Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με cornerstone investor τη CVC η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Το private equity fund θα καλύψει σημαντικό μέρος των αδιάθετων μετοχών, ώστε να βρεθεί να κατέχει ως το 10%. «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για άντληση κεφαλαίων υψηλότερη του 1 δισ. Παράγων ανησυχίας η ενεργειακή κρίση.

Με cornerstone investor τη CVC η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Με βασικό επενδυτή (cornerstone investor) το private equity fund CVC Capital Partners, γνωστό στην Ελλάδα από σειρά επενδύσεων στους τομείς Υγείας, Ασφαλειών και Τροφίμων, θα διενεργηθεί, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

Η CVC παρακολουθεί εδώ και μήνες το επιχειρούμενο turnaround της ΔΕH, καθώς συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Παρότι έχασε τον διαγωνισμό από τη Macquarie, η προσφορά της οποίας ήταν αισθητά υψηλότερη, εκδήλωσε σχεδόν άμεσα το ενδιαφέρον της για να συμμετάσχει στην ανακοινωθείσα ΑΜΚ της ΔEΗ ως βασικού επενδυτή.

Μετά από μια μίνι διαπραγμάτευση, επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία και η CVC, μέσω SPV, θα καλύψει σημαντικό μέρος των αδιάθετων μετοχών που θα προκύψουν κυρίως από τη μη εγγραφή (ή τη μερική) του Δημοσίου (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ) στο βιβλίο διάθεσης νέων μετοχών ΔΕH, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει προαναγγείλει την υποχώρηση του ποσοστού του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (33,4% με 34%).

Με βάση την επί της αρχής συμφωνία, η CVC θα αποκτήσει, μετά την ΑΜΚ, ποσοστό ως 10% της ΔEΗ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα έχει και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, αίτημα που έχει τεθεί από πλευράς private equity fund. Η CVC θα αποτελέσει, με βάση το ως τώρα ενδιαφέρον, τον μοναδικό βασικό επενδυτή καθώς οι συζητήσεις με δεύτερο ενδιαφερόμενο δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η διασφάλιση βασικού επενδυτή σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι οι ανάδοχοι έχουν soft commitments για τα 600 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε η ΔEΗ να αντλήσει υψηλότερα κεφάλαια από τα 750 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εξέλιξη που αποτελεί παράγοντα ρίσκου. Το ιδιαίτερο timing έκανε ΔEΗ, κυβέρνηση και συμβούλους να ορίσουν το minimum ύψος της AMK στα 750 εκατ. ευρώ και εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες για άντληση ποσού ως 1,2 δισ. ευρώ, να το πράξουν.

Στη σχετική πρόθεση είχε αναφερθεί το Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση, ΔΕH και ανάδοχοι δεν θέλουν να βγει η τιμή διάθεσης χαμηλότερα των 8 ευρώ, κάτι που προς το παρόν δείχνει εφικτό.

Εφόσον η τιμή διάθεσης βγει στα 8,35 ευρώ ανά μετοχή, το σενάριο προβλέπει έκδοση 120.000.000 νέων μετοχών και άντληση 1 δισ. ευρώ, με το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρεί στα επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας, χωρίς να εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών. Αν η τιμή είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 10%, το Δημόσιο θα εγγραφεί μερικώς, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του στα επιθυμητά επίπεδα.

Το μοντέλο της ΑΜΚ είναι πλέον οικείο στους εγχώριους επενδυτές, μετά το προηγούμενο των αυξήσεων κεφαλαίου Alpha και Πειραιώς. Στις 19 Οκτωβρίου και εφόσον επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, το Δ.Σ της ΔEΗ θα προτείνει στο σώμα των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, με ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ., ώστε να μπορεί να καθορίσει τους όρους της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς κ.ά.). Επίσης, θα κληθούν να εγκρίνουν μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής για τους παλαιούς μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

Το de facto «δικαίωμα προτίμησης» για τους Έλληνες παλαιούς μετόχους που θα εγγραφούν, θα είναι τέτοιο που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ, μετά την ΑΜΚ, ενώ ο μηχανισμός θα ισχύσει και για τους ξένους παλαιούς μετόχους, με την υποσημείωση ότι θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια, όπως η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή, η συναλλακτική του δραστηριότητα και η δέσμευση προς την εταιρεία.

Η έγκριση της ΑΜΚ είναι σχεδόν βέβαιη, από τη στιγμή που το Δημόσιο ( Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δ.Σ. και προανήγγειλε την υποχώρηση του ποσοστού του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (34%) από το 51%. Ως εκ τούτου, η ΔΕH θα προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν, συνδυασμένα, μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό (σ.σ. άνοιγμα βιβλίου προσφορών).

Πρακτικά, το Δ.Σ. θα έχει στις 19 Οκτωβρίου την ευχέρεια να καθορίσει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που θα προκύπτει από το «σκιώδες» βιβλίο, το οποίο θα «τρέχουν» Goldman Sachs, Citigroup (διεθνείς συντονιστές), καθώς και οι ξένες και εγχώριες τράπεζες και ΕΠΕΥ, που θα πλαισιώσουν το σχήμα.

Η ζήτηση που θα εκδηλωθεί από ξένους επενδυτές αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της ομάδας αναδόχων, το καθοριστικότερο στοιχείο, λόγω της δομής της συναλλαγής. Η ΔEΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή (σ.σ. συνδυασμένη προσφορά), από την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών, μέσω της εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς (wall crossing).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v