Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ερχονται νέες εξαγορές έργων ΑΠΕ σε Ρουμανία-Βουλγαρία

Ως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για deal στις δύο χώρες των Βαλκανίων. Η παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη και τα σχέδια για τη σύμπραξη με τη Motor Oil.

ΔΕΗ: Ερχονται νέες εξαγορές έργων ΑΠΕ σε Ρουμανία-Βουλγαρία

Επεκτείνει την παρουσία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο όμιλος της ΔEΗ. Έχει στα σκαριά νέες εξαγορές ΑΠΕ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μετά τις συμφωνίες για την απόκτηση της Enel Romania, των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων που κατασκευάζει η Mytilineos στη Ρουμανία και του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι υπογραφές για την εξαγορά νέων μεγάλων έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία εκτιμάται ότι θα μπουν ως τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, που υπολογίζεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, προοιωνίζοντας, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, θετική κατάληξη.

Στη Ρουμανία θα είναι η τέταρτη εξαγορά για τον όμιλο της ΔEΗ. Είχαν προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2022: Η εξασφάλιση από τη μητρική ΔEΗ σύμβασης αποκλειστικότητας από την Enel S.p.A., που της επέτρεψε να προχωρήσει στο due diligence των περιουσιακών στοιχείων της Enel Romania και να κλείσει τη συμφωνία φέτος τον Μάρτιο. Και η συμφωνία της ΔEΗ Ανανεώσιμες με τη Mytilineos για την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 210 MW, τα οποία θα κατασκευάσει η τελευταία. Οι σταθμοί αυτοί αναμένεται να μπουν σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Εξάλλου, φέτος τον Απρίλιο η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με τη ρουμανική Fondul Proprietatea για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών της σε πέντε θυγατρικές εταιρείες της Enel Romania.

Προς οριστικοποίηση οδεύει και το deal στη Βόρεια Μακεδονία. Η ΔEΗ διεκδικεί μαζί με την Archirodon Group την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren, ισχύος 333 MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves, ισχύος 116 MW στον ποταμό Crna της γείτονος.

Η σύμπραξη με Motor Oil

Στα τέλη του έτους, αρχές του 2024, υπολογίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή έργων ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, στις οποίες η ΔEΗ Ανανεώσιμες κατέχει το 49%. Το υπόλοιπο 51% ανήκει στην Unagi, το 75% της οποίας εξαγόρασε πρόσφατα η More, θυγατρική της Motor Oil.

Οι δύο βασικοί, πλέον, συνεταίροι των τριών εταιρειών, η ΔEΗΑΝ και η More, συμφώνησαν να μπουν σε ρότα κατασκευής τα πλέον ώριμα προς ανάπτυξη έργα. Από τις άδειες των 16 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,9 GW, που συμπεριλαμβάνονται στο pipeline των τριών εταιρειών, το 90% έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους, με ορίζοντα αδειοδότησης σύνδεσης στα τέλη του έτους. Περί τα 500 MW αναμένεται να πάρουν άμεσα άδεια σύνδεσης.

Σε αυτή τη φάση δεν έχει γίνει γνωστό πόσα μεγαβάτ θα αρχίσουν να κατασκευάζονται. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η διανομή των έργων αυτών ανάμεσα στους εταίρους θα γίνει αφού ηλεκτριστούν πρώτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v