Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Adaptit: Προσδοκά εκτόξευση τζίρου με εξαγορές και Ταμείο Ανάκαμψης

Εισέρχεται στην αγορά των data centers αποκτώντας το 80% της CloudRock. Συζητήσεις για εξαγορά εταιρείας από το εξωτερικό με αντικείμενο το Internet of Things. Στο στόχαστρο έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Adaptit: Προσδοκά εκτόξευση τζίρου με εξαγορές και Ταμείο Ανάκαμψης

Στοχεύοντας στην αύξηση των δραστηριοτήτων της μέσα από εξαγορές αλλά και διεκδίκηση σημαντικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Adaptit, που δραστηριοποιείται στην αγορά ψηφιακών τεχνολογιών, βλέπει σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών το 2023.

Με την εξαγορά του 80% της ελληνικής εταιρείας CloudRock αλλά και νέες εξαγορές όπως αυτή ξένης εταιρείας με  αντικείμενο το Internet of Things που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η διοίκηση της εταιρείας κάνει πρόβλεψη για τζίρο 40 εκατ. ευρώ το 2023.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να διεκδικεί έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που μέσα στο 2023 θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ αναζητά και προσωπικό, στοχεύοντας να προσλάβει 60 άτομα.  

Με την εξαγορά της Cloudrock, η Adaptit εισέρχεται στην αγορά των data centers, με ένα ιδιόκτητο data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής ενώ όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adaptit κ. Αθανάσιος Τζαφέρης, ο όμιλος σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός ακόμα data center με αντικείμενο το Internet of Things και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας από το εξωτερικό με εξειδίκευση στον τομέα του Internet of Things.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ADAPTIT για το 2023 ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Τα οικονομικά μεγέθη

Έχοντας πετύχει σημαντικές συνεργασίες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα όπως η εγκατάσταση οπτικών ινών για τον ΟΤΕ αλλά και τη Nova, η Adaptit αναμένει για το 2022:

  • Κύκλο εργασιών στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2021,
  • κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Για το 2023 ο κ. Τζαφέρης, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, προέβλεψε κύκλο εργασιών τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,5 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση, τα έσοδα από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αγγίζουν το 25% του κύκλου εργασιών, με στόχο το 2023 το ποσοστό αυτό να πλησιάσει το 30%.

«Από το 2005 που ιδρύθηκε η εταιρεία, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, ενισχύοντας το πελατολόγιό μας εντός και εκτός Ελλάδας και προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών», δήλωσε ο κ.  Τζαφέρης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Adaptit δραστηριοποιείται από το 2005 στην ελληνική αγορά, με θυγατρικές σε Γερμανία, Βρετανία και Βουλγαρία. Αν και προς το παρόν τα έργα του Δημοσίου αποτελούν το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, αυτό αναμένεται να ανατραπεί το 2023, οπότε και θα ξεκινήσει η παράδοση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία έχει ήδη αναλάβει έργα ύψους 70 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα ο κ. Τζαφέρης τόνισε ότι η Adaptit σκοπεύει να συμμετάσχει σε νέα έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ιδιωτικός τομέας

Ωστόσο το 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται το 2022 από τον ιδιωτικό τομέα. Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών Adaptit συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητές μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επεσήμανε ο Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής του ομίλου.

H Adaptit έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει τη Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout - Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v