Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Εκτίναξη επιδόσεων στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού

Τι δυνατότητες έχουν οι εισηγμένες του χώρου να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση και τι θα γίνει όταν σταματήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ταμειακές ροές και οι προοπτικές για νέες εξαγορές. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Εισηγμένες: Εκτίναξη επιδόσεων στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού

Πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος και συγκεντρωμένη σε πολύ λιγότερους «παίκτες» προβλέπεται να καταστεί κατά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, διαψεύδοντας όσους εκτιμούν ότι τη μερίδα του λέοντος της επερχόμενης ανάπτυξης θα καρπωθούν μόνο οι εταιρείες του κλάδου που επικεντρώνονται στις δημόσιες συμβάσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης ότι το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά χρηματοδοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και πως το στοίχημα των εταιρειών του κλάδου είναι να πείσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εγχώρια αγορά του business software θα μπορούσε να διπλασιαστεί κατά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, συμπλήρωσε.

Τόνωση της ζήτησης θα προέλθει, επίσης, και από σειρά κρατικών παρεμβάσεων που θα υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και αυτές στο μέτωπο της πληροφορικής.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης βλέπει στην εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα κομμάτι του τριετούς στόχου της εταιρείας για διπλασιασμό των εσόδων της (από τα 75 στα 150 εκατ. ευρώ) έχει βασιστεί στην προσδοκώμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης (πέραν των εξαγορών και των επεκτατικών στόχων στο εξωτερικό) αλλά και σε νέου τύπου εργασίες όπως π.χ. το embedded finance, τομέα στον οποίον επενδύει η Epsilon Net σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Real Consulting, Διονύσης Αθανασάκος, υποστηρίζει ότι το επιχειρηματικό λογισμικό βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο (π.χ. εφαρμογές cloud, κ.λπ.) και παράλληλα η ελληνική αγορά έρχεται μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο συνδυασμός αυτός υποδηλώνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο. «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στο μέλλον» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μια δεύτερη εξέλιξη που τρέχει ταχύτατα κατά την τελευταία τριετία είναι το μπαράζ των εξαγορών στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι όμιλοι (Epsilon Net, Entersoft, SoftOne) να έχουν προχωρήσει σε deals που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε κάθετες αγορές, ή ενισχύουν την παρουσία τους σε ήδη υπάρχουσες.

Ο πρόεδρος της Epsilon Net έχει θέσει ως κεντρικό σύνθημα το «All in One solution», δηλαδή τη μετεξέλιξή της σε «one stop shop» μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με αποτέλεσμα οι όμιλοι αυτοί να ανταγωνίζονται σε ολοένα και περισσότερα πεδία της αγοράς.

Δύο καυτά ερωτήματα

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δύο είναι τα καυτά ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο. Το πρώτο είναι το αν και κατά πόσο τελικά οι εταιρείες πληροφορικής θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν την τόσο αυξημένη ζήτηση, είτε αυτή αφορά το πεδίο των κρατικών έργων, είτε αυτό του επιχειρηματικού λογισμικού.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το πώς θα καταφέρουν οι εταιρείες να διατηρήσουν τα μεγέθη τους και τη δυναμική τους μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια, όταν θεωρητικά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν απορροφηθεί.

Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι σχεδόν κάθε νέο έργο οδηγεί και σε επαναλαμβανόμενα έσοδα για μια μεγάλη σειρά ετών. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 60% των συνολικών, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ υγιές μίγμα εσόδων από παλαιότερες και από νέες δουλειές.

Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των λειτουργικών ταμειακών ροών που θα επιτυγχάνουν κατά τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτούν χωρίς πρόβλημα νέες εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Entersoft, έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών που παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και πως από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει ο ομιλός του να βλέπει περισσότερο ενεργά το θέμα εξαγορών στη Ρουμανία.

Το ζήτημα των εξαγορών άλλων εταιρειών στην Ευρώπη έχει θέσει και η Profile, η οποία πέρα από τα δημόσια έργα πληροφορικής, δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του χρηματοοικονομικού λογισμικού, κατέχοντας πολύ σημαντική θέση στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v