Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση Μαλέσιου μετά από δημοσίευμα (update 2)

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος, για λόγους ευθιξίας και ύστερα από το πρωτοσέλιδο θέμα της ”Αυριανής” με τίτλο ”Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη ο υφυπουργός Μαλέσιος”.

Παραίτηση Μαλέσιου μετά από δημοσίευμα (update 2)
Το γεγονός ότι διαμένει δωρεάν επί 7 μήνες σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Αθ. Αθανασούλη, μεγαλομέτοχου της Altec, παραδέχθηκε σε συνένετευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Ευάγγελος Μαλέσιος.

Ο κ. Μαλέσιος απέδωσε τη διαμονή του στο διαμέρισμα Αθανασούλη σε επείγουσα οικογενειακή ανάγκη, ενώ δήλωσε ότι συνδέεται με τον κ. Αθανασούλη με σχέση φιλίας που διαρκεί 30 έτη.

Το μεσημέρι, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Μαλέσιος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Δημόσιας τάξης.

Την παραίτηση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο κ. Μαλέσιος οδηγήθηκε στην απόφασή του αυτή για λόγους ευθιξίας, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα ”Αυριανή” υποστηρίζει στο πρωτοσέλιδο θέμα ότι ”Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη ο υφυπουργός Μαλέσιος”, προσθέτοντας ότι ”τον... σπίτωσε για τη μεγάλη δουλειά της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων που του έδωσε, αξίας ογδόντα έξι δισεκατομμυρίων εφτακοσίων εκατομμυρίων δραχμών”.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο ίδιος ο κ. Μαλέσιος επικαλέστηκε ”συνειδησιακές επιταγές” που τον ώθησαν στην παραίτηση, ενώ χαρακτήρισε το δημοσίευμα της ”Αυριανής” ως ”συκοφαντίες”. Ο πρώην πλέον υπουργός προανήγγειλε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι έχει παρακολουθήσει, ως αρμόδιος υπουργός για τον συντονισμό της Ολυμπιακής προετοιμασίας, τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την Ολυμπιακή ασφάλεια.

”Ο διαγωνισμός έγινε όχι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εγινε επί τη βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις αμυντικές προμήθειες. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος, τελικώς, κατακυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ”, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.



Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο κ. Μαλέσιος ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: ”Όχι, κάνετε λάθος. Ο στρατηγός Κωνσταντινίδης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης. Θα πρέπει ακόμη να σας πω ότι δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο η Επιτροπή αυτή. Η αξιολόγηση έγινε από εκπροσώπους του υπουργείου Αμύνης, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και από εμπειρογνώμονες των άλλων υπουργείων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω επ’ αυτού ότι ο κ. Μαλέσιος δεν άσκησε καμία επιρροή στην έκβαση του διαγωνισμού αυτού”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Πολλά είναι τα, κατά καιρούς, δημοσιεύματα για έργα και ημέρες Υπουργών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μία παραίτηση, όμως, υπεβλήθη και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Η υπόθεση, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο έως σήμερα Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιος, γεννά πολλά ερωτηματικά. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει όλες τις απαντήσεις”.



Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μαλέσιου προς Σημίτη:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πολυποίκιλων κέντρων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Την τελευταία περίοδο δέχθηκα σειρά άδικων, ανήθικων και χυδαίων επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδότη, ο οποίος έχει διακριθεί στο παρελθόν για τη συστηματική κατασυκοφάντηση πολιτών και τη διαρκή και άνευ ορίων σπίλωση υπολήψεων.

Ο συγκεκριμένος εκδότης δεν δίστασε να επιχειρήσει να προσδώσει ιδεολογικό και πολιτικό μανδύα στην απόπειρά του να προωθήσει προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Σήμερα, η κατά σύστημα και κατά συρροήν συκοφάντησή μου περιήλθε σε μια νέα φάση.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσω τον συγκεκριμένο κύριο στον κατήφορο που έχει επιλέξει. Μας χωρίζει πολιτισμικό και ηθικό χάσμα.

Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο.

Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Η πολιτεία μου, η επιστημονική μου καριέρα και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντοτε διαυγείς. Με δεδομένη, όμως, την τρέχουσα συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου.

Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη και απορρέει από την εσωτερική ανάγκη μου να σεβαστώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, να αποδείξω ότι και τώρα λειτουργώ στο προσκήνιο και ταυτοχρόνως να μην επιτρέψω να τεθεί η κυβέρνησή μας στο στόχαστρο αυτόκλητων και ιδιοτελών, κραυγαζόντων, περιθωριακών ανθρώπων.

Δεν προτίθεμαι και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον κ. Κουρή. Η εντιμότητά μου και το ήθος μου δεν κρίνονται από αυτόν και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτόν για τις προσωπικές μου ανθρώπινες επιλογές δεκαετιών ή για τις πολιτικές μου απόψεις. Άλλωστε, δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τα αυτονόητα - γνωστά σ’ εσάς, στους συντρόφους μου και στους πολίτες.

Όλοι έχουμε κριθεί και κρινόμαστε. Η ευθιξία είναι χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι άνδρες. Γνωρίζετε ότι την έχω επιδείξει και στο παρελθόν, αφού άλλωστε ουδέποτε στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα θεσιθήρας.

Τον λόγο έχουν πλέον οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στις οποίες προσφεύγω. Μέχρι την τελική ετυμηγορία θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαι μέλος της κυβέρνησης, για να προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v