Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πώς κινήθηκε το 2021 η ασφαλιστική αγορά

Η άνοδος της ασφαλιστικής παραγωγής και τα μερίδια αγοράς των ελληνικών εταιρειών του κλάδου. Τα σινιάλα από τον γύρο συγκέντρωσης για την επόμενη μέρα.

Κύπρος: Πώς κινήθηκε το 2021 η ασφαλιστική αγορά

Με αύξηση έκλεισε η ασφαλιστική παραγωγή στην Κύπρο το 2021, επηρεαζόμενη από την ανοδική πορεία του ΑΕΠ και κόντρα την ανάπτυξη του τοπικού Γενικού Συστήματος Υγείας και την επίδρασή του στη συγκεκριμένη κατηγορία καλύψεων.

Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε πέρυσι στην Κύπρο κατά 5,2% (+3,9% το 2021 έναντι του 2020) και των γενικών ασφαλειών κατά 1,1% (+6,1% το 2021 έναντι του 2020).

Στον κλάδο ζωής συνεχίστηκε η συγκέντρωση της τοπικής αγοράς σε μικρό αριθμό εταιρειών, με τα βασικότερα μερίδια να κατέχουν η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, 27,5%), η CNP Cyprialife (23,2%, θυγατρική του γαλλικού-πολυεθνικού Ομίλου CNP), η Universal Life με 18,9%, η MetLife με 9,9%, η Hellenic (4,9%, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας), κ.α.

Από ελληνικής πλευράς, παρουσία στον κλάδο ζωής της κυπριακής αγοράς έχει η Prime Insurance (4,5% από 4,7% το 2020, συμφερόντων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά), η Altius (3,8% έναντι 3,5% το 2020) και η Εθνική Ασφαλιστική (2,6% από 2,5% το 2020, πρόσφατα πουλήθηκε μαζί με τη μητρική της εταιρεία στο fund της CVC).

Η συγκέντρωση της κυπριακής αγοράς στις γενικές καλύψεις είναι αρκετά μικρότερη, καθώς δραστηριοποιούνται σε αυτήν πολύ περισσότερες εταιρείες και η «πίτα» είναι περισσότερο κατακερματισμένη.

Τον πρώτο λόγο από πλευράς μεριδίων αγοράς τον έχουν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου με 10,4% και Eurolife 4,7%), οι θυγατρικές της πολυεθνικής CNP (CNP Ασφαλιστική με 11,5% και CNP Cyprialife με 3,3%), η Universal Life με 7,8%, η Trust με 7,6% και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 7,2%.

Από ελληνικής πλευράς, παρουσία στις γενικές καλύψεις της κυπριακής αγοράς έχουν οι εταιρείες Altius με 4%, Εθνική Ασφαλιστική με 3,5%, Υδρόγειος Ασφαλιστική με 3,1%, Prime Insurance με 2,3%, Interamerican με 1,6% (να σημειωθεί πως δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο οχημάτων και μάλιστα χωρίς δίκτυο αλλά μέσα από την Anytime) και η Allianz με 0,8%.

Οι προοπτικές της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς αναμένονται ανοδικές στο βαθμό που το ποσοστό της παραγωγής επί του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης (αρκετά υψηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα) και οι προοπτικές σχετικά με τη μελλοντική πορεία του ΑΕΠ είναι θετικές.

Τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αγορά αυτή την περίοδο είναι κυρίως το ζήτημα της ανάγκης ψηφιοποίησης των εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και των ενδεχόμενων εξαγορών ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις των γενικών κλάδων. Ήδη μέσα στο 2022 είχαμε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου και σε μια μικρή εταιρεία γενικών καλύψεων από μετοχικό σχήμα ισραηλινών συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v