Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Δάνειο 300 εκατ. για την πλωτή μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Οι εκταμιεύσεις της χρηματοδότησης από την κοινοπραξία των επενδυτών (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κοπελούζος, Πίτερ Λιβανός) θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Φουλάρει η Τράπεζα στις χορηγήσεις των ενεργειακών projects.

Εθνική: Δάνειο 300 εκατ. για την πλωτή μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Τραπεζική χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ εξασφάλισε από την Εθνική Τράπεζα το επενδυτικό σχήμα ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κοπελούζος, Πίτερ Λιβανός, που θα υλοποιήσει την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι επενδυτές ήρθαν σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και οι εκταμιεύσεις του δανείου θα ξεκινήσουν από το πρώτο (τρέχον) τρίμηνο του έτους.

Η διοίκηση της τράπεζας μέσω της διεύθυνσης corporate και Investment -γενικός διευθυντής είναι ο Β. Καραμούζης- έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στις εναλλακτικές μορφές αυτής και το εν λόγω δανειακό deal αποτελεί το πρώτο από μια σειρά συμβάσεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, είτε αυτόνομα είτε μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πάνω από 3 δισ. ευρώ

Η συνολική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα φθάνει σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ ενώ στους στόχους της είναι οι συγκεκριμένες χορηγήσεις την τριετία 2021-2023 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Το φάσμα των επενδυτικών έργων που έχει χρηματοδοτήσει η Εθνική εκτείνεται από τις παραδοσιακές πηγές ανανεώσιμων όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική έως και τις πλέον καινοτόμες πηγές όπως υβριδικές, FSRU και CCGT. Η τράπεζα εκτός από χρηματοδοτήσεις παρέχει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκκαθάρισης συναλλαγών και OTC συναλλαγών.

Στρατηγικής σημασίας

Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα καθώς μέσω της ανάπτυξης και της αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ήδη δρομολογημένα επενδυτικά πλάνα των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στην Ελλάδα φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5 δισ. ευρώ προορίζονται για ΑΠΕ, 1,5 δισ. ευρώ για διασυνδέσεις, 1,5 δισ. ευρώ για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και 700 εκατ. ευρώ για διανομή του αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v