Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος ιδιωτικοποίησης για ΑΔΜΗΕ

Στο δεύτερο τρίμηνο οι αποφάσεις και ο διαγωνισμός για την πώληση νέου πακέτου μετοχών. H option της κινεζικής State Grid και οι ενδιαφερόμενοι.

Νέος γύρος ιδιωτικοποίησης για ΑΔΜΗΕ

Δεύτερο γύρο αποκρατικοποίησης ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τις αποφάσεις και ενδεχομένως την προκήρυξη διαγωνισμού να «τρέχουν» στο επόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με συνομιλητές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να αφήσει κενό χρόνο ανάμεσα στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών (σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί) και του ΔΕΔΔΗΕ (Σεπτέμβριο η πώληση του 49%) και θα ανοίξει και τον «φάκελο» της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αναπτύξει ταχύτητα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ήταν το 2017, όταν αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ και μέσα από ένα σύνθετο σχήμα που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε το μάνατζμεντ υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Έτσι το 51% του Διαχειριστή ανήκει στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην οποία μέτοχος με 51,1% είναι το ελληνικό δημόσιο, ενώ η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 25% ανήκει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (εταιρεία του ελληνικού δημοσίου) και το 24% μετά από διαγωνισμό πέρασε στην κινεζική State Grid International Development. Ουσιαστικά άμεσα και έμμεσα το 51% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Η option των Κινέζων

Η κυβέρνηση και στις προγραμματικές της δηλώσεις είχε αναγγείλει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρόεδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κορυφαία στελέχη της State Grid είχαν δηλώσει στον υπουργό ΠΕΝ την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση πώλησης πακέτου μετοχών.

Η εταιρεία επίσης είχε εκφράσει τη βούλησή της να εισέλθει με 20% και στη θυγατρική του Διαχειριστή «Αριάδνη», που τρέχει τη «διπλή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Έργο με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι Κινέζοι φαίνεται να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο εγχείρημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, αφού με βάση τη συμφωνία των μετόχων του 2017, έχουν δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer), στην περίπτωση που κάποιος εκ των υπολοίπων μετόχων, δηλαδή ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού των μετοχών τους.

Ευρωπαϊκό επενδυτικό ενδιαφέρον

Πηγές αναφέρουν ότι για τον ΑΔΜΗΕ εκδηλώνεται άτυπα ισχυρό ενδιαφέρον από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds. Ο Διαχειριστής έχει μπει στο μικροσκόπιο ισχυρών παικτών, καθώς τα έσοδά του είναι ρυθμιζόμενα, δηλαδή καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ. Η περιουσιακή του βάση αποτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εκτιναχθεί στα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό έργο. Εκτός της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, έχει προγραμματίσει έργα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στους ενδιαφερόμενους ακούγονται τα ονόματα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικού Συστήματος της Ιταλίας Terna, στον οποίο μέτοχος με 30% είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων CDP Reti, όπου μέτοχος με 35% είναι επίσης η κινεζική State Grid. Σχετικές επαφές υπήρξαν πρόσφατα και με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά, ο οποίος ταξίδεψε στη Ρώμη, ενώ είχε προηγηθεί και επίσκεψη εκπροσώπων της εταιρείας στην Αθήνα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα ονόματα που ακούγονται, συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Γάλλος Διαχειριστής RTE και ο Βέλγος Elia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v