Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πώς αξιολογούν το μίγμα πληθωρισμού-επιτοκίων

Πώς επηρεάζεται το κόστος των αποζημιώσεων σε κλάδους όπως πυρός, υγείας, αυτοκινήτου, μεταφορών, φυσικών καταστροφών. Σε ποια assets είναι τοποθετημένα κεφάλαια των εταιρειών και πώς μεταφράζεται αυτό. Τι ανησυχεί περισσότερο.

Ασφαλιστικές: Πώς αξιολογούν το μίγμα πληθωρισμού-επιτοκίων

«Δεν ανησυχούμε τόσο για την έξαρση του πληθωρισμού και την ανοδική πορεία των επιτοκίων, όσο κυρίως για την ενδεχόμενη έλευση μιας περιόδου ύφεσης που θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, αναλύοντας περαιτέρω τις απόψεις του:

«Δεν μας τρομάζει αυτός καθεαυτός ο πληθωρισμός, καθώς σας θυμίζω ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αναπτύχθηκε κατά το παρελθόν και σε περιβάλλοντα πληθωρισμού. Όσο για την αύξηση των επιτοκίων, αυτή μάλλον επιθυμητή είναι σε βάθος χρόνου. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε πως το σύνολο των παραγόντων της αγοράς έκρουε μέχρι και πέρυσι τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον των αρνητικών-μηδενικών επιτοκίων, υποστηρίζοντας το πόσο επιζήμιο αυτό είναι για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Αντίθετα, το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει μια συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ανοδικής τάσης των επιτοκίων, με παράλληλη εκδήλωση ύφεσης στην οικονομία. Αν αυτός ο συνδυασμός διαρκέσει για πολύ, τότε θα προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους σε ολόκληρη την οικονομία, άρα και στην ιδιωτική ασφάλιση».

Αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός ανεβάζει το κόστος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε κλάδους όπως αυτοί του πυρός, της υγείας, του αυτοκινήτου, των μεταφορών, των φυσικών καταστροφών, κ.ά. Αν ο πληθωρισμός συνοδευτεί από μια περιορισμένη έστω αύξηση του ΑΕΠ, τότε οι πελάτες  θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται παρά την όποια εύλογη αύξηση τιμολογίων γίνει από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το ελληνικό ΑΕΠ να έχει ανεβεί σημαντικά κατά το πρώτο φετινό οκτάμηνο, οι ακυρώσεις ασφαλιστικών συμβολαίων είναι μέχρι σήμερα σαφώς περιορισμένες, παρότι ο πληθωρισμός κινείται εδώ και καιρό σε διψήφια επίπεδα. Επίσης, με τις τιμές των ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή των ιατρικών υλικών να έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι ασφαλισμένοι μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν μια λογική επικείμενη αύξηση των τιμολογίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον κλάδο οχημάτων.

Από την άλλη πλευρά, η ανοδική τάση των επιτοκίων επηρεάζει δραστικά το κομμάτι των εσόδων από επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό τμήμα της ετήσιας κερδοφορίας τους.

Το καλάθι επενδύσεων

Σε γενικές γραμμές, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών είναι τοποθετημένες κατά κύριο λόγο (άμεσα ή έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων) σε κρατικά-εταιρικά ομόλογα, σε άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε καταθέσεις.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι ενώ κατά την περίοδο της πτώσης των επιτοκίων οι ασφαλιστικές εταιρείες έβλεπαν τα έσοδα από τις επενδύσεις τους να ψαλιδίζονται και την αποτίμηση των ομολόγων τους να ανεβαίνει (κεφαλαιακά κέρδη), τώρα βιώνουν την ακριβώς αντίθετη εμπειρία. Οι νέες τοποθετήσεις τους απολαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις (yields), ενώ αντίθετα οι προϋπάρχουσες επενδύσεις τους υποτιμώνται λόγω της υποχώρησης που παρατηρείται στη διεθνή αγορά ομολόγων.

«Δεν πρόκειται για κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Άλλωστε, γνωρίζαμε ότι η εποχή των αρνητικών επιτοκίων δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα και πως κάποτε θα ξεκινούσε η άνοδός τους. Ήταν μια εξέλιξη που ήρθε και οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Το θετικό είναι πως οι τρέχοντες εποπτικοί δείκτες είναι τόσο υψηλοί, έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος για περιπέτειες σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη απότομη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις κερδοφορίες και τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών για ένα ή δύο χρόνια, ωστόσο ο κλάδος είναι συνηθισμένος στις διακυμάνσεις της κερδοφορίας του από την εκάστοτε πορεία των κεφαλαιαγορών και των χρηματαγορών.

Το κλειδί της υπόθεσης δεν βρίσκεται ούτε στον πληθωρισμό ούτε στα επιτόκια, αλλά στο κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με θετικούς ρυθμούς τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 όσο και κατά την επόμενη χρονιά», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v