Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: «Φουλ» για υπερκάλυψη της αύξησης

Πυρετώδεις επαφές και αισιοδοξία συγκέντρωσης τουλάχιστον 457,1 εκατ. με αποφυγή έκδοσης CoCos. Η συμμετοχή του Qatar, οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα hedge funds και ο "άσσος" της σκληρής αναδοχής.

Alpha Bank: «Φουλ» για υπερκάλυψη της αύξησης
Με τις μηχανές σε πλήρη ισχύ κινείται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκοντας να κλειδώσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 457,1 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω της ΑΜΚ και να μην προχωρήσει στην έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Έχοντας ξεκινήσει πρώτη την προεργασία για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, η Alpha βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με επιχειρηματίες και funds για τη συμμετοχή τους στην αύξηση και ως εκ τούτου διαθέτει την πολυτέλεια να εξετάζει κινήσεις που θα προσθέσουν αξία στους υφιστάμενους μετόχους και τα δικαιώματα συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκησή της διενεργεί πυρετώδεις επαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τα συνεχή ραντεβού προκύπτει, σύμφωνα με επενδυτές, κλίμα αισιοδοξίας όχι μόνο για την κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής αλλά και για συγκέντρωση κεφαλαίων έως και 550 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 12% των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών.

Η αισιοδοξία που αποτυπώνεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στηρίζεται στα ισχυρά νούμερα του ομίλου, που χαρίζουν στην Alpha το πιο καυτό story μεταξύ των συστημικών τραπεζών με τα μέχρι τώρα θεμελιώδη στοιχεία.

Αξιοποιώντας την ενοποιημένη καθαρή θέση που της εξασφαλίζει η εξαγορά της Εμπορικής αλλά και το γεγονός ότι έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, η Alpha είναι, με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, η πιο ξεκάθαρη περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης.

Οι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο από την καθαρή θέση αλλά και από τις συνέργειες που θα υπάρξουν με την Εμπορική Τράπεζα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ενδέχεται να φθάσουν αθροιστικά ως και το 1,5 δισ. στην τετραετία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων, ότι μπαίνοντας στην ΑΜΚ της Alpha αγοράζεις καθαρή θέση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και συνέργειες έως 1,5 δισ. ευρώ στην τετραετία (χρόνος στον οποίο παρατείνεται η άσκηση των warrants), που μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησης επισφαλειών και προβλέψεων.

Η Alpha, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίζει την αμυντικότερη συμπεριφορά στη δυναμική προβολή της εξέλιξης των επισφαλειών. Και αυτό γιατί ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο της BlackRock το 2015 θα διαθέτει τιμή προς λογιστική αξία (price/book value) κοντά στο 1.


Έχει ήδη καλυφθεί μεγάλο μέρος της ΑΜΚ

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν την αυξημένη διάθεση συμμετοχής στην ΑΜΚ από την πλευρά των ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha έχει εξασφαλίσει, ήδη, δεσμεύσεις από ιδιώτες για μεγάλο μέρος της συνολικής αύξησης κεφαλαίου με μετρητά ύψους 457,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκησή της απευθύνεται σε δύο βασικούς πυρήνες επενδυτών: στους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως είχε αποκαλύψει νωρίς το Euro2day, καθώς και σε hedge funds που διαθέτουν, όμως, μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάποια εκ των οποίων έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέτοχοι της Alpha.

Οι μέχρι σήμερα επαφές δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου από ικανό αριθμό επιχειρηματιών, ο καθένας εκ των οποίων θα βάλει ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 5- 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν.


Βάζει λεφτά και το Qatar

Ταυτόχρονα, έχει διενεργηθεί σειρά παρουσιάσεων στο εξωτερικό που θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα. Πρακτικά, το άτυπο βιβλίο (book building) θα κλείσει έως τις 30 του μήνα, όταν από τις τρεις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να δηλωθεί στο ΤΧΣ και στην ΤτΕ αν έχουν συγκεντρώσει δεσμεύσεις για την κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Η πρόθεση δε του Qatar να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ασκώντας, κατ' ελάχιστον, τα δικαιώματα που του αναλογούν δίνει άλλον αέρα στην εξασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, το ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες και ξένους επενδυτές επιτρέπει στην τράπεζα να διατηρήσει και την επομένη της ανακεφαλαιοποίησης τον πολυμετοχικό της χαρακτήρα, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει επενδυτής που θα συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό μετοχών.


Ο άσσος της σκληρής αναδοχής

Η αυξημένη διάθεση συμμετοχής στην ΑΜΚ επιτρέπει στην Αlpha, με βάση στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, να προχωρήσει ακόμη και σε εγγύηση κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου, ενισχύοντας περισσότερο το ήδη καλό κλίμα για την επιτυχία της αύξησης.

Παρά το μεγάλο ακόμη ρίσκο χώρας, το ειδικό καθεστώς υπό το οποίο διενεργείται η ανακεφαλαιοποίηση και τις ανησυχίες που εκφράζονται για την πορεία της οικονομίας και των επισφαλειών, η Alpha, ούσα κοντά στην εξασφάλιση κεφαλαίων 457,1 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές, μπορεί να κλείσει και συμφωνία σκληρής αναδοχής (κάλυψη τυχόν αδιάθετων από τους αναδόχους) με χαμηλό για τα δεδομένα της εποχής κόστος.

Κίνηση ιδιαίτερης βαρύτητας και εμβέλειας, στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Alpha μπορεί να κλειδώσει και τυπικά τα 457,1 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (4,57 δισ. ευρώ) μέσω της ΑΜΚ.

Ως εκ τούτου, δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση να εκδώσει CoCos, οι όροι των οποίων είναι δυσβάστακτοι για τις τράπεζες, ενώ η εγγύηση κάλυψης εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά σε επίπεδο ψυχολογίας για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ και από τους μικροεπενδυτές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v