Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Τούρκο επενδυτή της Dardanel και τυπικά η Καλλιμάνης

Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Αιγίου στην εξυγίανση της Καλλιμάνης από την τουρκική Dardanel. Τι προβλέπει το business plan. Ανοίγει ένας νέο κύκλος, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Στον Τούρκο επενδυτή της Dardanel και τυπικά η Καλλιμάνης

Ο κύβος ερρίφθη. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου έκανε δεκτή την αίτηση της Καλλιμάνης και επικύρωσε την από 29 Νοεμβρίου του 2021 συμφωνία εξυγίανσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε την 21η Ιανουαρίου του 2022 και συμφωνήθηκε μεταξύ της προβληματικής εταιρείας και των πιστωτών.

Η υπόθεση κρίθηκε και αποφασίσθηκε τη 14η Ιουνίου, δημοσιεύθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στο ακροατήριο του δικαστηρίου στο Αίγιο την 20ή Ιουνίου και καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στις 4 Ιουλίου. 

Με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αιγίου, κλείνει ο κύκλος της οικογένειας Καλλιμάνη στην προβληματική εταιρεία -σ.σ. πηγές με γνώση αναφέρουν πάντως πως αν και η οικογένεια δεν είναι μέτοχος, δίνει τα φώτα της στον νέο μέτοχο- και ανοίγει ένας νέο κύκλος, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της. 
Πλέον η ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης, που μεσουράνησε προ ετών στον κλάδο των κατεψυγμένων ιχθυηρών, περνά και τυπικά, μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου, στα χέρια της τουρκικής Dardanel. 

Για τον Νιαζί Ονέν, τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας κονσερβοποιημένων ψαριών Dardanel, η απόκτηση της ελληνικής εταιρείας κατεψυγμένων ιχθυηρών Καλλιμάνης αποτελεί σημείο καμπής για τον όμιλό του, τον οποίο ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αυτό είχε δηλώσει στις αρχές του έτους, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency.

«Η Καλλιμάνης», είχε αναφέρει ο Νιαζί Ονέν σε εκείνη τη συνέντευξή του, «έχει σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες στη Βόρεια Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με αυτή την εξαγορά, στοχεύουμε να επεκτείνουμε το εξαγωγικό μας αποτύπωμα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική μας ικανότητα και την ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων».

Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Νιαζί Ονέν επέμεινε τόσο πολύ να αποκτήσει την Καλλιμάνης. Δηλαδή η παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Dardanel, η οποία έχει ιδρύσει εταιρεία στην Ελλάδα, κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Καλλιμάνης, που έγινε αποδεκτή τον Φεβρουάριο του 2021. Πριν από ένα χρόνο, στις 8 Ιουλίου του 2021, υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης και εκχώρησης απαιτήσεων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία τροποποιήθηκε στις 4 Αυγούστου. Και έτσι η Dardanel αγόρασε έναντι 6,05 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 10% της αξίας τους, τα δάνεια της Καλλιμάνης. Ακολούθησε η κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αιγίου της αίτησης εξυγίανσης της Καλλιμάνης. 

Το business plan του Τούρκου της Dardanel για την Καλλιμάνης προβλέπει πως οι πωλήσεις της τελευταίας θα διαμορφωθούν στα 20,968 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 263.000 ευρώ το πρώτο κιόλας έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το δεύτερο έτος, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 26,240 εκατ. ευρώ, τα κέρδη στις 830.000 ευρώ, για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 31,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη το 1,57 εκατ. ευρώ το τρίτο έτος. Το τέταρτο έτος, ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 36 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 2,3 εκατ. ευρώ και το πέμπτο έτος, οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τα 40,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 2,8 εκατ. ευρώ.    

Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον επενδυτή, από τρεις πηγές:

  1. Από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 35% στο δεύτερο έτος, που αναμένεται να αγγίξουν τα 26 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου. 
  2. Από τις πωλήσεις στον κλάδο του HORECA (Hotel, restaurant & Catering), οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση άνω του 14% μετά το δεύτερο έτος, ξεπερνώντας τα 20 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
  3. Και από τις εξαγωγές, στις οποίες ποντάρει η Dardanel. Αυτές αναμένεται να καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση 25%, προερχόμενη κυρίως από το δίκτυο διανομής στη γερμανική αγορά.
Από το 2016, οπότε τα προβλήματα της βιομηχανίας από το Αίγιο βγήκαν στην επιφάνεια, έως και το 2020 που υπάρχουν δημοσιευμένες οι οικονομικές καταστάσεις της προβληματικής εταιρείας, οι πωλήσεις της Καλλιμάνης εξανεμίστηκαν. Το 2020, ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 2,876 εκατ. ευρώ από 1,086 εκατ. ευρώ το 2019 και 31,976 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 και οι καθαρές ζημιές της ξεπέρασαν το 2020 τα 5 εκατ. ευρώ από 7,432 εκατ. ευρώ το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v