Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του Ισραήλ

Ανησυχία των ορκωτών λογιστών για τη δυνατότητα της Delek να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ποια μέτρα λαμβάνει η εταιρία των μεγαλύτερων κοιτασμάτων της Ν.Α. Μεσογείου και του κοιτάσματος της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.

Στα όρια η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του Ισραήλ

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του Ισραήλ, η  Delek εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της ζήτησης και των τιμών του αργού, καθώς και του υψηλού χρέους έναντι των ομολογιούχων και των δανειστών της.

Ο όμιλος ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και συνολικά του 2019, τα οποία συνοδεύτηκαν από την προειδοποίηση των ορκωτών λογιστών (going concern), τους ενδοιασμούς δηλαδή για το κατά πόσο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της.

H Delek είναι εκείνη η εταιρία που συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα με την αμερικανική Noble Energy έφερε στο φως τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανοικτά του Ισραήλ. Πρόκειται για τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν (21,4 τρισ. κυβικά πόδια) και του Ταμάρ (11,2 τρισ. κυβικά πόδια), ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστή με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» των 4,5 τρισ. κυβικών ποδιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί συμμετέχει πάλι με τη Noble αλλά και την BG Shell.

Η Delek, το 2013 υποχρεώθηκε από την ισραηλινή αρχή ανταγωνισμού να πουλήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στις παραχωρήσεις Καρίς και Τανίν. Τα απέκτησε η ελληνική Energean Oil & Gas. Πρόκειται για κοιτάσματα με συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 3,5 τρισ. κυβικά πόδια.

Η ισραηλινή εταιρία, που συγκαταλέγεται στους μεγάλους διεθνούς «παίκτες» του upstream ελέγχεται από τον Γιτζάκ Τσούβα εκ των πλουσιότερων Ισραηλινών, με το Forbes να  τον κατατάσσει το 2014 στην έβδομη θέση με περιουσία στα 4,2 δισ. δολ.

Ο ισραηλινός κολοσσός με έσοδα για το 2019 8,8 δισ. σέκελς (ισραηλινό νόμισμα), συνολικές υποχρεώσεις 9,1 δισ. σέκελς και καθαρό χρέος 5,1 δισ. σέκελς, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, πιέζεται, όπως αναφέρει το Bloomberg, από τους ομολογιούχους και τις τράπεζες να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια του. Πιέσεις που εντάθηκαν τον Μάρτιο μετά την πτώση κατά 70% της αξίας της μετοχής στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Η εταιρία κατά την ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την προειδοποίηση των ορκωτών λογιστών, ωστόσο σημειώνει ότι έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων, μετά το κλείσιμο της περσινής χρονιάς με αποτέλεσμα να μειώσει το δανεισμό της κατά 800 εκ. σέκελς.

Σύμφωνα με το Bloomberg  η Delek πούλησε περιουσιακά στοιχεία πάνω από 450 εκ. σέκελς και ταυτόχρονα μείωσε κατά το ήμισυ τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, στα 125 εκατ. δολ.  Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση της ισραηλινής εταιρίας σύμφωνα με την οποία θα συμφωνήσει τους όρους αναχρηματοδότησης με τους πιστωτές της και ταυτόχρονα θα αυξήσει και το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 400 εκατ. σέκελς.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η εταιρία περιγράφει τις αναταράξεις στις αγορές του πετρελαίου που είχαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και της κόντρας Σ. Αραβίας – Ρωσίας την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 30% με 40%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ίνταν Γουάλας διαβεβαιώνει πως με τα μέτρα που έλαβε η εταιρία θα ξεπεράσει την κρίση βγαίνοντας από αυτήν πιο ισχυρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v