Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Της μόδας" και πάλι τα μετατρέψιμα ομόλογα

Επιστρέφουν στη "μόδα" τα μετατρέψιμα ομολογιακά, όπως συμβαίνει συνήθως έπειτα από μακρά περίοδο έντονης χρηματιστηριακής πτώσης. Οι προηγούμενες "φουρνιές" και οι φρέσκες περιπτώσεις.

ΧΑ: Της μόδας και πάλι τα μετατρέψιμα ομόλογα
Ήταν το 1996 όταν ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε τότε με τις 600 μονάδες(!) και άρχισε να βγαίνει στη χρηματιστηριακή αγορά η πρώτη εκτεταμένη "φουρνιά" των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων, τα οποία συνεχίστηκαν και μέσα στο 2007.

Ενδεικτικά παραδείγματα της εποχής ήταν οι εκδόσεις της Κ.Ι. Σαραντόπουλος, της Έδρασης, της Νηρεύς κ.ά., που τελικά οδήγησαν σε σημαντικότατα κέρδη τους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν, καθώς ακολούθησε η χρηματιστηριακή άνοδος της διετίας 2007 - 2008 και η "φούσκα" του 2009!

Η δεύτερη μεγάλη φουρνιά των μετατρέψιμων ομολόγων ήρθε γύρω στο 2003 και πάλι ύστερα από παρατεταμένη και μεγάλη υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών. Το εγχείρημα ωστόσο σε γενικές γραμμές δεν έπιασε, καθώς μεταξύ των εκδοτριών εταιριών συγκαταλέγονταν και κάποιες που τελικά έπειτα από λίγα χρόνια οδηγήθηκαν σε πτώχευση (Emphasis και Ipirotiki).

Γενικότερα, από το 2000 μέχρι σήμερα δεν ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου οι επενδυτές κέρδισαν πολλά χρήματα από τα μετατρέψιμα ομόλογα. Η καλύτερη ήταν αυτή της Jumbo, η οποία δύο φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία έδωσε τη δυνατότητα για επικερδείς μετατροπές ομολόγων σε νέες μετοχές, ενώ παράλληλα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα η εισηγμένη εταιρία δανειζόταν με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, της Dionic, η βασική ομάδα των μετόχων μετέτρεψε μεν τις ομολογίες της σε μετοχές με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου, αλλά όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής ήταν σαφώς χαμηλότερη από την τιμή μετατροπής (με προσωπική τους ζημία, δηλαδή).

Ο όμιλος Υγεία ανακάλεσε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που είχε εκδώσει, αφού η οικονομική κρίση που στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί ανέστειλε το φιλόδοξο πρόγραμμα εξαγορών που σκόπευε να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο ΜΟΔ.

Γιατί αναφερόμαστε σε όλη αυτήν την ιστορία περί μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων; Μα γιατί -όπως και στο παρελθόν- τα ΜΟΔ είναι "της μόδας" κυρίως ύστερα από μακρά περίοδο έντονης χρηματιστηριακής πτώσης, όπως άλλωστε είναι και η σημερινή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε σημαντική κινητικότητα γύρω από το όλο θέμα.

Τρεις "φρέσκες" περιπτώσεις

Η MIG, για παράδειγμα, άντλησε πρόσφατα μέσα από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 251,7 εκατ. ευρώ και μάλιστα η τιμή μετατροπής είναι 1,887 ευρώ ανά μετοχή, αρκετά κοντά στην τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Άρα λοιπόν, δεν θα προκληθεί μεγάλη έκπληξη στην αγορά -ιδίως σε περίπτωση ανοδικής τάσης στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.- αν δούμε σχετικά σύντομα και μετατροπές ομολογιών σε μετοχές, αν και πέρασε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοσή τους.

Η Vell άντλησε τον Μάρτιο 7,21 εκατ. ευρώ από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με επιτόκιο Euribor μόλις +1% (θα το ζήλευαν και εισηγμένες του FTSE/ASE-20). Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή μετατροπής είναι στο 0,39 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και η πρώτη ημερομηνία δυνατής μετατροπής ήταν η 31η Μαρτίου του 2010 (η επόμενη στις 30/6, η μεθεπόμενη στις 30/9 κ.λπ.)!

Σε περίπτωση των ομολογιών σε μετοχές, στην πράξη έχουμε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και η έκδοση ΜΟΔ με τιμή μετατροπής κατώτερη -ή έστω κοντινή- από την τρέχουσα χρηματιστηριακή ισοδυναμεί με… μισή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ιmperio να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με παραίτηση μάλιστα του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Οι όροι του ΜΟΔ δεν είναι γνωστοί, αλλά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο κατά πόσον θα πειστούν γνωστά επιχειρηματικά ονόματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσεγγιστεί για να καλύψουν αυτά την έκδοση και σε δεύτερη φάση ενδεχομένως (σε περίπτωση μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές) να λάβουν σημαντική θέση και στο μετοχικό σχήμα.

Ίσως δούμε και άλλες τέτοιες κινήσεις στο προσεχές μέλλον, καθώς από τη μία πλευρά το επίπεδο τιμών στο Χ.Α. θεωρείται από αρκετούς υποτιμημένο και από την άλλη πολλοί εισηγμένοι όμιλοι θα ήθελαν να ενισχυθούν με μακροπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια για πολλούς και διάφορους λόγους: είτε αμυντικούς (βελτίωση ρευστότητας σε περίοδο κρίσης) είτε επιθετικούς (εξαγορές κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v