Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεσα παράλληλοι διαγωνισμοί για MIG και Attica

Τράπεζα Πειραιώς και MIG αποφάσισαν να τρέξουν ταυτόχρονα διαδικασίες για την πώληση των δανείων της MIG η πρώτη και του 79,3% της Attica η δεύτερη. Οι φιλόδοξοι στόχοι και οι επιφυλάξεις της αγοράς. Ποια δάνεια της MIG βγαίνουν προς πώληση.

Αμεσα παράλληλοι διαγωνισμοί για MIG και Attica

Την απόφαση να «τρέξουν», εκ παραλλήλου, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG, καθώς και του 79,3% της Attica Group έλαβαν οι διοικήσεις Πειραιώς και MIG, θέτοντας, μάλιστα, τον φιλόδοξο στόχο λήψης δεσμευτικών προσφορών ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των δύο διοικήσεων προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία-εξπρές για την πώληση από την Πειραιώς των δανείων της MIG και ταυτόχρονα την πώληση από τη MIG του 79,3% της Attica. Αφού ληφθούν οι δεσμευτικές προσφορές, θα αποφασισθεί αν ένας από τους δύο διαγωνισμούς προχωρήσει, με ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή.

Η διαδικασία-εξπρές, σε μια περίοδο, μάλιστα, που κυριαρχεί λόγω του κορωνοϊού η τάση αποστροφής ρίσκου, η οποία πλήττει τα εγχώρια assets, κάνει την αγορά επιφυλακτική για το αν ευοδωθεί ο παραπάνω σχεδιασμός. Άλλωστε ήδη η ελληνική οικονομία μετράει τα πρώτα πλήγματα, με υψηλό ποσοστό ακυρώσεων σε κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών πτήσεων για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Αν η τάση ακυρώσεων από το εξωτερικό συνεχισθεί, θα επιδράσει αρνητικά στην ακτοπλοΐα (Attica) αλλά και στην εστίαση (Everest), κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος MIG. Επιπρόσθετα, η ένταση με την Τουρκία λόγω της ενεργούς προώθησης μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα ενδέχεται να επιδράσει με τη σειρά της στην ακτοπλοϊκή δραστηριότητα προς συγκεκριμένους προορισμούς.

Αν, πάντως, το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, η Πειραιώς θα έχει την ευχέρεια να κρίνει πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου, αν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια της MIG ή όχι. Εξού πιθανότατα και η απόφαση να τρέξουν εκ παραλλήλου οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, η Πειραιώς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε πώληση των δανείων της MIG, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, οι σύμβουλοι πώλησης UBS και Euroxx έστειλαν προς υπογραφή σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs). Μεταξύ όσων έλαβαν NDA περιλαμβάνονται οι Emma Capital, Comer Group, Fortress, Farallon, Oak Hill και Lone Star. Όλοι οι παραπάνω επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί, στο πρόσφατο παρελθόν, είτε για την αγορά των δανείων της MIG είτε για την αγορά της Attica Group.

Το σχήμα Farallon - Oak Hill είχε καταθέσει, τον περασμένο Οκτώβριο, δεσμευτική προσφορά για την αγορά μέρους των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG και την αναχρηματοδότηση των υπολοίπων, που κρίθηκε μη ικανοποιητική από την Τράπεζα Πειραιώς.

Emma Capital και Comer Group φέρεται να υπέβαλαν, προ διμήνου, άτυπες προσφορές για τα δάνεια της MIG στην Πειραιώς, με τιμήματα που δεν ξεπερνούσαν τα 390 εκατ. ευρώ, ενώ Fortress και Lone Star είχαν συμμετάσχει στη διεκδίκηση της Αttica Group, οι προσφορές τους, όμως, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τη MIG.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση από τη MIG του 79,3% της Attica βρίσκεται και αυτή σε εξέλιξη. Η UBS, που λειτουργεί και σε αυτό τον διαγωνισμό ως σύμβουλος, έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση της αγοράς και έχει εντοπίσει κατ’ αρχάς ενδιαφέρον από κάποια funds, που έχουν επενδύσει στην ακτοπλοΐα.

Τα δάνεια της MIG που βγαίνουν προς πώληση

Η Πειραιώς βγάζει προς πώληση το σύνολο των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 548,8 εκατ. ευρώ και υψηλότερης συνολικής απαίτησης, λόγω του συνυπολογισμού των τόκων. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της MIG για τη φετινή χρονιά.

Στον αντίποδα, έχει διευκρινισθεί ότι στο «πωλητήριο» δεν συμπεριλαμβάνεται το 32% της MIG, που κατέχει η Πειραιώς, γεγονός που σύμφωνα με ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν διευκολύνει τους μετέπειτα χειρισμούς γι' αυτόν που θα αγοράσει τα δάνεια.

Τα δάνεια της MIG αναχρηματοδοτήθηκαν από την Πειραιώς στα τέλη του 2019. Ειδικότερα, παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου 2020 η περίοδος αποπληρωμής δύο κοινών ομολογιακών δανείων, ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ και 86,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με παράταση της περιόδου εκτοκισμού. Σημειώνεται ότι το ομολογιακό ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ ανήκε στη Fortress και αγοράστηκε από την Πειραιώς στις 23/10/2019, λίγο πριν τη λήξη του.

Επιπρόσθετα, παρατάθηκε ως την 31η Ιουλίου 2020 η διάρκεια του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ανεξόφλητου υπολοίπου 295,1 εκατ. ευρώ. Με τις συμβάσεις αναχρηματοδότησης, η Πειραιώς έβαλε προσημειώσεις επί των μετοχών Vivartia και Αttica Group, κυριότητας MIG, και για το ΜΟΔ, το οποίο προηγουμένως δεν διέθετε εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, το οποίο αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, προέβλεπε τη δέσμευση της MIG να εξασφαλίσει ως την 31η Ιουλίου 2021 είτε μια συμφωνία αναχρηματοδότησης του συνόλου του δανεισμού της, είτε να προχωρήσει στη διάθεση ενός ή περισσότερων περιουσιακών της στοιχείων, για να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών της προς την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v