Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Αύξηση κεφαλαίου 345 εκατ. ευρώ

Την αύξηση κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους σε αναλογία 2 νέες μετοχές για κάθε 7 υφιστάμενες μετοχές με τιμή άσκησης 2,00 ευρώ, αποφάσισε το Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου.

Τρ. Κύπρου: Αύξηση κεφαλαίου 345 εκατ. ευρώ
Την αύξηση κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους σε αναλογία 2 νέες μετοχές για κάθε 7 υφιστάμενες μετοχές με τιμή άσκησης 2,00 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε το Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της ανακοίνωσης με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2010 το διοικητικό συμβούλιο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους ύψους μέχρι 345 εκατ. ευρώ για ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου, δήλωσε: «Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει προληπτικά την κεφαλαιακή της βάση με υψηλής ποιότητας κεφάλαιο. Με μια ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και το καλά τοποθετημένο δίκτυό της στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Ρωσία, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη στους μετόχους, στους πελάτες και στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης, πρόσθεσε: «Η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τα δύο τελευταία δύσκολα έτη, ενισχύοντας την παρουσία της και σημειώνοντας συνεχώς ικανοποιητική κερδοφορία. Με έναν ιδιαίτερα ισχυρό ισολογισμό σε ρευστά στοιχεία, οργανική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει την οικονομική της θέση όπως και τη θέση της στην αγορά παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση».

--- Κύριοι όροι της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης

Τα δικαιώματα προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν δωρεάν σε αναλογία 1 δικαίωμα για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή. Κάθε 7 δικαιώματα προτίμησης που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε 2 πλήρως πληρωθείσες νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με τιμή διάθεσης 2,00 ευρώ έκαστη.

Τα δωρεάν δικαιώματα προτίμησης πρόκειται να εισαχθούν και θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για ελάχιστη περίοδο 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα εξασφάλισης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 172.630.273 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης, το εκδεδομένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέλθει σε μέχρι €776.836.228 διαιρεμένο σε 776.836.228 μετοχές.

Η τιμή διάθεσης των 2,00 ευρώ αντιπροσωπεύσει έκπτωση 44% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 8 Ιουλίου 2010 και έκπτωση 38% στη θεωρητική τιμή της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (ex-rights price) βασιζόμενη στην πιο πάνω τιμή κλεισίματος.
 
Η έκδοση των δικαιωμάτων προτίμησης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας για την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της σε 1.100.000.000 μετοχές και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων και Αξιών Λίμιτεδ (CISCO) έχει διοριστεί από την τράπεζα ως διευθυντής έκδοσης για την ετοιμασία και υποβολή του ενημερωτικού δελτίου για την παρούσα έκδοση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από την οποία θα αιτηθεί και την έκδοση διαβατηρίου (passporting) του ενημερωτικού δελτίου στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με το άρθρο 18 της Οδηγίας 2003/71/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Δικαιώματα προτίμησης τα οποία δεν θα ασκηθούν από τους δικαιούχους μετόχους θα λήξουν ανεξάσκητα και είναι δυνατόν να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά τη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
 
Οι τιμές μετατροπής των μετατρέψιμων χρεογράφων 2013/1018 και των μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου της τράπεζας, καθώς και η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών του προσωπικού της τράπεζας θα αναθεωρηθούν σύμφωνα με τους όρους.

Πώς βλέπουν την ΑΜΚ οι αναλυτές

Θετική χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για την αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξει «αραίωση» των κερδών ανά μετοχή κατά 15% (κατά μέσο όρο) τα επόμενα δύο χρόνια. Πιο αναλυτικά:

Η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει το ήδη αμυντικό προφίλ της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την HSBC, η οποία εκτιμά πως σε γενικές γραμμές η τράπεζα φαίνεται να είναι μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη, με σχετικά χαμηλή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και στην επιδεινούμενη ελληνική οικονομία. Η HSBC, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αυξητικά κέρδη από την αύξηση κεφαλαίου, υπολογίζει -μεταξύ άλλων- πως θα υπάρξει «αραίωση» των κερδών ανά μετοχή κατά 11% για το 2010 και κατά 22% για το 2011.

Θετική κρίνει την κίνηση η Eurobank Sec., ωστόσο εκφράζει επιφυλακτικότητα όσον αφορά στο timing, καθώς η έκδοση μετοχών στα 2 ευρώ θα προσθέσει επιπλέον 173 εκατ. μετοχές, «αραιώνοντας» τα μελλοντικά κέρδη κατά έναν εκτιμώμενο μέσο όρο 15% για τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει την ποιοτική κεφαλαιακή βάση της τράπεζας προκειμένου να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης αβεβαιότητας και ρυθμιστικών απαιτήσεων για υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία να «αδράξει» ευκαιρίες ανάπτυξης στην εγχώρια και σε ξένες αγορές, όπως στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στη Ρουμανία, σχολιάζει η National Sec.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως, υποθέτοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% - 12% με τα νέα κεφάλαια, αναμένει να υπάρξει «αραίωση» των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 15% τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως επισημαίνει, παραμένει θετική για την Κύπρου δεδομένων της γεωγραφικής της έκθεσης, του ισχυρού ισολογισμού της και της ανθεκτικής κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Marfin Analysis, η αύξηση κεφαλαίου θα αυξήσει το Core Tier 1 ratio στο περίπου 8,5%, το Tier 1 στο 11,5% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,6%. Η χρηματιστηριακή, αν και διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της και την αξιολόγησή της, σημειώνει πως η μετοχή της Κύπρου θα μπορούσε να δεχτεί βραχυπρόθεσμα πιέσεις, ως αποτέλεσμα του discount που προσφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα θα είναι στο άνω εύρος έναντι των αντίστοιχων στοιχείων για τις άλλες τράπεζες, επιτρέποντας την περαιτέρω υπεραπόδοση μακροπρόθεσμα.

«Αραίωση» των κερδών ανά μετοχή κατά 6,7% το 2010 και κατά 22,2% το 2011 αναμένει η Euroxx Sec, ενώ η «αραίωση» του μερίσματος ανά μετοχή θα διαμορφωθεί στο 22,2% και για τα δύο έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v