Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» της Quest μετά την πώληση της Cardlink

Μετά από ένα χρυσοφόρο deal που προστίθεται στο ενεργητικό του Θ. Φέσσα, ο όμιλος Quest καλείται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το ύψος των επενδύσεών του. Στο τραπέζι και νέες εξαγορές.

Η «επόμενη μέρα» της Quest μετά την πώληση της Cardlink

H πώληση της της Cardlink στο γαλλικό Όμιλο Wordline αποτέλεσε ένα ακόμη «χρυσοφόρο» deal για τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Quest Holdings. Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε πουλήσει σε ζηλευτά τιμήματα την Hellas On Line, ή ακόμη την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Q Telecom που είχε ιδρύσει.

Τρεις ακόμη πολύ σημαντικές εξαγορές «σφράγισαν» την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του ομίλου Quest, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια λειτουργίας:

  • Πρώτον, η απόκτηση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε leader της εγχώριας αγοράς και που επί σειρά ετών αποτελούσε την κυριότερη πηγή κερδοφορίας ολόκληρου του ομίλου.
  • Δεύτερον, η εξαγορά της Unisystems, στην οποία συνεισέφερε στη συνέχεια τη δραστηριότητα λογισμικού της InfoQuest, με αποτέλεσμα η «ενοποιημένη» Unisystems να αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κλάδο, λαμβάνοντας μεγάλα έργα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
  • Τρίτον, η απόκτηση της τότε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας Rainbow, μέσω της οποίας ο όμιλος ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό του τα προϊόντα της Apple.

Δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμηθεί και η προ ολίγων ετών κίνηση κερδοφόρας ρευστοποίησης τμήματος της θέσης του ομίλου σε μονάδες ΑΠΕ: «Μας προσφέρθηκε τέτοιο τίμημα που δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε», είχε δηλώσει τότε πηγή προσκείμενη στον όμιλο.

Στην περίπτωση της Cardlink, η πώλησή της θα αποφέρει στην Quest Holdings μετρητά ύψους 93 εκατ. ευρώ και έκτακτη κερδοφορία της τάξεως των 86,5 εκατ. ευρώ (το ποσό που εισπράχθηκε μείον το κόστος των 6,5 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί για την απόκτηση της πλειοψηφίας της εταιρείας).

Όσο και αν η συνολική επένδυση της Quest ήταν στην πράξη σαφώς υψηλότερη από αυτή των 6,5 εκατ. ευρώ (π.χ. ανάληψη δανείων της Cardlink, επενδύσεις που έγιναν στη συνέχεια καθώς η θυγατρική δεν διένειμε μερίσματα στη μητρική Quest Συμμετοχών), κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι προέκυψαν κέρδη αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ και μια ποσοστιαία αποδοτικότητα μέσα σε μόλις έξι χρόνια που… βγάζει μάτια.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, «το τίμημα που θα εισπράξουμε σχετίζεται άμεσα με το πόσο σκληρά και παραγωγικά δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το πόσο επενδύσαμε στην εταιρεία».

Αν και δεν απουσίασαν όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστες άστοχες επιλογές (π.χ. μειοψηφική συμμετοχή στην τότε Aremisoft), η ουσία είναι πως οι πλείστες επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Φέσσα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχείς, σε αντίθεση με τα περισσότερα deals των τελευταίων 25 ετών στον κλάδο της πληροφορικής, τα οποία κατέληξαν στη συνέχεια είτε σε «διαζύγια», είτε σε «λουκέτα».

Η «επόμενη μέρα»

Η πώληση της Cardlink έγινε σε μια χρονιά όπου η εταιρεία ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο με άνοδο 34% στον κύκλο εργασιών της και 159% στα προ φόρων κέρδη της. Το deal αποδίδεται στην ταχύτατη συγκέντρωση που λαμβάνει χώρα στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών παγκοσμίως, όπου η όλη δραστηριότητα τείνει να ελέγχεται από τρεις έως πέντε μεγάλους ομίλους, με την Wordline να αποτελεί έναν εξ’ αυτών (η Quest εξέταζε και προτάσεις από άλλους ενδιαφερόμενους, όπως π.χ. από την ιταλική Νexi).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ποσό των 93 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί περίπου στο 18% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ) που θα εισπραχθεί από την πώληση της Cardlink, έρχεται να προστεθεί στο θετικό καθαρό ταμείο του ομίλου της 31ης/12/2020 και ανοίγει το δρόμο στην Quest Holdings για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις (τόσο σε οργανικό επίπεδο, όσο και μέσα από εξαγορές), πέρα από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για το 2020.

«Θα πρέπει τώρα να δουλέψουμε παραγωγικά προκειμένου να δούμε το πώς θα αξιοποιήσουμε το πολύ σημαντικό αυτό ποσό που θα εισπράξουμε. Οι εξαγορές παραμένουν πάντα στις προθέσεις μας και θα προχωρήσουμε από τη στιγμή που θα διαγνώσουμε κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση» δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου.

Πριν μάλιστα από την ολοκλήρωση του deal, η διοίκηση της Quest ενημέρωνε τους αναλυτές για φετινό στόχο επενδύσεων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:

  • Γύρω στα 25 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την Γ.Ε. Δημητρίου (απόκτηση μετοχών και κεφάλαιο κίνησης, υπό την προϋπόθεση της δικαστικής απόφασης για αναδιάρθρωση χρεών, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους).
  • 18 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων logistics της ACS στο Αιγάλεω (το project θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2021, ή στις αρχές του επόμενου έτους).
  • 5-6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα).

Αντίθετα, η διοίκηση του ομίλου δεν φάνηκε πρόθυμη για μια νέα έκτακτη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της το 2021 (κάτι που συνέβη πέρυσι) επαναλαμβάνοντας την πολιτική της για επανεπένδυση του 70% των ετήσιων κερδών και την διανομή του υπόλοιπου ποσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v