Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος μετά το video με τη συναλλαγή

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Βίντεο τον έδειξε να ζητά «δωρεές» προσφέροντας δημόσιες συμβάσεις.

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος μετά το video με τη συναλλαγή

 Δημόσιες συμβάσεις υποσχόταν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2017 σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του, τους Ελεύθερους, σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι δύο γερμανικές εκδόσεις υποστηρίζουν ότι σε βίντεο το οποίο έχουν στην κατοχή τους και του οποίου η εγκυρότητα έχει ελεγχθεί από ειδικούς, εμφανίζονται ο κ. Στράχε και ο έμπιστος συνεργάτης του και σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη.

Η γυναίκα δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφήνει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα, το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα».

Η συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό των Ελευθέρων και βιντεοσκοπείτο από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι, διαρκεί έξι ώρες, στην διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

Ένα σενάριο το οποίο συζητήθηκε αφορούσε την υποτιθέμενη εξαγορά του 50% της λαϊκής αυστριακής «Kronen Zeitung» από την «επιχειρηματία». Η εφημερίδα φθάνει σε περίπου έναν στους τέσσερις Αυστριακούς και περιγράφεται από τον κ. Στράχε ως εξαιρετικά ισχυρή, με τον ιδιοκτήτη της να συγκαταλέγεται στους δέκα πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας. Θα μπορούσε, εκτιμά, να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του, από το 27% στο 34%, υπό την προϋπόθεση ότι πέντε άτομα από την σύνταξη θα απομακρύνονταν και στη θέση τους θα τοποθετούνταν κάποιοι άλλοι.

«Οι δημοσιογράφοι έτσι κι αλλιώς είναι οι μεγαλύτερες πόρνες του πλανήτη», λέει ο σημερινός αντικαγκελάριος της Αυστρίας στην συνομιλήτριά του η οποία διατυπώνει την απορία αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι γνωρίζει και τον κατάλληλο άνθρωπο και αναφέρεται στον επενδυτή Χάινριχ Πατσίνα, ο οποίος «τα τελευταία 15 χρόνια αγόρασε όλα τα ουγγρικά ΜΜΕ για λογαριασμό του Βίκτορ Όρμπαν» και φρόντισε για τον - από τη μια μέρα στην άλλη - «αναπροσανατολισμό» της γραμμής τους. Μπορούμε να διδαχθούμε από τους Ούγγρους, σημειώνει ο κ. Στράχε και αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μιντιακό τοπίο όπως αυτό του Όρμπαν.

Ο κ. Πατσίνα πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του Spiegel και της SZ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αυστριακή εφημερίδα.

Παραιτήθηκε...  

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από την θέση του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να "εξηγήσει" την "καταστροφική" εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίθα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στη "συνεπή" και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, τα τελευταία 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επικείμενη δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προς μία συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ή την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.Ενώ εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων παρέπεμπαν λίγο πριν από το μεσημέρι στις επικείμενες δηλώσεις του Στράχε και του Κουρτς, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος ηγείται της ισχυρότερης οργάνωσης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, απαίτησε την άμεση παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όπως και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση πολιτικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο αυτοαποκαλείται "κοινωνικό πατριωτικό κόμμα", αλλά στην πραγματικότητα είναι "το κόμμα των μεγάλων δωρητών".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v