Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ επενδύσεων από Lamda Hellix-Digital Realty

Με τα μάτια στραμμένα στην ελληνική αγορά, η εταιρεία, εκτός από την επένδυση στην Κρήτη και τα τέσσερα data centers στην Αττική, θα προχωρήσει σε νέα επένδυση στην Αττική ενώ παράλληλα βολιδοσκοπεί και τη Βόρεια Ελλάδα.

Μπαράζ επενδύσεων από Lamda Hellix-Digital Realty

Έχοντας σχεδιάσει έναν κόμβο 4 data centers στην Αττική και ένα στην Κρήτη, η Lamda Hellix προαναγγέλλει και νέες επενδύσεις μέσω της μητρικής της εταιρείας του αμερικανικού κολοσσού της Digital Realty, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η οποία όπως αναφέρθηκε θα συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια.

Μιλώντας χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, κ. Απόστολος Κάκκος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, τόνισε ότι το Athens 3, χωρητικότητας 6,8 MW, θα είναι έτοιμο μέσα στον Δεκέμβριο του 2022 ενώ ξεκίνησε και η αδειοδότηση του Athnes 4. Νέα επένδυση θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες στην Αττική ενώ στο στόχαστρο είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Το Athens 3 είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα  ενώ ανάλογο μέγεθος θα έχει και το Athens 4. Η εταιρεία, μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών, συνεχίζει την πολιτική των επενδύσεων στη χώρα μας, δίνοντας τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

«Κοιτάμε επενδύσεις σε Αθήνα, σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα και γι' αυτό ανακοινώθηκε το νέο data center» στην Κρήτη, είπε ο κ. Κάκκος. Μάλιστα χαρακτήρισε τον όμιλο ως το Χίθροου των data centers. «Δημιουργούμε μελίσσι γύρω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει πουλήσει πάνω από τα δύο τρίτα της χωρητικότητας του Athens 3. «Φτιάχνουμε υποδομές συμβατές σε όλους που θέλουν να έρθουν Ελλάδα. Δημιουργούμε μια κληρονομιά για τη χώρα. Να κάνουμε την Ελλάδα hub», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το ATH4 σχεδόν θα διπλασιάσει τις υποδομές της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας, αφού η ολοκλήρωσή του αυξάνει κατά 72% τη γεωγραφική έκταση των data centers της εταιρείας και κατά 100% την ενεργειακή ισχύ τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο αμερικανικός όμιλος, που ήδη διαχειρίζεται 240 data centers σε έξι ηπείρους, με τουλάχιστον 4.000 πελάτες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Tik Tok, Equinix, κατασκευάζει world class κέντρα δεδομένων, συμβατές με οποιοδήποτε πάροχο θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είπε, πολλοί από τους παρόχους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, θα εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις της Lamda Helix, που δημιουργεί και διαχειρίζεται κέντρα δεδομένων ήδη από το 2002.

Το επενδυτικό πλάνο

Το επενδυτικό πλάνο της Lamda Hellix, με συνολικό αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας που θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει και νέες επενδύσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κάκκος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2022 μπήκαν στη Lamda Hellix νέα κεφάλαια, ύψους 54 εκατ. ευρώ. Η μητρική εταιρεία, Digital Realty, προχώρησε σε γενναίες κεφαλαιακές ενέσεις προς τη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα, προκειμένου η τελευταία να ξεκινήσει την ανέγερση του νέου κέντρου δεδομένων (data center) με την κωδική ονομασία «ΑΤΗ4 (Athens 4)».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Lamda Hellix, πιστοποιήθηκε η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 11,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είχε αποφασιστεί από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε νέα δανειακή σύμβαση με τη μητρική εταιρεία της, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του κέντρου ATH4. Η δανειακή σύμβαση, ύψους 42,5 εκατ. ευρώ, αποφασίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Κρήτη

Σημαντική επένδυση χαρακτήρισε ο κ. Κάκκος το νέο dada center στην Κρήτη, τονίζοντας ότι ήταν στο πλάνο εδώ και πάνω από δύο χρόνια. «Ψάχναμε οικόπεδο 12 μήνες. Να μην έχει αρχαία, να έχει ρεύμα και να εξυπηρετεί όλη την Κρήτη», είπε ο κ. Κάκκος.

Με έδρα το Ηράκλειο, το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025. Η Digital Realty θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Για το Data Center  στην Κρήτη αναφέρθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για νέα επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον αμερικανικό όμιλο Digital Realty μαζί με τη Lamda Hellix για την κατασκευή του πρώτου κέντρου πληροφοριών του ομίλου στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα δημιουργηθούν 80 με 90 νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο κ. Κάκκος, η Ελλάδα άρχισε σταδιακά να μπαίνει στον χάρτη και να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον.

Εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί:

  • Έχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
  • Αποτελεί σταυροδρόμι διαφόρων ηπείρων. «Είμαστε στο άκρο και αυτό προσελκύει σημαντικά κεφάλαια» είπε ο κ. Κάκκος.
  • Είχε σταθερό νόμισμα.
  • Ανήκει στο ΝΑΤΟ.
  • Έχει σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα.
  • Εξυπηρετεί το ΝΑ κομμάτι της Ευρώπης.
  • Η θέση της Ελλάδας είναι δίπλα στην Τουρκία αλλά οι επενδυτές δεν θέλουν να πάνε εκεί.

Σύμφωνα με τον κύριο Κάκκο, η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της εναλλακτικής οδού για την Ανατολική Ευρώπη, γιατί είναι συντομότερη οδός στη διασύνδεση με τις αγορές της Μ. Ανατολής και της Ασίας γενικότερα, καθώς και της Αφρικής, οπότε θα είναι μικρότερος και ο χρόνος (σ.σ. latency) στη μεταφορά δεδομένων.

Υποβρύχια καλώδια

Την αποκάλυψη ότι η χώρα θα προσελκύσει και νέα υποβρύχια καλώδια έκανε ο κ. Κάκκος. «Μιλάμε με πολλούς παρόχους υποβρύχιων καλωδίων. Τους έχουμε πελάτες ως όμιλος. Όταν είναι να προχωρήσουμε σε νέα επένδυση, έχουμε συζητήσεις. Θα έχουμε και νέα καλώδια που θα επεκταθούν στην Ελλάδα», είπε ο κ. Κάκκος. Παράλληλα επεσήμανε ότι μετά την ανακοίνωση για την επένδυση της Κρήτης τους πλησίασαν ήδη 3 κατασκευαστές υποβρύχιων καλωδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v