Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιάννης Μπουτάρης: Μια καλή χρονιά για τα κρασιά της «Κυρ-Γιάννη»

Η εταιρεία που δημιούργησε ο Γιάννης Μπουτάρης πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας της, με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Γιάννης Μπουτάρης: Μια καλή χρονιά για τα κρασιά της «Κυρ-Γιάννη»

Έναν τέταρτο του αιώνα μετά την ίδρυσή της το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη (φωτ.), όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879, η Κυρ - Γιάννη πέτυχε πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις της στην ιστορία της. Σε επίπεδο πωλήσεων, EBITDA και καθαρών κερδών.

Οι πωλήσεις της οινοποιίας η οποία ελέγχει το 39,02% του Κτήματος Σιγάλα και διοικείται από τον Στέλιο Μπουτάρη, αυξήθηκαν 12% στα 12,091 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ξεπέρασαν τα 3,621 εκατ. ευρώ (3,182 εκατ. ευρώ το 2021), τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,973 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 1,777 εκατ. ευρώ) ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε κατά 18,27% στα 110 άτομα.

Στόχος της διοίκησης της είναι παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις, να συνεχίσει την ανοδική πορεία και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της θέση λαμβάνοντας και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών από τους πελάτες της. Πέρυσι οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες ξεπέρασαν τα 2,11 εκατ. ευρώ από 786.260 ευρώ το 2021.

Πάντως η διοίκηση της, αν και εκτιμά ότι η εταιρεία έχει προοπτικές ανάπτυξης αποφεύγει να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το μέλλον, δηλώνοντας «σε ένα τέτοιο τοπίο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις ακόμη και για το κοντινό μέλλον. Η εταιρεία έχει προετοιμαστεί για μια χρονιά σε πολύ δύσκολο και ευμετάβλητο περιβάλλον αγοράς. Είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις».

Οι περσινές επιδόσεις της Κυρ Γιάννης, σίγουρα ικανοποιούν τους μετόχους της και δείχνουν ότι ο κλάδος, παρά τα όποια προβλήματα και τα «κανόνια» μεγάλων ονομάτων που τον έχουν συνταράξει τα τελευταία έχει προοπτικές. Όμως ας μην γελιόμαστε. Ο ελληνικός αμπελοοινικός κλάδος παραμένει χαμηλά στον παγκόσμιο χάρτη και σε επίπεδο παραγωγής και σε επίπεδο διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με το International Organization Of Vine and Wine (OIV), οι τρεις κορυφαίες οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν το 51% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού. Μεταξύ των άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν η μόνη που σημείωσε πέρυσι άνοδο 6% στο επίπεδο παραγωγής κρασιού, λόγω της ξηρής και θερμής καλλιεργητικής περιόδου που ήταν ευεργετικό για τους αμπελώνες. Όλες οι άλλες κύριες οινοπαραγωγικές χώρες, κατέγραψαν αρνητικές διακυμάνσεις σε επίπεδο παραγωγής. Στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η παραγωγή μειώθηκε 14% σε σχέση με το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v