Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις σημαντικές κινήσεις για τη Mytilineos τον Ιούλιο

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την ενέργεια και η εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας στην Ιρλανδία. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Tobruk και η σύμβαση με GSE.

Τέσσερις σημαντικές κινήσεις για τη Mytilineos τον Ιούλιο

Τις κινήσεις της Mytilineos μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου περιγράφει στις αναλυτικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η εταιρεία. Ετσι:

Την 1 Ιουλίου 2021, η MYTILINEOS ανακοίνωσε μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) την εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας 14MW σε διαδικασία ανάπτυξης στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από την Elgin Energy, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα επωφεληθεί από μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές Συμβάσεις επί Διαφορών (CFDs) που θα ανατεθούν στο πλαίσιο της δημοπρασίας 2020 RESS 1 (εθνική δημοπρασία για ΑΠΕ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας) και μόλις ενεργοποιηθούν τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η εξαγορά ενισχύει τη θέση του RSD στη διεθνή αγορά ενέργειας και ειδικότερα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Elgin Energy, μετά την ενεργοποίηση χαρτοφυλακίου 76MW μη επιδοτούμενων έργων ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 5 Ιουλίου 2021, η MYTILINEOS ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650 MW στο Tobruk της Λιβύης, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΜYTILINEOS. Μάλιστα, το έργο Tobruk Open Cycle, συνολικής αξίας $400, έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης καθώς έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά της πρώτης τουρμπίνας και της γεννήτριας της μονάδας στο εργοτάξιο.

Πιο αναλυτικά, η MYTILINEOS έχει αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 650 MW στο Tobruk που θα έχει τη δυνατότητα καύσης διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Σημειώνεται, ότι ο βαθμός απόδοσης του αεροστρόβιλου σε διάταξη ανοικτού κύκλου μπορεί να υπερβεί το 38%, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε πρώτο στάδιο πρόκειται να ανεγερθεί τον Αύγουστο του 2021 η πρώτη τουρμπίνα και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους, ενισχύοντας άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160 ΜW.

Στις 8 Ιουλίου 2021, η MYTILINEOS ανακοίνωσε ότι μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU) υπέγραψε σύμβαση με την Georgian State Electrosystem JSC (GSE) για την κατασκευή δύο νέων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 220/110kV και την επέκταση Υποσταθμών 500kV και 400kV ενός υπάρχοντος σταθμού μετατροπής στη Γεωργία. Το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών 220/110kV “Lajanuri” και “Ozurgeti” καθώς και την επέκταση της πλευράς 400kV και 500kV AC του σταθμού μετατροπής Akhaltsikhe.

Οι δύο νέοι υποσταθμοί Lajanuri και Ozurgeti θα περιλαμβάνουν διάταξη διπλών ζυγών στα 220/110kV και 4 αυτομετασχηματιστές 220/110/35kV (δύο για κάθε υποσταθμό). Οι εργασίες στον υφιστάμενο σταθμό μετατροπής Akhaltsikhe θα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση και επέκταση της πύλης 20C01 (400kV) και της πύλης 10B04 (500kV). Η εν λόγω σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών, συμπληρωματικά των 24 μηνών της περιόδου εγγύησης και η συμβατική αξία για την MYTILINEOS ανέρχεται σε €35,665,000. Η Γεωργία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την KfW. Η σύμβαση με την MYTILINEOS αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του «Open Program Extension Transmission Network Georgia II», προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ροή φορτίου, να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς και να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου μεταφοράς της χώρας.

Στις 21.07.2021, η MYTILINEOS υπέγραψε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας. Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η αγαστή συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στο πλαίσιο της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23.

* Δείτε τις οικονομικές καταστάσεις στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v