Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μάχη Davidson Kempner - Fortress για το χαρτοφυλάκιο Dory

Τα δύο private equity funds διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο με δάνεια 12 ναυτιλιακών ομίλων. Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πριν το τέλος του έτους αναμένει η Πειραιώς. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου.

Πειραιώς: Μάχη Davidson Kempner - Fortress για το χαρτοφυλάκιο Dory

Μεταξύ Davidson Kempner (DK) και Fortress θα κριθεί το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά ανοίγματα της Πειραιώς, καθώς κατατίθενται σήμερα οι βελτιωτικές προσφορές, από την αξιολόγηση των οποίων θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής.

Μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, DK και το σχήμα Fortress με εγχώριο επενδυτή πέρασαν στην τρίτη και τελευταία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, διεκδικώντας δάνεια 12 ναυτιλιακών ομίλων, μικτής λογιστικής αξίας μεταξύ 400 με 450 εκατ. ευρώ.

Η περίμετρος οριοθετήθηκε εκ νέου και μίκρυνε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς εξήλθαν δάνεια εταιρειών συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κλήθηκαν να υποβάλουν, εκ νέου, μη δεσμευτικές προσφορές, από την αξιολόγηση των οποίων πέρασαν στη δεύτερη φάση οι Bank of America, Davidson Kempner, Entrust και Fortress.

Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Πρόκειται για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου που δρομολογεί η Πειραιώς, στο πλαίσιο της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 19,3 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων τιτλοποιήσεων μεγάλης κλίμακας και δύο πωλήσεων.

Η τράπεζα υπέγραψε, πρόσφατα, δεσμευτική συμφωνία για την τιτλοποίηση Sunrise II (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ) με τις Intrum/Serengeti, ενώ ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Bain για πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις leasing (project Sunshine), μικτής λογιστικής αξίας 0,53 δισ. ευρώ. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς στις 30/9 ανέρχονταν σε 5,9 δισ. ευρώ και το NPE ratio διαμορφώθηκε, σε pro forma βάση, σε 16,1%. Η τράπεζα, στις 30/9, πήρε τη ζημιά από την τιτλοποίηση Sunrise II (622 εκατ. ευρώ) καθώς και από την πώληση του χαρτοφυλακίου Leasing (55 εκατ. ευρώ). Για την πρώτη συναλλαγή έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία, ενώ επίκειται αντίστοιχη υπογραφή και για το Sunshine (χαρτοφυλάκιο leasing).

Τέλος, ξεκινά η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, με εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v