Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σύσταση της νέας Folli Follie και το μεγάλο αγκάθι των ακινήτων

Ιδρύθηκε η νέα OpsCo, που με νέο ΑΦΜ εκπροσωπεί την εμπορική δραστηριότητα. Το νέο δ.σ. με CEO τον κ. Γ. Σάμιο και μέλος των επικεφαλής των ομολογιούχων πιστωτών. Στον Άρειο Πάγο σκοντάφτει η αποδέσμευση ακινήτων και η ολοκλήρωση εξυγίανσης. 

Η σύσταση της νέας Folli Follie και το μεγάλο αγκάθι των ακινήτων

Νέα εταιρική οντότητα αποκτά η Folli Follie, ολοκληρώνοντας έναν επώδυνο κύκλο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, που ξεκίνησε το 2020 μετά την τοποθέτηση ανεξάρτητων μελών διοίκησης (με δικαστική απόφαση) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα οποία είχαν ως αντικειμενικό στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές.

Η προσπάθεια για τη σύσταση της FF OpsCo -όπως προβλεπόταν και στο επικυρωμένο Σχέδιο Εξυγίανσης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών- ξεκίνησε στα τέλη του 2022, η πρώτη απόπειρα σύστασης διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2023, κατόπιν επήλθε αναστολή σύστασης και εντέλει στις 13 Νοεμβρίου του 2023, η νέα Folli Follie συστάθηκε λαμβάνοντας σχετικό ΑΦΜ αλλά και το βάρος διατήρησης ζωντανής της εμπορικής της δραστηριότητας. 

Στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Folli Follie πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Θ. Καλαποθαράκος με επενδυτική δραστηριότητα στη ναυτιλία, μέλος ο βασικός εκπρόσωπος των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου, κ. Daniels Malte, ενώ ως διευθύνων σύμβουλος και μοναδικό εκτελεστικό μέλος, ο κ. Γιώργος Σάμιος, στέλεχος που σήκωσε καθ’ όλη την τελευταία τριετία το βάρος της εξυγίανσης και της καθημερινής διαχείρισης των προβλημάτων της FF. 

Σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Σάμιος τόνισε πως το έως πρότινος διορισμένο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας (στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος του ΧΑ, κ. Π. Αλεξάκης και ο κ. Γ. Ιωαννίδης, παλιό στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, μεταξύ άλλων) «ολοκλήρωσε την αποστολή του, δηλαδή να υπηρετήσει το Σχέδιο Εξυγίανσης, αλλά πολύ περισσότερο να διασώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί, από μια εταιρεία που έχασε τη συντριπτική πλειονότητα της εμπορικής της δύναμης, έχοντας ωστόσο την ευθύνη να πληρώνει ρυθμισμένες οφειλές και να πληρώνει τους εργαζόμενούς της».

Ο κ. Σάμιος έχει πολλάκις αναφερθεί στην εξαιρετικά δύσκολη άσκηση διατήρησης της εταιρείας εν ζωή -έστω και «στον αναπνευστήρα»- και χθες επανέλαβε πως πέρα από τη σύσταση της OpsCo, την ουσιώδη διαφορά για την επιβίωσή της θα δώσει η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αυτής. 

Σημειώνεται πως αν και υπήρξε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών που απελευθέρωνε τα δεσμευμένα ακίνητα και μετρητά της εταιρείας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, τεκμηριώνοντας μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση πρόκειται να ωφελήσει το ελληνικό Δημόσιο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την αναίρεσή του

Κατά τους νομικούς εκπροσώπους, δε, η πρωτοβουλία ζημιωθέντων επενδυτών της Folli Follie (εκπροσωπούμενοι από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και τον Γ. Κυριακόπουλο), η οποία φαίνεται να κινητοποίησε την Εισαγγελία, δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους να έχει έγγραφη παρουσία, αλλά μάλλον προφορική παράσταση, και μάλιστα από ιδιώτες που δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε cent από την περιουσία της Folli Follie (28 εκατ. ευρώ ακίνητα και 3 εκατ. ευρώ περίπου από μερίσματα θυγατρικών), καθώς αυτά αποτελούν «αποζημίωση» των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου.

Σημειώνεται δε ότι η παραπάνω εμπλοκή εμποδίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία προέβλεπε να δημιουργηθούν δύο εταιρικές οντότητες: μία που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και η δεύτερη στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Σημειώνεται, δε, ότι με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται, αποδεσμεύοντας την εταιρεία πλήρως από την όποια επιρροή των παλαιών μετόχων, αλλά και την απομακρύνει από τη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου. Σύμφωνα και πάλι με τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας, η συζήτηση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που λειτουργεί επί 5 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο), με την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 150 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της.

Σήμερα ελέγχει 68 καταστήματα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, κινούμενη κυρίως μέσω του κλάδου κοσμημάτων, με κάποιες προσπάθειες στα καλλυντικά και στην ένδυση, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να καρποφορήσουν καθώς η εταιρεία κινείται σχεδόν με μετρητοίς, δεδομένου ότι δεν μπορεί να δανειστεί ή να λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τους μετόχους της, ήτοι τους ζημιωμένους ομολογιούχους πιστωτές. 

Η εταιρεία (OpsCo) διατηρεί ακόμη 1.200 θέσεις εργασίας, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έξοδα συντήρησης ενός φαραωνικού οργανισμού, όπως το να στεγάζει τα γραφεία διοίκησής της στο ακίνητο του Αγίου Στεφάνου, και παρά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και αντιπροσωπειών, αγωνιά καθημερινά για την εξυπηρέτηση της ύπαρξής της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v