Πίσω στο μακρινό 2003, η έννοια «fintech» ίσως και να μην έλεγε πολλά στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχαν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται κρίσιμες αλλαγές στην τραπεζική σκηνή, οι οποίες έμελλε να διαμορφώσουν τις σημερινές συνθήκες.
Αυτές ακριβώς τις αλλαγές εντόπισε και ο Θανάσης Ναυρόζογλου επιστρέφοντας από το Μάντσεστερ όπου είχε πάει για το μεταπτυχιακό του. Όπως υποστήριξε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, εκείνη την εποχή «υπήρχε ένα μεγάλο κενό μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών που τότε δούλευαν με τεχνολογίες 30 και 40 ετών και των μικρότερων τραπεζών που πάσχιζαν να μπουν στον χώρο της τραπεζικής, αλλά η τεχνολογία είτε δεν τις βοηθούσε είτε ήταν πάρα πολύ ακριβή».
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας λίγο πιο «ανατρεπτικής», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Ναυρόζογλου, πλατφόρμας, η οποία είχε ως στόχο να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στην τραπεζική τεχνολογία. Ο λόγος για τη Natech, η οποία ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και σιγά σιγά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές. Πρώτα πήγε στην Αθήνα, έπειτα άνοιξε παράρτημα στη Γερμανία και μετά στην Ελβετία.
«Ξεκινήσαμε από την Περιφέρεια, όμως είχαμε ως στόχο να δραστηριοποιηθούμε σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Natech.
Στα 150 εκατ. δολάρια η αποτίμηση της εταιρείας
Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο σήμερα, με την εταιρεία να ετοιμάζεται «να ανοίξει τα φτερά της» για την αγορά των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής, έχοντας ολοκληρώσει έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 33 εκατ. δολαρίων.
Σημειώνεται ότι η νέα χρηματοδότηση διασφαλίστηκε ενόψει της επίσημης έναρξης λειτουργίας της Snappi, της πρώτης ελληνικής neobank με πλήρη τραπεζική άδεια από την ΕΚΤ, η οποία αποτελεί κοινό εγχείρημα της Natech και της Τράπεζας Πειραιώς.
Παράλληλα, η fintech εταιρεία είχε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση με τη μορφή αξιοποίησης δανειακών κεφαλαίων, ύψους 7 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Όπως διευκρίνισε ο Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της Natech, Δημήτρης Ναυρόζογλου, στη συγκεκριμένη επένδυση από το ΤΑΑ υπήρχε μια συμβατική υποχρέωση για την εταιρεία, η οποία προϋπέθετε να αντλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια για να ξεκλειδώσει τις επόμενες εκταμιεύσεις.
Επιπροσθέτως, στον νέο γύρο χρηματοδότησης για τη Natech συμμετείχαν στρατηγικοί επενδυτές από τον χώρο της τραπεζικής και του fintech, ενώ όπως αποκάλυψε ο Θανάσης Ναυρόζογλου, μεταξύ των επενδυτών ήταν και ένα ελληνικό Venture Capital (VC).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νέο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται πλέον περίπου στα 150 εκατ. δολάρια.
Πού θα κατευθυνθούν τα νέα κεφάλαια
Όσον αφορά την αξιοποίηση των νέων κεφαλαίων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Natech εξήγησε πως θα κατευθυνθούν στους παρακάτω πυλώνες:
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ πρώτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στόχος είναι η επιτάχυνση των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το Banking-as-a-Service (BaaS) και τις ευέλικτες, αρθρωτές (modular) τραπεζικές λύσεις, αλλά και στην περαιτέρω εδραίωσή της στον τομέα του embedded finance.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, με την επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η αγορά των ΗΠΑ, στην οποία θέλει να επεκταθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η Αμερική έχει πολλές μικρές τράπεζες, οι οποίες στοχεύουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτές τις τράπεζες να αποκτήσουν εμπειρία neobank», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Natech. Επίσης, ο κ. Ναυρόζογλου αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση μιας νέας σύστασης στο Ισραήλ.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Η Natech μετρά αυτή τη στιγμή περίπου 200 εργαζομένους, με τους περισσότερους να είναι χωρισμένοι σε Αθήνα και Ιωάννινα, ενώ υπάρχει στέλεχος μέχρι και στο Μπρουνέι, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
«Το 1/3 νέων εργαζομένων έχουν ενταχθεί το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το δυναμικό μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το τέλος της χρονιάς», σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας συγχρόνως πως ο κύριος όγκος των ανθρώπων που προσλαμβάνουν βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ο τέταρτος πυλώνας σχετίζεται με τη Snappi, η οποία σύμφωνα με τον Θανάση Ναυρόζογλου, πρόκειται για μια «πολύ μεγάλη στρατηγική συμφωνία της εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς, με πολύ μεγάλες προοπτικές για την ελληνική αγορά».
Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Natech, όπως επισήμανε ο Δημήτρης Ναυρόζογλου ο κύκλος εργασιών της εταιρείας 2024 ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια προήλθαν από τη Snappi ως συναλλαγή λογισμικού. Για το 2025 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα, χωρίς τη Snappi.
Σύμφωνα με τον Θανάση Ναυρόζογλου, η εταιρεία εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 40 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, εξυπηρετεί μεταξύ άλλων wallets, όπως είναι οι θυγατρικές του OΠΑΠ που έχουν φτιάξει ένα wallet που εξελίσσεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.Ειδικά για τον ΟΠΑΠΟΠΑΠ +0,10% ο διευθύνων σύμβουλος της Natech είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο παράδειγμα Banking-as-a Service που υλοποιείται. Ακόμα, το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα που στηρίζονται στο Banking-as-a Service, αλλά έχουν παρουσία στον τραπεζικό χώρο, καθώς και νέες ψηφιακές τράπεζες.
«Ναυαρχίδα μας είναι το core banking, δηλαδή το κύριο λειτουργικό σύστημα μιας τράπεζας. Όλοι σχεδόν οι πελάτες έχουν κάποια υλοποίηση αυτού του αρθρωτού συστήματος, γιατί έχει πολλά κομμάτια. Έχει πελάτες, καταθέσεις, λογιστική, δάνεια, σύστημα πληρωμών, εμβάσματα κ.λπ.», σχολίασε ο κ. Ναυρόζογλου, δίνοντας μια εικόνα των προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες της.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Natech δήλωσε πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητές της (exit), ούτε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει exit. Έχουμε ποσοστό άνω του 70% αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο ίδιος.