Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Θέμα αύξησης τιμολογίων θέτoυν οι Βρυξέλλες

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος συστήνει η Κομισιόν, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας εταιρείας. Χαρακτηρίζει ανησυχητική την πορεία της. «Μονομερής», λέει, η απόφαση για την παράταση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

ΔΕΗ: Θέμα αύξησης τιμολογίων θέτoυν οι Βρυξέλλες

Ανησυχητική είναι η πορεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και συστήνει την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, για να βελτιώσει τη θέση της αλλά και για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ως «μονομερή» την απόφαση για την παράταση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Παρατηρεί επίσης την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες που άλλαξαν πάροχο.

Διαρθρωτικά ζητήματα στη ΔEΗ

Ειδικότερα, η Κομισιόν, αναφερόμενη στα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔEΗ για το 2018, υπογραμμίζει ότι «δείχνουν σημαντική μείωση της κερδοφορίας και επιδείνωση των θεμάτων των ταμειακών ροών».

Όπως εξηγεί, «υψηλότερες τιμές CO2, απώλεια μεριδίου αγοράς λιανικής και δημοπρασίες NOME εντοπίστηκαν από τη ΔEΗ και τις αρχές ως βασικές κινητήριες δυνάμεις των αρνητικών αποτελεσμάτων».

Παράλληλα υποδεικνύει και τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της ΔEΗ από τις λιγνιτικές μονάδες: «Οι λιγνιτικές μονάδες που υπόκεινται στην τρέχουσα εκχώρηση συνέβαλαν περαιτέρω στις απώλειες. Ενώ τα αποτελέσματα του 2018 είναι πολύ διαφορετικά από το 2017, όταν η ΔEΗ πραγματοποίησε κέρδη, φαίνεται σαφές ότι παραμένουν διαρθρωτικά ζητήματα και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος που η ΔEΗ είναι σε θέση να διατηρήσει και σχετικά με την τιμολογιακή της πολιτική».

Έτσι η Κομισιόν συστήνει αυξήσεις στα τιμολόγια: «Ενώ οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔEH να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους, εξίσου σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να διευκολύνει τη συνολική ανταγωνιστικότητα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των πολύ αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα».

Ανησυχητική η πορεία της ΔEΗ

«Η ΔEΗ πρόκειται σαφώς να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αλλά η σημερινή της πορεία είναι ανησυχητική, κάτι που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από την ανώτερη διοίκηση της ΔEΗ», παρατηρεί η Κομισιόν, χωρίς να παραβλέπει τα θετικά νέα: «Το τρέχον τρίμηνο υπήρξαν κάποια θετικά νέα για τη ΔEΗ, με την αναβάθμιση των ομολόγων της και εξασφάλιση δανείων από εθνικά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Φαίνεται επίσης ότι η ΔEΗ επιδιώκει συμφωνία με τις αρχές των εγγράφων εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής -σχετικά με τις πληρωμές από προηγούμενα έτη για υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας (ΥΚΩ), με αποφάσεις που αναμένεται από τη ΡΑΕ για το θέμα αυτό».

Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί

«Η συλλογή απλήρωτων λογαριασμών παρουσίασε κάποια βελτίωση, αλλά παραμένουν ορισμένα διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία θα είναι δύσκολο να επιλυθούν και θα απαιτηθούν αποφασιστικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της κανονιστικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά τους λεγόμενους ανενεργούς χρήστες (πελάτες με χαμηλή τάση, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει προμηθευτές), που έχει σημειώσει αύξηση κατά 20% στις εκκρεμείς πληρωμές κατά το 2018», αναφέρει η Κομισιόν.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Κομισιόν ως προς το αποτέλεσμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και παράλληλα χαρακτηρίζει ως «μονομερή» την απόφαση για την παράταση του διαγωνισμού.

«Μια βασική μεταρρύθμιση που υποστηρίζει την εξέλιξη των ενεργειακών αγορών είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ. Ξεκίνησε εκ νέου μετά την πρώτη προθεσμία, οπότε και δεν είχε γίνει αποδεκτή καμία προσφορά. Ένα νέο χρονοδιάγραμμα είχε συμφωνηθεί και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019», περιγράφει η Κομισιόν και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι η τελευταία προσφορά απέτυχε λόγω των προσφορών που ήταν κάτω από την αποτίμηση, οι όροι αυτού του γύρου δηλώνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί μια δίκαιη γνώμη για οποιεσδήποτε προσφορές και ότι η πρώτη αποτίμηση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, αν δούμε ορισμένες από τις παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε».

Σύμφωνα με την έκθεση, «αρκετές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον τελευταίο γύρο, αν και παραμένει να δούμε αν θα γίνουν αποδεκτές οι προσφορές».

Μία μονομερής απόφαση, λέει η Ευρ. Επιτροπή, για την επέκταση της προθεσμίας της διαδικασίας στις 15 Ιουλίου έγινε από τη ΔEΗ, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της συμφωνημένης προθεσμίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v