Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παυλάκης: Μην πετάξετε τις μάσκες, θα τις φοράμε το φθινόπωρο

Πώς αναμένεται να κινηθούν τα κρούσματα τους επόμενους μήνες. Ο κίνδυνος μετεξέλιξης του ιού αλλά και του νέου lockdown. Ποιες 5 χώρες τα έχουν πάει πολύ καλά και πόσο κινδυνεύουν από το εμβόλιο οι έφηβοι, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Παυλάκης: Μην πετάξετε τις μάσκες, θα τις φοράμε το φθινόπωρο

Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο 4ου κύματος από τον Σεπτέμβριο και μετά, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Από τον 15Αύγουστο και μετά, είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί. Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού... Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι  θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα και συγκεκριμένα για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο του νέου lockdown. «Θα εξαρτηθεί από το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα».

Επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα, θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.

«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα», τόνισε και επεσήμανε πως αυτό δεν έχει επικρατήσει ούτε στη Β. Αμερική ούτε στην Ευρώπη, αναφέροντας πως οι 5 χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό, είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία,η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν, αναφέροντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ, 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχει μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό, ελαφρύτερα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις, αν νοσήσει, θα είναι πολύ ηπιότερα από τον μη εμβολιασμένο.

«Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο. Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Από κει και πέρα, είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του, που περιλαμβάνει και το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, δουλεύουν. Παράλληλα, συμβούλευσε να μην πετάξουμε τις μάσκες, γιατί όπως είπε, θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα. 

Σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε εφήβους, που αναφέρεται ότι εξετάζει το CDC, δήλωσε πως είναι πολύ σπάνιες. «Πολύ σπανιότερες απ’ ό,τι λέγεται και για τις θρομβώσεις και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί, αλλά εξετάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο