Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Τζανάκης: Να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους

Συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν βλάπτουν τη δημόσια υγεία, εισηγείται ο καθηγητής. Για 4ο κύμα, αν δεν εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες, μιλά η Μ. Παγώνη.

Ν. Τζανάκης: Να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους

Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στη δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν τη δημόσια υγεία», σχολίασε. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα κορωνοπάρτι, προτείνοντας μια… διαφορετική λύση.

«Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορωνοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορωνοπάρτι ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Γι’ αυτό «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορωνοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στη διαδικασία να οργανώνονται και με τη βοήθεια του πανεπιστημίου, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός, είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία, μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και αναμιχθεί ο πληθυσμός, θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

M. Παγώνη: 4ο κύμα, αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών

Θα πάμε σε 4ο κύμα και σε νέα καραντίνα, αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60, ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου - 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι' αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τον χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, μιλώντας για τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στα κορωνοπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα, αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι. «Ένας μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 100 άτομα στα κορωνοπάρτι», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους. 

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε, δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο