Οι πολλές ζωές της ΜΕΒΓΑΛ και το turnaround story

Τα 75 χρόνια ιστορίας, οι νέες επενδύσεις και μια ιστορία δικαίωσης, μετά από πολύχρονες διαμάχες. Πώς εξελίχθηκε από το 2016 και μετά υπό τη νέα ηγετική ομάδα.

Οι πολλές ζωές της ΜΕΒΓΑΛ και το turnaround story

Μπορεί η ΜΕΒΓΑΛ, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία, να συμπληρώνει εφέτος 75 χρόνια ζωής που τα γιόρτασε με κάθε επισημότητα το περασμένο Σάββατο, όμως η… ζωή της εταιρείας δεν υπήρξε ποτέ ευθύγραμμη, αντιθέτως είχε πολλά γυρίσματα.

Το πρώτο γύρισμα ήρθε το 1998, όταν ο εκ των ιδρυτών της Κωνσταντίνος Χατζάκος αποχώρησε από τη διοίκησή της λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας -σ.σ. είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα η αποχώρηση από τη διοίκηση του μετόχου μειοψηφίας και ξαδέρφου του, Χρήστου Χατζηθεοδώρου

Από εκεί και πέρα ξεκινά για τη ΜΕΒΓΑΛ -για την οποία ουκ ολίγες εγχώριες αλλά και πολυεθνικές εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί να εξαγοράσουν- μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, αναταραχής που σημαδεύτηκε από την έντονη διαμάχη μεταξύ των μετόχων και άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις που έφεραν στα όριά της τη γαλακτοβιομηχανία.

Με φόντο πρόσκαιρες συμμαχίες, ενδοεταιρικούς πολέμους και δικαστικές διαμάχες, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία πέρασε δια πυρός και σιδήρου καίγοντας αρκετές «ζωές» στο πέρασμα των ετών, για να φτάσει το 2016, που αποτελεί χρονιά-σταθμό για να ξεκινήσει το turnaround story της.

Ήταν η χρονιά που η Μαίρη Χατζάκου και η οικογένειά της επέστρεψε στο τιμόνι της γαλακτοβιομηχανίας, το πρώτο βήμα για να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας που επισφραγίστηκε με την αναδιάρθρωση του δανεισμού, την απόκτηση του 43% που κατείχε η ΔΕΛΤΑ και την είσοδο του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου ως μετόχου μειοψηφίας.

Με αυτές τις κινήσεις έκλεισε ένας μεγάλος και περιπετειώδης κύκλος για την εταιρεία, στην οποία μέτοχος πλειοψηφίας είναι η οικογένεια της κυρίας Μαίρης Χατζάκου και μέτοχοι μειοψηφίας ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η οικογένεια της Νίκης Χατζάκου, αδερφής της κυρίας Μαίρης Χατζάκου. 

Το 2016 και το μετά

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την ημέρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της ΜΕΒΓΑΛ, από την οποία είχε εξοστρακιστεί για μια 10ετία, η Μαίρη Χατζάκου αισθάνεται δικαιωμένη για τις επιλογές της. Αυτό έγινε περισσότερο από εμφανές προχθές το βράδυ στην εκδήλωση των 75 χρόνων από την ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ, με την ίδια και τα παιδιά της, που είναι ενεργά μέσα την εταιρεία, να διαχωρίζουν την πορεία της ΜΕΒΓΑΛ στην περίοδο που η κυρία Χατζάκου βρέθηκε εκτός και στο μετά, δηλαδή στην επάνοδό της στο τιμόνι της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας το 2016. 

«Στα 10 χρόνια απουσίας της Μαίρης Χατζάκου από τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, η εταιρεία απώλεσε το 43% του τζίρου της αυξάνοντας ταυτόχρονα τον δανεισμό ενώ οι ζημιές κάθε χρόνο διευρύνονταν. Αποτέλεσμα το 2016 η εταιρεία να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και λειτουργικές προκλήσεις. Καθυστερήσεις πληρωμών, μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, προβλήματα ρευστότητας, αποτελούσαν κεντρικά ζητήματα.

Παράλληλα υπήρχε αυξημένο κόστος λόγω απουσίας επενδύσεων και δυσκολίες στις σχέσεις με προμηθευτές και στελέχη», είπε ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας σειράς στρατηγικών ενεργειών που είχαν ως σκοπό το ολικό turnaround της εταιρείας, δηλαδή την επαναφορά σε κερδοφόρες χρήσεις μετά από ζημιογόνα αποτελέσματα.

«Εφαρμόσαμε πιστά το business plan που καταθέσαμε στις τράπεζες μαζί με την Grant Thornton και οι τράπεζες μας εμπιστεύθηκαν», σημείωσε ο ίδιος.

Το «μενού» των επενδύσεων

Το 2016, η εταιρεία είχε πωλήσεις 109,5 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν 9 εκατ. ευρώ και τα δάνεια 59,6 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι πωλήσεις άγγιξαν τα 195,6 εκατ. ευρώ, το EBITDA τα 20 εκατ. ευρώ και τα δάνεια τα 61 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, από το 2016 έως και εφέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 58 εκατ. ευρώ.

Μόνο εφέτος έχουν προϋπολογιστεί επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ, για την τοποθέτηση τριών νέων γραμμών παραγωγής γιαούρτης, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα από τους 120.000 τόνους που είναι σήμερα στους 200.000 τόνους. 

Το «μενού» των επενδύσεων είναι στραμμένο σε προϊόντα όπως το γιαούρτι και η φέτα, τα οποία έχουν καταστήσει τη ΜΕΒΓΑΛ ισχυρό παίκτη στις εξαγωγές. Η εταιρεία εξάγει σε 33 χώρες, με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν δύο από τις πιο δυνατές αγορές της.

Η ΜΕΒΓΑΛ κατέχει περίπου το 15% των εξαγωγών γιαουρτιών της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια ο τζίρος της από το εξωτερικό έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας πλέον τα 82 εκατ. ευρώ και αποτελώντας το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Οι επιδόσεις αυτές κάνουν τη Μαίρη Χατζάκου να νιώθει δικαιωμένη για τις επιλογές της, ενώ η ίδια και τα παιδιά της, που είναι ενεργά στο management της εταιρείας, τονίζουν τη διαφορά που έκανε η επάνοδος της οικογένειας στην ηγεσία, συγκριτικά με την περίοδο της αποχής της.

Με την ίδια να δηλώνει με έμφαση: «Χωρίς Χατζάκο, ΜΕΒΓΑΛ δεν υπάρχει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v