Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντάσεις σε σχολεία: Έστειλαν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες

Στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας, 4 παιδιά έμειναν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν να φορέσουν μάσκα. Αντίστοιχες περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Τι απαντά η υφ. Παιδείας.

Εντάσεις σε σχολεία: Έστειλαν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες

Εντάσεις και προβλήματα παρουσιάστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας, αφού κάποιοι γονείς αρνούνται να φορέσουν στα παιδιά μάσκες.

Στο 55ο Δημοτικό σχολείο της Πάτρας, 4 παιδιά έμειναν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν ήθελαν τα παιδιά να φορέσουν μάσκα. Είπαν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική, καθημερινά, διότι δεν πιστεύουν όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Επίσης, ένας πατέρας από τη Θεσσαλονίκη είπε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ότι «αν χρειαστεί, το παιδί μου δεν θα παρακολουθήσει μαθήματα για ένα χρόνο».

Και στην Κρήτη υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, εξαιτίας του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Κάποιοι γονείς ισχυρίζονται ότι τα παιδιά έχουν αναπνευστικά προβλήματα και γι’ αυτό δεν μπορούν να φορούν μάσκα. Άλλοι αρνούνται εντελώς να τα στείλουν σχολείο, λέγοντας ότι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι για όσο χρειαστεί.

Ζαχαράκη σε αρνητές μάσκας: Θα εφαρμόσουμε ό,τι χρειάζεται σε πείσμα του παραλογισμού

Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες ανοίγουν φέτος τα σχολεία, λόγω της πανδημίας, με την υφυπουργό Παιδείας να παραδέχεται μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι πρόκειται για «μία νέα πραγματικότητα για τα παιδιά».

«Τα παιδιά θα προσαρμοστούν, αλλά εμείς οι μεγάλοι είμαστε εδώ για να τα στηρίξουμε», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Απαντώντας στους αρνητές της μάσκας, τόνισε ότι η σύσταση για μάσκα είναι «επιμορφωτική», τονίζοντας πως πρόκειται για «μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, για να διχαστούμε και σε αυτό». Όσον αφορά στο θέμα της τήρησης των μέτρων από τα παιδιά, η υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επιμορφωτικό ρόλο».

Σχετικά με την εύρεση νέων αιθουσών, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες, απάντησε πως «όσο κι αν ακούγεται ότι υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχουν».

Τέλος, απαντώντας σε δηλώσεις πολύτεκνης μητέρας που στον «αέρα» της εκπομπής είπε πως είναι κατά της μάσκας τόσο για τα παιδιά της όσο και για τον εαυτό της, η Σοφία Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μπει σε αντιπαράθεση» ως μη ειδικός, είπε πως «ακούμε τους επιστήμονες που τόσο καιρό μάς καθοδήγησαν και βγήκαμε όρθιοι από αυτή την κρίση» και διαβεβαίωσε πως «είμαστε εδώ να εφαρμόσουμε ό,τι χρειάζεται, σε πείσμα του παραλογισμού».

Οι οδηγίες

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Όσον αφορά στη σημερινή ημέρα, αναμένεται επίσης να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v