Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

New York Times: Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας στην πΓΔΜ και ο ρόλος Σαββίδη

Κατά την εφημερίδα, οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββίδη με Ρώσους αξιωματούχους που αποδείκνυαν τον ρόλο και την ανάμειξή του. Διαψεύδει η Αθήνα.

  • Real.gr
New York Times: Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας στην πΓΔΜ και ο ρόλος Σαββίδη

Η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ υπονομεύτηκε από τη Ρωσία υποστηρίζει η NYT σε δημοσίευμά της. Κατονομάζει μάλιστα τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ως άνθρωπο των Ρώσων που έδρασε προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά την εφημερίδα οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββίδη με ρώσους αξιωματούχους που αποδείκνυαν τον ρόλο και την ανάμειξη του. Την γνωστοποίηση της αμερικανικής έκθεσης πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου έκανε κ. Πάιατ, ένας έμπειρος διπλωμάτης, πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Πάιατ ήταν έτοιμος για να παίξει αυτό το ρόλο καθώς ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία.

Αμέσως μετά η Ελλάδα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο άλλων στην Αθήνα. 

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τον Ιούνιο, αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα μέσα από υποκλοπές επικοινωνιών (e-mail, μηνύματα, κλήσεις) ότι πλήρωνε τους διαδηλωτές. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης βρισκόταν πίσω από τις πληρωμές πολιτών και οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων που υποκινούσαν τη βία στο δημοψήφισμα. 

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου οργανισμού ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP, ο κ. Σαββίδης πλήρωσε όσους αντιτίθονταν στη μετονομασία της «Μακεδονίας» με τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ανάμεσα σε αυτούς που χρηματίστηκαν, ήταν πολιτικοί της ΠΓΔΜ, νεοσύστατες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar, που διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Τα στοιχεία αρνείται ο Ιβαν Σαββίδης τονίζοντας, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το περασμένο καλοκαίρι (με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας Buzfeed) ότι είναι «ψευδή και συκοφαντικά».

Μαξίμου: Δεν έχουμε λάβει τέτοια στοιχεία

Το Μαξίμου σχολιάζοντας όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v