Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Νορβηγίας το νέο deal στα ελληνικά ψάρια

Η DNB φέρεται να χρηματοδοτεί τη Philosofish για την απόκτηση του ομίλου ΙΡΙΔΑ, στον οποίο ανήκει η Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες. Τι αναφέρουν πηγές για Aqua Bridge.

Μέσω Νορβηγίας το νέο deal στα ελληνικά ψάρια

Ένα νέο deal, με χρηματοδότηση από τη Νορβηγία, βρίσκεται στο τραπέζι της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, την ώρα που η Avramar, ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, πέρασε και επισήμως στον έλεγχο της καναδικής Cooke.

Πηγές με γνώση των επαφών αναφέρουν ότι η Philosofish, η οποία ήταν ένας από τους τρεις επενδυτές που υπέβαλαν, το φθινόπωρο του 2024, πρόταση για την απόκτηση της Avramar, έχει κάνει προ διμήνου κρούση στον όμιλο ΙΡΙΔΑ. Ο τελευταίος, ένας από τους πιο εύρωστους ομίλου του κλάδου με δραστηριότητα στην παραγωγή και στις ιχθυοτροφές απέκτησε πριν από τρία χρόνια τη Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επαφές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Κρίσιμη παράμετρος της υπό διαμόρφωση συναλλαγής είναι η χρηματοδότησή της. Πηγές με γνώση αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι τα κεφάλαια για το εγχείρημα, αν και εφόσον γίνει, θα προέλθουν από τη νορβηγική DNB Bank, έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Νορβηγίας, με έδρα το Όσλο και διεθνή παρουσία, που χρηματοδοτεί διεθνώς τη ναυτιλίας και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η φερόμενη εμπλοκή της DNB προσδίδει βάρος στην πρόταση της Philosofish, η οποία με πωλήσεις γύρω στα 112 εκατ. ευρώ, EBITDA 14,269 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,8 εκατ. ευρώ, δεν είναι «μεγάλο ψάρι».

Στον αντίποδα, ο όμιλος ΙΡΙΔΑ, είναι... πολύ μεγαλύτερο ψάρι. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι κατά 12,56%, στα 243,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 34,18 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 156,92%, ενώ το EBITDA έφθασε τα 52,70 εκατ. ευρώ και οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές τα 23,02 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο ΙΡΙΔΑ ενοποιούνται οι ΓΑΛΑΞΙΔΙ, VETCARE και AQUATIC BIOLOGICALS.

Σε ότι αφορά το κυοφορούμενο deal, άλλες πηγές «βλέππουν» πίσω από αυτό και την εμιρατιανή Aqua Bridge, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να ολοκληρώσει την εξαγορά της Avramar προτού η τελευταία περάσει στην Cooke. Η φερόμενη εμπλοκή της εμιρατιανής εταιρείας στο νέο deal δεν έχει, πάντως, επιβεβαιωθεί, ούτε ότι στελέχη της Avramar θα κατευθυνθούν στο νέο σχήμα αν και εφόσον γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο