Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η κίνηση της Performance για αύξηση κεφαλαίου

Οι λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα και άνετη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι καυτές εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής και τα «ανοιχτά» ζητήματα της έκδοσης.

Τι κρύβει η κίνηση της Performance για αύξηση κεφαλαίου

H απόφαση της Performance Technologies να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και του ποσού των πέντε εκατ. ευρώ (βλέπε θέμα της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης στις 9 Σεπτεμβρίου) δεν εξέπληξε τη χρηματιστηριακή αγορά.

Άλλωστε στις 23/11/2020 υπήρξε δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Performance: Εξετάζει κεφαλαιακή ενίσχυση» που αναφερόταν στο σχετικό θέμα.

Όπως είχε αναφέρει τότε η διοίκηση της εταιρείας, το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης τέθηκε παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και άνετη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο:

  1. Την επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με αυτή των τελευταίων ετών.
  2. Την περαιτέρω επένδυση σε υποσχόμενους τομείς της τεχνολογίας στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται (αναμένεται και η δράση στο Internet Of Things).
  3. Τη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου.

Επιπρόσθετα, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και άλλους παράγοντες που ωθούν τις εταιρείες πληροφορικής να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων:

Πρώτον, το θερμό κλίμα που επικρατεί στη χρηματιστηριακή (και όχι μόνο στην εγχώρια) αγορά για τις εταιρείες του κλάδου. Για παράδειγμα, η Performance Technologies από μια «ξεχασμένη» επιλογή της Εναλλακτικής Αγοράς έχει κάνει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στο ταμπλό του ΧΑ 10.837 πράξεις, με όγκο συναλλαγών 1.018.582 τεμάχια (επί συνόλου 3.908.990) και αξία 8.869.117 ευρώ. Όσο για την τιμή της μετοχής, από τα 2,24 ευρώ του Απριλίου του 2019 σήμερα υπερβαίνει τα 11 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 43,5 εκατ. ευρώ! Με άλλα λόγια, αυτή την περίοδο όχι μόνο υπάρχουν πρόθυμα κεφάλαια να τοποθετηθούν στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και σε πολύ καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συμφέροντα των βασικών (και των υπόλοιπων) μετόχων.

Δεύτερον, το γεγονός των ταχύτατων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της πληροφορικής. Οι νέες τεχνολογίες τρέχουν και όσες εταιρείες δεν είναι έτοιμες να επενδύσουν άμεσα σ’ αυτές θα χάσουν πιθανότατα σύντομα το τρένο του ανταγωνισμού, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες θα απολαύσουν μια πίτα που αναμένεται να μεγαλώσει κατά πολύ.

Παράλληλα, το πάρτι των εξαγορών στον κλάδο έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά και το ζητούμενο για μια εταιρεία είναι να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες πριν τις εκμεταλλευθούν οι ανταγωνιστές της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Performance Technologies ενδιαφέρεται και αυτή να εμπλακεί στο μέτωπο των εξαγορών.

Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση της Performance θα παραμείνει στο επιχειρηματικό λογισμικό, θεωρώντας πως αποτελεί κύριο συνομιλητή των εταιρειών σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό τους, ενώ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί για πρώτη φορά και στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

Ανοιχτά ζητήματα

Με ενδιαφέρον αναμένεται να παρακολουθήσουν οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας την επικείμενη γενική συνέλευση της 9ης Σεπτεμβρίου, η οποία άλλωστε περιλαμβάνει και σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως πχ η έγκριση διανομής μερίσματος, το «σπάσιμο» (split) της μετοχής (3 νέες θα αντικαταστήσουν μία παλαιά) και η δωρεάν διάθεση νέων μετοχών σε μέλη του Δ.Σ. και στο προσωπικό της εταιρείας, οι οποίες θα εκδοθούν μέσα από την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα προσεγγίσει επενδυτές «με στόχο την παρουσίαση της εταιρίας, τον καθορισμό του αριθμού νέων μετοχών που θα προσφερθούν σε συνδυασμό με το εύρος τιμής διάθεσης του, και γενικώς για να ενεργεί κατά την κρίση του ώστε να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την επιτυχή άντληση κεφαλαίων» (δεν προτιμήθηκε η λύση της δημόσιας εγγραφής, που είχαν επιλέξει πέρυσι οι εταιρείες Entersoft και Epsilon Net).

Άρα, δεν είναι γνωστή σήμερα ούτε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ούτε επίσης το αν οι παλαιοί μέτοχοι (και κυρίως οι επενδυτές μειοψηφίας) θα μπορέσουν με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουν στην επικείμενη έκδοση.

Τέλος, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου δεν οδηγεί (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) στη μετάταξη των μετοχών της εισηγμένης από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά και όλα δείχνουν πως η διοίκηση θα ερωτηθεί για το πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο της προαναφερόμενης μετάταξης στην «Α’ Εθνική» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το 2020 η Performance Technologies σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών (31,3 εκατ. ευρώ, ή +20,9% σε σύγκριση με το 2019) και προ φόρων κέρδη 3,527 εκατ., αυξημένα κατά 38,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v