το «ανέφελο» 2016, επρόκειτο για μια αξιοπρόσεκτη κίνηση εκ μέρους των μετόχων της Creta Farms, καθώς για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στην εταιρεία ανεξάρτητο από την οικογένεια κορυφαίο στέλεχος διοίκησης.

Η παρουσία του κ. Φρουζή μάλιστα είχε συνδεθεί με την επιτυχία της επιχείρησης να λάβει την περιβόητη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Μάιο του 2017. Θυμίζουμε δε πως επρόκειτο για την πρώτη επένδυση σε εταιρεία τροφίμων στην Ευρώπη και την πρώτη στην Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως παρά την επιλογή και τοποθέτηση Φρουζή, επί μήνες η εταιρεία φαίνεται να μην τον αναγνώριζε ως διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς σε διάφορες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις τον τίτλο διατηρούσαν από κοινού τόσο ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης (πρόεδρος του Δ.Σ.) όσο και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας  Κωνσταντίνος Δομαζάκης

Πέραν ωστόσο του κ. Φρουζή, η αναδρομή στη διακίνηση στελεχών στην οικονομική διεύθυνση της εταιρείας από το 2004 έως σήμερα… ζαλίζει.

Το πηγαινέλα οικονομικών στελεχών

Από το 2004 έως και σήμερα άλλαξε εννέα οικονομικούς διευθυντές, πέντε διευθυντές λογιστηρίου και αρκετούς εσωτερικούς ελεγκτές. Διατήρησε ωστόσο σταθερά ως μέλος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου τόσο τον κ. Κοτζαμπασάκη όσο και την Ελένη Δομαζάκη (συγγενή των βασικών μετόχων), δίνοντας έτσι και το στίγμα για την αντίληψη περί Εταιρικής Διακυβέρνησης που επικρατούσε στον όμιλο.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, η εταιρεία ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Αντώνη Πουφτή (προερχόμενου από τη ΔΕΛΤΑ) ως οικονομικού διευθυντή και του Εμμ. Κατικά ως υπεύθυνου εξυπηρέτησης μετόχων.

Το 2005 ανακοινώθηκε πως καθήκοντα διευθυντή λογιστηρίου αναλαμβάνει στην εταιρεία ο κ. Αγησίλαος Τουμαζάτος, σε αντικατάσταση του κ. Φώτη Σταυριανόπουλου.

Ο κ. Πουφτής παρέμεινε στη θέση του μόλις έως τον Ιανουάριο του 2006, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Τσιάκκας Γεώργιος του Δημητρίου. Κι εκείνος ωστόσο παρέμεινε μόλις για λίγους μήνες καθώς τον Απρίλιο του 2006 καθήκοντα οικονομικού διευθυντή ανέλαβε ο Ευάγγελος Σπαντιδάκης.  

Τον Μάιο του 2006, η εταιρεία απέκτησε και νέο Διευθυντή Λογιστηρίου, τον Σωκράτη Χατζηιωάννου.  

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, αποχώρησε από τη θέση Υπεύθυνης Εσωτερικού Ελέγχου η κα Ελένη Ζεάκη, η οποία προσωρινά αντικαταστάθηκε από τον κ. Ι. Μουστογιάννη, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας πάλι χρονιάς τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση ο Κωνσταντίνος Πλουμίδης

Πριν καν συμπληρώσει χρόνο, ειδικότερα τον Οκτώβριο του  2007, αποχωρεί ο κ. Σπαντιδάκης και νέος οικονομικός διευθυντής τοποθετείται προσωρινά ο Αντώνης Γιάσσαρης και τη θέση του Διευθυντή Λογιστηρίου αναλαμβάνει ο Ιάκωβος Σάρδης.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο κ. Γιάσσαρης αναλαμβάνει επισήμως τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή. Τον ίδιο μήνα ανακοινώνεται πως νέος προσωρινός Εσωτερικός Ελεγκτής τοποθετείται ο Γιώργος Μάντζιος σε αντικατάσταση του κ. Πλουμίδη. Ένα χρόνο μετά, ο προσωρινός Εσωτερικός Ελεγκτής αντικαθίσταται από τον κ. Ξαρχά Κωνσταντίνο

Τον Σεπτέμβριο του 2009 και για προσωπικούς λόγους αποχωρεί ο διευθυντής λογιστηρίου Ιάκωβος Σάρδης.   Τον Οκτώβριο του 2009 τοποθετείται ως νέος οικονομικός διευθυντής ο Βασίλης Κουφογιάννης, σε αντικατάσταση του Α. Γιάσσαρη.

Τον Ιούλιο του 2011 η εταιρεία αποκτά πάλι νέο εσωτερικό ελεγκτή τον Αλ. Διαμαντόπουλο. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2012, ως νέος Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου τοποθετείται ο Ιωάννης Παπαδόπουλος σε αντικατάσταση του Βασίλη Κουφογιάννη, ενώ αποκτά και Οικονομικό Διευθυντή για την Ελλάδα, τον Μιχάλη  Μαστοράκη.

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, έρχονται πάλι αλλαγές καθώς ως νέος εσωτερικός ελεγκτής τοποθετείται ο Φελέκης Δημήτρης ενώ νέος διευθυντής λογιστηρίου τοποθετείται ο Τσακίρης Ευάγγελος, σε αντικατάσταση του κ. Μεμέ Κυριάκου.

Στις 21 Μαρτίου 2013, ανακοινώνεται ότι αποχωρεί ο Οικονομικός Διευθυντής  Ελλάδος Μ. Μαστοράκης, τη θέση του οποίου καλύπτει ο Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Τον Δεκέμβριο του 2014 τοποθετείται νέος εσωτερικός ελεγκτής ο Θανάσης Φλιάτουρας στη θέση του κ. Δ. Φελέκη, ο οποίος ανέλαβε ρόλο Financial Controler.

Τον Δεκέμβριο του 2015 αποχωρεί ο Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου Ι. Παπαδόπουλος, ο οποίος αντικαθίσταται από τον Δημήτρη Χατζηγιαννίδη.

Στις 31 Μαΐου 2018, αποχωρεί από τη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή ο Αθανάσιος Φλιάτουρας, αλλά η εταιρεία δεν ανακοινώνει αντικαταστάτη του. Στις 5 Οκτωβρίου 2018, η εταιρεία ανακοινώνει ότι λύθηκε η συνεργασία της με τον CFO αλλά δεν ανακοινώνει αντικαταστάτη. 

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος (πρώην CEO ΟΠΑΠ και πρόεδρος της ΕΕΕΤ) αναδεικνύεται ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, αλλά και προσωρινά πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, με μέλη την κ. Ελένη  Δομαζάκη και τον κ. Εμμ Κοτζαμπασάκη. Ωστόσο, αποχωρεί πολύ σύντομα (μόλις στις 14 Δεκεμβρίου του 2018) για «προσωπικούς λόγους» και τη θέση του καλύπτει ο κ.  Χρήστος Τσάλλης.

Μία μέρα πριν, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, ως νέα Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας διορίζεται η Ελένη Χαλιώτη και αναλαμβάνει νέος Εσωτερικός Ελεγκτής ο Νικόλαος Τσομάκος

Δάνεια, αναδιαρθρώσεις και ζημίες

Την τακτική αλλαγή στελεχών και σε χρόνο όπου σημαντικά ζητήματα βάρυναν την εισηγμένη είχε επισημάνει τον Ιανουάριο του 2019  το Euro2day.gr. Σημειώνεται πως στα τέλη Γενάρη και ενώ ολοκληρωνόταν  αύξηση κεφαλαίου κατά 1,23 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη κάλεσε τους μετόχους της να ανακαλέσουν τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου, εκλέγοντας νέα πολύ πριν από την τυπική λήξη της θητείας τους (22 Ιουνίου 2021). Το δε αίτημα για ανάκληση μελών και εκλογή νέων δεν υποβλήθηκε από οιονδήποτε μέτοχο, αλλά από τον Εμμανουήλ Δομαζάκι (σ.σ. έτσι αναγράφεται το επώνυμο στην ανακοίνωση), πρόεδρο και βασικό μέτοχο της εταιρείας.

Σημειώνεται πως όλες οι παραπάνω ανακατατάξεις συνέβαιναν σε εποχές τριγμών για την εταιρεία.

Στις 15 Μαρτίου 2018, η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη δεύτερη συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού της (λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της πρώτης, έστω οριακά κερδοφόρας, χρήσης της για το 2017). 

Όπως ωστόσο είχε επισημάνει στις 03 Οκτωβρίου 2018, η εταιρεία στο α' εξάμηνο του 2018 συνέχιζε να εμφανίζει δυσμενή οικονομική εικόνα παρά τις συμφωνίες με τις πιστώτριες τράπεζες και το γεγονός του ότι υπήρξε leader στον κλάδο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v