Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη μέρα, στο κόκκινο η Αττική

Αυξάνει η πίεση στις ΜΕΘ, προειδοποιούν οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι η χαλάρωση φέρνει τα νέα μέτρα περιορισμού. Η αλλαγή του καιρού αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης.

Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη μέρα, στο κόκκινο η Αττική

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσαν ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επισημαίνοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα. 

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Όπως συμπλήρωσε, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο», ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική, ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά. 

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το λοκντάουν, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι. 

Όπως ο ίδιος ανέφερε, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και  αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικής θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες...».

«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει κι άλλο... Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα 

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα. «Με βάση τους υπολογισμούς, από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και την αλλαγή της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες, π.χ. ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κ.λπ., μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο», προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί, μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα, το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο, γιατί τότε βγαίναμε από τον χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στον χειμώνα. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί», συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v