Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές στην Ονδούρα: Προηγείται με ποσοστό 45,2% ο υποψήφιος της αριστερής αντιπολίτευσης

Ο Σαλβαδόρ Νασράλα είναι ο νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα.

Εκλογές στην Ονδούρα: Προηγείται με ποσοστό 45,2% ο υποψήφιος της αριστερής αντιπολίτευσης
Ο Σαλβαδόρ Νασράλα προηγείται με ποσοστό 45,17% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ονδούρα, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα.

Ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposicion contra la Dictadura), ενός συνασπισμού κομμάτων της αριστεράς, προηγείται του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 40,21%, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση ποσοστού 57% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική επιτροπή της χώρας.

Προηγήθηκε μεγάλη αναμονή που είχε προκαλέσει και μεγάλη σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο νωρίτερα και οι δύο αυτοί υποψήφιοι είχαν ανακοινώσει τη νίκη τους στις εκλογές.

"Καθώς η τάση δεν αλλάζει, μπορώ να σας πω ότι είμαι ο νέος πρόεδρος της Ονδούρας", είχε πει ο Νασράλα στους υποστηρικτές του μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας, διαβεβαιώνοντάς τους για τη νίκη του, πριν από την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

"Η καταμέτρηση είναι περισσότερο από σαφής και αναμφισβήτητη, κερδίσαμε αυτές τις εκλογές", είχε δηλώσει επίσης λίγες ώρες νωρίτερα ο 49χρονος Ερνάντες απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN).

Η αντιπολίτευση είχε καταδικάσει έντονα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Ερνάντες στις χθεσινές προεδρικές εκλογές μολονότι το Σύνταγμα απαγορεύει την επανεκλογή οποιουδήποτε προέδρου.

Τρίτος μετά τον 64χρονο Νασράλα, τηλεοπτικό δημοσιογράφο και νέο πρόσωπο στην πολιτική, έρχεται ο 50χρονος Λουίς Σελάγια, του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος (Partido Liberal, PL), ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 13,77% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

"Διαπιστώνουμε ότι ήταν μια ήρεμη (εκλογική) διαδικασία και η αποτίμησή μας μέχρι στιγμής είναι θετική", δήλωσε η ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Μαρίζα Ματίας, υπεύθυνη της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ.

Η εκλογική επιτροπή, η οποία επικρίθηκε έντονα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την καθυστέρησή της στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές αυτές είχαν "την αυστηρότερη επιτήρηση στην ιστορία", με 16.000 παρατηρητές παρόντες, εκ των οποίων οι 600 από την ΕΕ και οι υπόλοιποι κυρίως από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Μέχρι στιγμής εξάλλου δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό, ενώ η κυβέρνηση είχε αναπτύξει περισσότερους από 35.000 αστυνομικούς και στρατιώτες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Χουλιάν Πατσέκο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο