Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνια νευρολογική βλάβη στο χέρι λόγω covid 19

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο δύο παρόμοια περιστατικά παγκοσμίως, σχετιζόμενα με κορωνοϊό. Η περίπτωση ενός 57χρονου στη Θεσσαλονίκη και η εξέλιξη, τέσσερις μήνες μετά από το εξιτήριο.

Σπάνια νευρολογική βλάβη στο χέρι λόγω covid 19
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η βραχιόνια πλεξοπάθεια (σύνδρομο Parsonage Turner) είναι μια σπάνια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο οξύ πόνο στον ώμο, μυική αδυναμία και διαταραχές αισθητικότητας. Έχει συσχετιστεί με ιογενείς λοιμώξεις, με συχνότητα 1-2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, αλλά πολύ σπάνια έχει περιγραφεί σε συσχέτιση με τη λοίμωξη COVID-19. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί μόλις 2 περιστατικά.

Στη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε η περίπτωση ενός 57χρονου άνδρα που νοσηλεύτηκε στην κλινική COVID-19 του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Την πέμπτη μέρα νοσηλείας του διασωληνώθηκε λόγω αναπνευστικής επιδείνωσης και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, όπου παρέμεινε συνολικά για 21 μέρες. Μετά από την επιτυχή σύγκλειση προσωρινής τραχειοστομίας συνέχισε τη νοσηλεία του στην Πνευμονολογική Κλινική.

Στη διάρκεια της νοσηλείας του, ο ασθενής ανέφερε έντονο πόνο στον δεξιό ώμο και στον δεξιό αγκώνα, με σχετικά αιφνίδια έναρξη, που συνοδεύτηκε από αδυναμία κάμψης και έκτασης αγκώνα. Οι κινήσεις του καρπού και των δακτύλων ήταν φυσιολογικές.

Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε πως δεν είχε προηγηθεί κάκωση της περιοχής, ούτε είχε τοποθετηθεί ο ασθενής σε πρηνή θέση στη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ ο ανοσολογικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης ήταν αρνητικός. Η διάγνωση έγινε έπειτα από πλήρη νευρολογική εξέταση, ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο των άνω άκρων και μαγνητική τομογραφία.

Ο ασθενής πήρε εξιτήριο με οδηγίες για κινησιοθεραπεία και επανελέγχθηκε τακτικά με ηλεκτροφυσιολογικό και κλινικό έλεγχο. Μετά από 4 μήνες διαπιστώθηκε μικρή βελτίωση των ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων, με ευρήματα συμβατά με μέτριας βαρύτητας βλάβη όλων των ινών του δεξιού βραχιόνιου πλέγματος.

Τι είναι η βραχιόνια πλεξοπάθεια

Γνωστή και ως βραχειακή νευρίτιδα ή νευραλγική αμυοτροφία, η βλάβη εκδηλώνεται συχνότερα σε ενήλικες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε μεγαλύτερα παιδιά. Στο 17% των περιπτώσεων είναι αμφοτερόπλευρη. Συχνά υπάρχει ιστορικό λοιμώξεων, ένεσης αντιορού ή εμβολιασμός.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης η ειδικευόμενη Πνευμονολόγος Μ. Μωυσέως, σχεδόν πάντα εκδηλώνεται με υποξύ ή οξύ πόνο στον ώμο ή μυική αδυναμία, συνοδευόμενη από εντοπισμένη μυική ατροφία.
Η συνολική πρόγνωση είναι καλή, αλλά η ίαση μπορεί να απαιτήσει πολλούς μήνες και χρειάζεται φυσιοθεραπεία για να περάσει ο κίνδυνος ανάπτυξης μόνιμων αρθρικών συγκάμψεων.

Ανατρέχοντας στην διεθνή βιβλιογραφία, οι μελετητές του περιστατικού (Δ. Σιώπη, Σ. Παπαγιαννόπουλος, Ε. Γιοβάνη, Μ. Μωυσέως, Θ. Κοντακιώτης) από τις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές (ΑΠΘ και ΕΣΥ) και την Γ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ στο «Γ.Παπανικολάου, διαπίστωσαν πως στη διάρκεια του 2020 και 2021 έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε περιστατικά, εκ των οποίων ένα σε γυναίκα. Μόλις δύο απ' αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία κατά τη διάρκεια λοίμωξης COVID-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v