Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Meazon: «Εξυπνες πόλεις» με ελληνική τεχνολογική ταυτότητα

Η Meazon και οι άλλες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που προσπαθούν να αναλάβουν έργα "έξυπνης διαχείρισης", από τον οδοφωτισμό μέχρι τα απορρίμματα, στη χώρα μας ώστε να στηρίξουν τη διεθνή παρουσία τους. Προς το παρόν, περιμένουν.

Meazon: «Εξυπνες πόλεις» με ελληνική τεχνολογική ταυτότητα

Μια νέα γενιά ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας (Meazon, SenseOne, DTWISE, κ.ά.) προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να επωφεληθούν από τις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να προσφέρουν προϊόντα / λύσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης και φτάνουν μέχρι τον οδοφωτισμό και τις «έξυπνες πόλεις».

Οι διοικήσεις των εταιρειών βλέπουν προς το παρόν να προκηρύσσονται π.χ. έργα οδοφωτισμού που ουδεμία σχέση έχουν με τις «έξυπνες πόλεις» (Smart Cities) και τις νέες τεχνολογίες που γίνονται σιγά – σιγά καθημερινότητα. Ετσι, είτε επεκτείνονται στο εξωτερικό, σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους, είτε εγκαθιστούν τις λύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι βιομηχανίες και οι αλυσίδες καταστημάτων που θέλουν να παρακολουθούν στενά την ενεργειακή τους κατανάλωση και να παρεμβαίνουν αναλόγως.

Οι διοικήσεις των εταιρειών εξηγούν, με κάθε ευκαιρία, πως χωρίς έργα αναφοράς στην Ελλάδα δύσκολα θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. «Είναι λογικό να ζητούν από μια ελληνική εταιρεία και ποια έργα έχει υλοποιήσει στη χώρα της» επισημαίνουν και ελπίζουν πως στο επόμενο διάστημα θα πείσουν κάποιο δημοτικό άρχοντα ή κάποιον υπουργό ώστε να προχωρήσει μια τέτοια επένδυση. Μεμονωμένα παραδείγματα υπάρχουν, καθώς και πιλοτικά έργα, όπως η παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε 14 κτίρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει αναλάβει η Meazon η οποία εδρεύει στην Πάτρα. Αντίστοιχα (πιλοτικά ή όχι) έργα για λογαριασμό ιδιωτικών ομίλων υλοποιούν και η SenseOne, η DTWISE και άλλες εταιρείες του χώρου.

Η Meazon, που βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκτασή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασε χθες τα επενδυτικά της σχέδια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα (αποτελεί συνέχεια μικρότερης επιχείρησης) και σήμερα οι βασικοί μέτοχοι είναι ο Γιώργος Κορωνιάς (πρώην επικεφαλής της Vodafone), ο Στέλιος Κουτρουμπίνας και ο Γιάννης Γιωνάς, καθώς και η Alpha Ventures (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου Alpha TANEO επένδυσε 1,8 εκατ. ευρώ).

Όπως υποστήριξε χθες η διοίκηση, η τεχνολογία της Meazon αποτελείται από δικής της σχεδίασης έξυπνους ηλεκτρικούς μετρητές (submeters) και ελεγκτές (controllers), με ενσωματωμένη ευφυΐα, που διασυνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία πλέγματος δικτύων (mesh networking). Οι μετρητές είναι μικροί, ασύρματοι και ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Χρησιμοποιούν την ασύρματη τεχνολογία Zigbee σε τοπικό επίπεδο σε συνδυασμό με πύλη (gateway) ενεργειακών δεδομένων για την αμφίδρομη επικοινωνία με το cloud και υπηρεσίες παρακολούθησης, ανάλυσης και παρουσίασης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meazon κ. Κουτρουμπίνας είπε χθες πως μία από τις διαφοροποιήσεις έναντι του ανταγωνισμού είναι το γεγονός πως η εταιρεία δεν προσφέρει μόνο το λογισμικό, αλλά και τον εξοπλισμό. Η διοίκηση ανέφερε πως το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απένειμε στη Meazon το βραβείο του νικητή στον διαγωνισμό σχεδίασης πρωτοποριακού ενεργειακού υπο-μετρητή για την αγορά των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η τεχνολογία της Meazon χρησιμοποιήθηκε από την Endesa και την Indra για την υπηρεσία ενεργειακής πληροφόρησης και Smart Home που ονομάζεται Nexo, την Honeywell για παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε μεγάλους επιχειρησιακούς πελάτες της, την TNB στην Μαλαισία (Utility Μαλαισίας) για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο Maevi, ενώ έχει ήδη αναπτύξει 2 εξουσιοδοτημένους διανομείς στις ΗΠΑ (Madison Electric και ΕSD Global) και έναν στην Αυστραλία (Solutions Soft). Επίσης, η Meazon επιλέχτηκε από to hub:raum της T-Mobile (του ομίλου Deutsche Telekom) για συνεργασία στην ανάπτυξη τεχνολογίας NB-IoT στους μετρητές της, ενώ βραβεύτηκε με το Seal of Excellence από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνολογίας της.

Τέλος έχει ξεκινήσει πιλοτικά έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και έξυπνων πόλεων με εταιρείες διαχείρισης δικτύων (utilities), δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ενεργειακής εξοικονόμησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Hong Kong και Αυστραλία.

Στην Ελλάδα η Meazon συνεργάζεται με την Watt & Volt για την υλοποίηση της υπηρεσίας έξυπνο ρελέ, «smart watt». Προσφάτως ανέλαβε έργο ενεργειακής παρακολούθησης 14 κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) στα πλαίσια του έργου e-smart city, ενώ η τεχνολογία της χρησιμοποιείται σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα Εγγυημένης Ενεργειακής Απόδοσης (Energy Performance Contracting) που «τρέχουν» στην Ελλάδα για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας. Τέλος, η τεχνολογία IoT ενεργειακής μέτρησης κι ελέγχου της Meazon έχει εγκατασταθεί σε μικρούς και μεγάλους πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα η Meazon απασχολεί 20 εργαζόμενους με τις πωλήσεις να πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v