Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Κρυμμένος θησαυρός στα δημόσια έργα

Τα πολλά και μεγάλα έργα που αναμένεται να τρέξουν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης προσελκύουν εταιρείες του κλάδου που μέχρι σήμερα κρατούσαν επιφυλακτική στάση για τις δημόσιες συμβάσεις. Η στάση των εισηγμένων ομίλων.

Πληροφορική: Κρυμμένος θησαυρός στα δημόσια έργα

Αλήθεια είναι ότι κατά την τελευταία δεκαετία, πολλές εταιρείες πληροφορικής είτε απέφευγαν πλήρως να εμπλακούν στην υπόθεση των δημόσιων έργων, είτε επέλεγαν μια περιορισμένη και επιλεκτική δραστηριοποίηση σε αυτά.

«Έχουμε αναλάβει σειρά έργων του δημοσίου και φοβάμαι ότι στο τέλος της ημέρας, σε πολλά από αυτά μπήκαμε μέσα», είχε δηλώσει ιδιοκτήτης μεγάλου ομίλου, συμπληρώνοντας: «Εμείς προετοιμαζόμαστε έγκαιρα, προσλαμβάνοντας -και πληρώνοντας- εξειδικευμένο προσωπικό για έργα που καθυστερούσαν χρόνια ολόκληρα μέχρι να προκηρυχτούν και στη συνέχεια να ανατεθούν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρούνταν νέες καθυστερήσεις τόσο στις διαδικασίες παράδοσης όσο και στις πληρωμές των έργων. Ειδικότερα στις εποχές των μνημονίων, το να έχεις απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο δεν αποτελούσε καθόλου εύκολη υπόθεση. Τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί στο συγκεκριμένο πεδίο».

Άλλος παράγοντας του κλάδου έθεσε με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα: «Κινητήριος μοχλός των δημόσιων έργων πληροφορικής ήταν το ΕΣΠΑ. Τι συνέβαινε λοιπόν; Τα πρώτα τρία χρόνια κάθε Προγράμματος πήγαιναν χαμένα και όλο το σύστημα έτρεχε κατά τα δύο τελευταία -στο παρά πέντε δηλαδή-, προκειμένου να προλάβει την απορρόφηση των κονδυλίων. Αυτές οι έντονες διακυμάνσεις εργασιών προκαλούσαν μεγάλα έξοδα στις εταιρείες και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές από αυτές οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Σ’ αυτό συνέβαλε και το ότι οι περισσότερες δημόσιες συμβάσεις δεν προέβλεπαν υπηρεσίες συντήρησης-διαχείρισης, έτσι ώστε οι εταιρείες να καρπώνονται έσοδα και μετά την παράδοση των έργων».

Ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας δήλωνε επί σειρά ετών πως η θυγατρική Unisystems έδινε έμφαση σε συμβάσεις του εξωτερικού και των μεγάλων εγχώριων ιδιωτικών εταιρειών, αφήνοντας σε δεύτερη προτεραιότητα τα έργα του ελληνικού δημοσίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης προχώρησε προ διετίας στην πώληση της θυγατρικής Cardisoft στην Ίλυδα του Βασίλη Ανυφανττάκη, μηδενίζοντας έτσι τις ήδη περιορισμένες συναλλαγές του ομίλου του με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τις δημόσιες συμβάσεις, πλην όμως είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η εταιρεία του να μην υποχρεώνεται σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, ακόμη και σε χρονιές που δεν θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των δημόσιων έργων στον συνολικό κύκλο εργασιών της Space Hellas αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 20%, όταν πέρυσι ήταν στο 12%-13% και πρόπερσι μόλις μονοψήφιο (κερδοφόρες και οι τρεις οικονομικές χρήσεις).

Ταυτόχρονη ενασχόληση με κράτος και ιδιώτες πελάτες είχε παραδοσιακά η Byte Computer του Σπύρου Βυζάντιου, ενώ επικεντρωμένη στα έργα του δημοσίου ήταν η Q&R (την τελευταία διετία έγιναν προσπάθειες για επέκταση στο εξωτερικό και σε ιδιωτικά έργα).

Αλλαγή σκηνικού

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το ενδιαφέρον των εταιρειών πληροφορικής για τα έργα του δημοσίου έχει τονωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που μέχρι τώρα έβλεπαν «από απόσταση» το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, ή έστω δρούσαν ιδιαίτερα επιλεκτικά, αυτή την περίοδο να σχεδιάζουν μια σαφώς ενεργότερη ενασχόλησή τους.

«Τα κονδύλια τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι πολύ μεγάλα και σε ορισμένους φαντάζουν ως… χρήματα που πέφτουν από το ελικόπτερο. Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι θα προσέξουν την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων, θεωρείται βέβαιο ότι ένα σημαντικό κομμάτι θα περάσει από τις επενδύσεις στην τεχνολογία, οι οποίες και θα συμβάλουν στην ψηφιοποίηση τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και ολόκληρης της οικονομίας. Και αυτό σε μια περίοδο όπου οι υγιείς εταιρείες πληροφορικής έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για χρηματοδότηση. Επίσης, η πολιτική του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη φαίνεται πως έχει ψηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε ψηφιακούς στόχους θα κατευθυνθεί το 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμβάλλοντας στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας», δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας:

«Ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι τα πράγματα στη διαδικασία αναθέσεων και πληρωμών από τον μηχανισμό του δημοσίου έχουν βελτιωθεί, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Πέραν αυτού, παράλληλα με τις αναθέσεις των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται πως κάπου μέσα στο 2022-2023 θα αρχίσουν και οι πρώτες συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ, αυτού που θεωρητικά αρχίζει τώρα».

Η Profile είχε παραδοσιακά μικρή έκθεση σε συμβάσεις του δημοσίου (βλέπε π.χ. έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης), ωστόσο τώρα προτίθεται να δώσει έμφαση και σε έργα του δημόσιου τομέα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, που άπτονται τομέων στους οποίους η εισηγμένη διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. digitalization, cyber security και υποστήριξη ταμείων-εργασιών επικουρικής ασφάλισης).

H διοίκηση της Performance ανακοίνωσε στο πρόσφατο συνέδριο του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης ότι η εστίασή της θα παραμείνει στο επιχειρηματικό λογισμικό, θεωρώντας πως αποτελεί κύριο συνομιλητή των εταιρειών σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό τους, ενώ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί για πρώτη φορά και στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, υποστηρίζοντας πως πολλά πράγματα από την πλευρά του δημοσίου στο συγκεκριμένο μέτωπο επιταχύνονται και εξυγιαίνονται.

Τα έργα του δημοσίου θα μπορούσε να εξετάσει και η Epsilon Net, με βάση τα όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Γιάννης Μίχος, το φετινό καλοκαίρι, όταν η εταιρεία προχωρούσε σε δημόσια εγγραφή, με στόχο τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v