Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: 60 νέα κρούσματα και επιπλέον 9 θάνατοι

Οι θάνατοι δείχνουν την εικόνα της επιδημίας πριν από 2 ή τρεις εβδομάδες αλλά και το ότι σημαντικό ποσοστό όσων μπαίνουν στη ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας. Συνολικά οι θάνατοι φτάνουν τους 68. Τα σχέδια για τα τεστ.

Τσιόδρας: 60 νέα κρούσματα και επιπλέον 9 θάνατοι

Επιπλέον 60 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό και 9 νεκροί, ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το υπουργείο Υγείας.

Από τα σημερινά στοιχεία, που γνωστοποίησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής:

* 60 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (69 χθες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.673 (1.613 χθες). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

* 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (92 και χθες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη (66 έτη και χθες).

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 68 (59 χθες). Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.

* 10 ασθενείς βγήκαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (11 χθες).

Από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκύπτει πως από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, το 20,8% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 34.9% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι θάνατοι δείχνουν την εικόνα της επιδημίας πριν από 2 ή τρεις εβδομάδες αλλά και το ότι σημαντικό ποσοστό όσων μπαίνουν στη ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας.

Ο Σ. Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας. Είπε πως μελέτες δείχνουν πως άτομα χωρίς συμπτώματα συμμετέχουν στη διασπορά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ ζήτησαν προαιρετικά από τους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, έστω με ένα κασκόλ. Ωστοσο είπε ότι αν κάποιος υγιής φορέσει ένα μαντίλι εκτίθεται σε κίνδυνο γιατί αν κάποιος που έχει τον ιό βήξει το μαντίλι ή μια μάσκα θα συγκρατήσουν τον ιό και θα μεταφερθεί στον άνθρωπο που τα φορά αν δεν προσέξει. Σε ανοικτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, ενδεχομένως οι ευρωπαϊκές αρχές να θέσουν αυτόν το κανόνα (σ.σ. μάσκα) για εσωτερικούς χώρους.

Ο Σ. Τσιόδρας ρωτήθηκε για τον καιρό. Όπως είπε η επιδείνωση γενικά επηρεάζει την διασπορά ιών, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί.

Σε ότι αφορά τα κλιματιστικά σχολίασε ότι γίνεται έρευνα για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός και σημείωσε ότι το καλύτερο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να τα χρησιμοποιεί για να φέρνει αέρα από έξω αντί να ανακυκλώνει τον υφιστάμενο. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι καλό να υπάρχει αερισμός του χώρου που βρίσκεται κάποιος με ήπια συμπτώματα που δεν ξέρει αν έχει τον ιό.

Σε ότι αφορά τα τεστ ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε ότι έχουμε επάρκεια και θα θέλαμε να έχουμε επάρκεια και τις επόμενες εβδομάδες που θα περάσουμε στις επόμενες φάσεις. Η στρατηγική μαζικού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση που θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Δεν θα είναι όμως τότε μόνο τα μοριακά τεστ, θα είναι και τα τεστ αντισωμάτων για τα οποία γίνεται μεγάλη προσπάθεια να είναι αξιόπιστα. Είναι σημαντικό να υπάρχει πιστοποίηση της ανοσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v