Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολυμπος: Η cash cow του Κάμπου και το ράλι της κερδοφορίας

Σημαντική αύξηση στο περιθώριο κέρδους του ομίλου. Οι επενδύσεις, τα δάνεια, το κόστος χρήματος και το «τράτο» των 30 μηνών από την Alpha Bank.

Ολυμπος: Η cash cow του Κάμπου και το ράλι της κερδοφορίας

Με πωλήσεις μια ανάσα από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ -πέρυσι ο τζίρος ανήλθε στα 493,845 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 15,72% έναντι του 2021- ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, σε μια δυστοπική χρονιά, αποδεικνύεται ότι είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες «αγελάδες», όχι μόνο του Θεσσαλικού Κάμπου αλλά του κλάδου.

Την ώρα λοιπόν που το κόστος παραγωγής, κατά δήλωση των στελεχών του γαλακτοκομικού κλάδου, έχει εκτοξευθεί, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις πιέζουν την κατανάλωση και υπάρχει σαφής στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η εκ Κάμπου ορμώμενη γαλακτοβιομηχανία -το 55% του τζίρου και του EBITDA της προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού- πέτυχε μια από τις πιο οικονομικά αποδοτικές χρονιές της.

Ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη, που συμμετέχει με ορισμένα προϊόντα του στην πρωτοβουλία του συντοπίτη του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για «κλειδωμένη» μειωμένη τιμή τουλάχιστον κατά 5% για ένα εξάμηνο, αύξησε πέρυσι κατά 2,5 μονάδες το περιθώριο μικτού κέρδους ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους εκτοξεύθηκε από 1,99% το 2021 σε 5,17%.

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν 31,54%, τα EBITDA ξεπέρασαν τα 65 εκατ. ευρώ (+43,36% έναντι του 2021), τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν στα 33,092 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 26,394 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της τελικής γραμμής «φέρνει» και αύξηση στα προς διάθεση κέρδη. Για τη χρήση του 2022 πρόκειται να διανείμει προμέρισμα ύψους 6,013 εκατ. ευρώ, από μέρισμα 1,984 εκατ. ευρώ που είχε διανείμει πέρυσι μόνο στους προνομιούχους μετόχους.

Η οικογένεια Σαράντη αποδίδει την αύξηση του αποτυπώματος του ομίλου σε επίπεδο τζίρου στις συνεχείς επενδύσεις -πάνω από 65,9 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές- και στην ανάπτυξη εκτός Ελλάδας. Ενώ η αύξηση κατά 223,23% των προ φόρων κερδών αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε το 2021 και της αύξησης των τιμών σε Α’ ύλες, δευτερεύουσες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικά κόστη, η εταιρεία, και κατ’ επέκταση ο όμιλος, είχαν απωλέσει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας τους το Β’ εξάμηνο του 2021. Το 2021, τα κέρδη προ φόρων είχαν μειωθεί κατά 55,51% και τα καθαρά κέρδη κατά 48,45% έναντι του 2020.

Οι εξαγορές, τα δάνεια και οι 30 μήνες τράτο από την Alpha Bank

Ο όμιλος, που πέρυσι απέκτησε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ το σήμα και τις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ, το 49% της κυπριακής «Ν.Θ. Κουρούσης» και τη βουλγαρική United Milk Co από τη ΔΕΛΤΑ, εμφανίζει στη χρήση του 2022 αύξηση των μακροπρόθεσμων δανειακών του υποχρεώσεων στα 216,214 εκατ. ευρώ από 145,662 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 99,35 εκατ. ευρώ από 74,888 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (overdrafts) από τις τράπεζες, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα -τόκοι ομολογιακών, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, factoring, κ.λπ.- αυξήθηκαν 41,16% στα 7,695 εκατ. ευρώ.

Εικόνα που θα ήταν διαφορετική, αν ο όμιλος και η εταιρεία τηρούσαν ορισμένους συμβατικούς όρους και κατέτασσαν μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ποσού 154,7 εκατ. ευρώ και 131 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες. Για τη μη τήρηση των ανωτέρω συμβατικών όρων, ο όμιλος έλαβε από τις τράπεζες επιστολές εξαίρεσης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Εν τω μεταξύ στις 4 Ιανουαρίου η εταιρεία αιτήθηκε εγγράφως από την Alpha Βank ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών) την παράταση κατά 30 μήνες της αρχικής διάρκειας του ομολογιακού δανείου που είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2018. Το αίτημα έγινε αποδεκτό στις 3 Φεβρουαρίου, με τις Ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας 77 εκατ. ευρώ να είναι πληρωτέες σε έξι δόσεις, μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2025.

Τον Φεβρουάριο υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με Alpha και Eurobank, με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Tyrbul S.A., στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της επόμενης διετίας και στις 7 Απριλίου υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Πειραιώς ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε κυρίως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, αποθέματα, οχήματα και τυχόν απώλεια κερδών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v