Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η κλιματική αλλαγή... ωφελεί τις Ελληνικές Αλυκές

Υπερδιπλασιασμός του καθαρού περιθωρίου κέρδους ως ποσοστού επί του κύκλου εργασιών για τις Ελληνικές Αλυκές που ελέγχονται από το Υπερταμείο.

Πώς η κλιματική αλλαγή... ωφελεί τις Ελληνικές Αλυκές

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr -σ.σ. η μελέτη έγινε σε βάθος 111 ετών-, το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης στην Αθήνα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911.

Αλλά δεν ήταν η μοναδική χρονιά που τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Την τελευταία τριετία, τέσσερις σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν την Ελλάδα, όπου η έκταση χιονοκάλυψης ξεπέρασε τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2019. Παραδείγματος χάριν, τον χειμώνα του 2022 με την κακοκαιρία «Ελπίς», που έπληξε κυρίως τα ανατολικά και ηπειρωτικά της χώρας, το ποσοστό χιονοκάλυψης ξεπέρασε το 25%.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» πάγωσε τη χώρα και προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες στην οικονομία. Όμως κάποιοι ωφελήθηκαν. Όπως η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου της οποίας ελέγχεται από το Υπερταμείο.

Πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,86% έναντι του 2021. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκησή της, οφείλεται στις ευνοϊκές για την εταιρεία καιρικές συνθήκες (χιονοπτώσεις - παγετός) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αλλά όχι μόνο στην κακοκαιρία. Στην αύξηση του τζίρου της συνέδραμε η πώληση των αποθεμάτων προηγούμενων ετών της αλυκής Μέσης Ροδόπης, στην αύξηση πωλήσεων συσκευασμένου αλατιού και η πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού από τις χερσαίες αλυκές, όπου μεγάλο μέρος των πωλήσεων προέρχονταν από τις αλυκές Λέσβου, που η μέση τιμή πώλησης ήταν χαμηλότερη.

Την ίδια περίοδο, το μικτό κέρδος σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2021, φθάνοντας τα 3,107 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34,29% του κύκλου εργασιών, τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης και άλλα έξοδα της χρήσης αυξήθηκαν 16,52%, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 1,768 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1,175 εκατ. ευρώ ή 12,97% επί των πωλήσεων, όταν το 2021 τα καθαρά κέρδη ήταν 364.515 ευρώ ή 4,54% επί των πωλήσεων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 3,957 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 36,15% του κυκλοφορούντος Ενεργητικού και το 43,67% του Κύκλου Εργασιών. Αύξηση 49,8% σημείωσαν και οι απαιτήσεις από πελάτες που ανήλθαν στα 2,544 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 23,24% του κυκλοφορούντος Ενεργητικού και το 28,08% του κύκλου εργασιών. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων είναι μικρότερος από τον μέσο ρυθμό αύξησης των απαιτήσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού, η τιμή του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και τα αποτελέσματά της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v