Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρίες Σιδήρου: Τα πάνω-κάτω για εισηγμένες

Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ως προτεραιότητα όχι τη λογιστική τους κερδοφορία αλλά το πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την κρίση. Τι παίζει τώρα για ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Κορδέλλου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εταιρίες Σιδήρου: Τα πάνω-κάτω για εισηγμένες
* Ο πίνακας με τα οικονομικά μεγέθη εταιρίων του κλάδου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με βάση τις αποτιμήσεις της 13ης Φεβρουαρίου 2009 και τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, μόνο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 τα θεωρητικά P/E των μετοχών θα ήταν 2,6 για την εταιρεία Αφοί Κορδέλλου, 2,4 για την ΕΛΑΣΤΡΟΝ, 3,1 για την Μπήτρος και 2 για τη ΣΙΔΜΑ.

Τόσο χαμηλοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι στα αποτελέσματα δεν συνεκτιμήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Οι μετοχές, λοιπόν, του κλάδου επεξεργασίας και εμπορίας σιδήρου δείχνουν να αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες στο ταμπλό της Σοφοκλέους, αλλά ενδεχομένως και να μην είναι. Και αυτό γιατί από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

Πρώτα απ’ όλα, η τιμή του χάλυβα κατρακύλησε. «Όλοι ξέραμε ότι ο χάλυβας ήταν υπερτιμημένος το καλοκαίρι του 2008 και πως κάποτε θα σημείωνε πτώση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσε κανείς, ούτε κατά διάνοια, να προβλέψει ότι θα υποχωρούσε τόσο γρήγορα και τόσο έντονα». Αυτό δήλωσε παράγοντας του κλάδου.

Η πρωτοφανής αυτή καθίζηση της τιμής του μετάλλου βρήκε τις εισηγμένες με αποθέματα αποτιμημένα σε πολύ υψηλότερο μέσο κόστος κτήσης, με αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους να συρρικνωθεί δραματικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, ενώ παράλληλα όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν και σε σημαντικές ζημίες από αποτίμηση αποθεμάτων (inventory losses).

Κατά το τελευταίο δηλαδή τρίμηνο του 2008 έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συνέβη κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν οι επιχειρήσεις είχαν εκμεταλλευτεί το μεγάλο ανοδικό (τότε) ράλι και είχαν σημειώσει πρωτόγνωρα κέρδη.

Η ΣΙΔΜΑ, για παράδειγμα, εμφάνισε κέρδη 7,8 εκατομμυρίων ευρώ στο εξάμηνο του 2008 και κάτι λιγότερο (7,64 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο. Στο σύνολο του έτους αναμένεται σαφώς χαμηλότερη επίδοση. Ανάλογη λίγο-πολύ είναι και η εικόνα για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

---Βολές πανταχόθεν...

Και βέβαια, η πτώση της τιμής του χάλυβα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος προέρχεται από την υποχώρηση της ζήτησης λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Η ζήτηση χάλυβα στην εγχώρια αγορά παρουσίασε πτωτική τάση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, εξέλιξη που συνεχίζεται και κατά τις πρώτες σαράντα ημέρες του νέου έτους.

Πέραν αυτού, μεγαλύτερη είναι η κάμψη που παρατηρείται στα Βαλκάνια, σε μια περιοχή όπου οι δραστηριοποιούμενες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα: τον συναλλαγματικό κίνδυνο λόγω των διολισθήσεων των τοπικών νομισμάτων έναντι του ευρώ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πλέον ως προτεραιότητα όχι τη λογιστική τους κερδοφορία, αλλά το πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την κρίση:

- Προσπαθούν να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα, με κινήσεις τόσο στο μέτωπο των αποθεμάτων όσο και ως προς τις περιόδους πίστωσης που χορηγούνται στους πελάτες.

- Πασχίζουν να μειώσουν τον κίνδυνο των επισφαλειών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιο διστακτικές στο να αναλάβουν τον κίνδυνο.

---Κατεβαίνει ο πήχης

«Μέχρι και τον Αύγουστο του 2008 η πορεία της αγοράς ήταν πολύ καλή, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησε κάμψη της αγοράς και πολύ μεγάλη υποχώρηση των τιμών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΙΔΜΑ κ. Μπεναρδούτ, συνεχίζοντας: «Ζούμε ένα τσουνάμι και όσο και αν κάποιοι στην Ελλάδα δεν το έχουν καταλάβει, θα περάσουμε δύσκολες μέρες. Απαιτούνται κρατικές επενδύσεις προκειμένου να μπει χρήμα στην αγορά και δεν αρκούν κάποια μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών. Εμείς θα σταθούμε όρθιοι. Η μείωση των τιμών του μετάλλου έχει περιορίσει κατά πολύ το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, ασφαλίζουμε τις πιστώσεις μας και έχουμε περιορίσει το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής των πελατών μας. Η ορατότητα για το μέλλον είναι περιορισμένη, ωστόσο το γεγονός ότι πολλές μονάδες έχουν μειώσει πολύ την παραγωγή χάλυβα είναι πολύ πιθανό να σταθεροποιήσει σε ένα δίμηνο την τιμή του μετάλλου, χωρίς όμως να φαίνεται ότι θα δούμε κάποια πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών μετά».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας Μπήτρος είχε προειδοποιήσει με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας: «Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 επισημαίνεται ότι όπως σε όλες τις αγορές έτσι και σε αυτήν του χάλυβα οι επικρατούσες σήμερα συνθήκες οδηγούν σε περιορισμό της ζήτησης -και, κατ’ επέκταση, σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εσόδων- καθώς και σε συμπίεση των περιθωρίων κέρδους».

Όσο για την εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ (πρώην Καλπίνης - Σίμος), η Merit ΑΧΕΠΕΥ προφανώς θα έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τη διετία του 2008 - 2009, που διατυπώθηκαν -με βάση τις τότε συνθήκες- στις 11 Σεπτεμβρίου 2008 και αναφέρονταν σε καθαρά κέρδη 10,3 εκατομμυρίων ευρώ για το 2008 και 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.
Ενδιαφέρον για τον εισηγμένο όμιλο έχουν και τα δύο επενδυτικά projects που δρομολογούσε η επιχείρηση σε συνεργασία με άλλους ισχυρούς εταίρους.

Το πρώτο έργο αφορούσε στη δημιουργία ενός νέου κέντρου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετούνται η βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ το δεύτερο (σε σαφώς πιο αρχικό στάδιο) στη δημιουργία κέντρων χάλυβα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

* Ο πίνακας με τα οικονομικά μεγέθη εταιρίων του κλάδου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 570ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 20 - 24 Φεβρουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v