Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Γιατί προσπέρασε ξανά την Αθήνα η Θεσσαλονίκη

Πριν από ένα χρόνο -παρά δύο μέρες- η Θεσσαλονίκη ξεπερνούσε σε κρούσματα την Αττική, με τις γνωστές συνέπειες. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται...

Κορωνοϊός: Γιατί προσπέρασε ξανά την Αθήνα η Θεσσαλονίκη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, στις 30 Οκτωβρίου του 2020 η Θεσσαλονίκη κατέγραφε 540 νέες λοιμώξεις με κορωνοϊό, έναντι 422 της τετραπλάσιας σε πληθυσμό Αττικής. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο και συνεχίστηκε για έναν ολόκληρο μήνα, τον λεγόμενο «μαύρο Νοέμβρη» της Θεσσαλονίκης.

Ένα χρόνο -παρά δύο μέρες- μετά, στις 28 Οκτωβρίου του 2021, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 589 κρούσματα έναντι 554 της Αττικής. Ήταν θέμα χρόνου να (ξανα)συμβεί, καθώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου η επιδημιολογική κατάσταση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και ο αριθμός των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης «φλερτάρει» εδώ και καιρό με αυτόν της πρωτεύουσας.

Παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο περιόδων -με κυριότερες αυτές του εμβολίου και του διαφορετικού στελέχους του ιού-, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και τα κοινά χαρακτηριστικά περισσότερο από φανερά: Και τις δύο χρονιές η Θεσσαλονίκη εισήλθε στην περίοδο του φθινοπώρου με αυξημένη κινητικότητα, έντονη νυχτερινή ζωή και αρκετή χαλαρότητα σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού.

Τα πάρτι της νεολαίας, στο πανεπιστήμιο και αλλού, οι συγκεντρώσεις κάθε είδους και η επικοινωνία με εξίσου επιβαρυμένες γειτονικές περιοχές συνέβαλαν στη γρήγορη διασπορά. Αυτή επιταχύνθηκε και από τις κλιματικές συνθήκες, δηλαδή την πρώιμη σε σχέση με την πρωτεύουσα πτώση της θερμοκρασίας και την πολύ μεγαλύτερη υγρασία, που ευνοούν τη μετάδοση.

Στο τέλος του μήνα, προστέθηκαν στο μίγμα και οι εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, οι οποίες παραδοσιακά έχουν ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Πέρυσι οι εικόνες χάους που επικράτησαν στον εορτασμό του πολιούχου, σε συνδυασμό με τις «αποδράσεις» μεγάλου αριθμού Θεσσαλονικέων σε γειτονικούς νομούς για το τριήμερο, έπαιξαν κατά κοινή ομολογία καταλυτικό ρόλο σε όσα ακολούθησαν κατά τον λεγόμενο «μαύρο Νοέμβρη» της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θα αναγνώριζε αργότερα ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ως τώρα θητείας του το ότι δεν «έκλεισε» τη Θεσσαλονίκη πριν από την 26η Οκτωβρίου.

Ένα χρόνο μετά, το «όπλο» του εμβολίου έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως τα οριζόντια μέτρα ανήκουν στο παρελθόν. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις έγιναν κανονικά φέτος, όπως και η στρατιωτική παρέλαση, που πέρυσι είχε ματαιωθεί. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν, τόσο στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου όσο και στην παραλιακή λεωφόρο, αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, την ώρα που και το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης αυξάνεται σε κάθε νέα δειγματοληψία.

Ρεκόρ 4ου κύματος σε εισαγωγές

Στα νοσοκομεία της πόλης οι γιατροί έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις του Νοεμβρίου του 2020, καθώς διασωληνώνουν ασθενείς σε θαλάμους νοσηλείας και σε χειρουργεία, εν αναμονή εύρεσης κάποιας ελεύθερης κλίνης ΜΕΘ, ενώ η πίεση είναι μεγάλη και στις απλές κλίνες Covid-19, καθώς σε κάθε εφημερία προστίθενται δεκάδες νέες εισαγωγές. Το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ολοκλήρωσε την εφημερία του το πρωί της Πέμπτης με 44 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, που αποτελούν ρεκόρ 4ου κύματος.

«Ανάσα» στη δύσκολη κατάσταση αναμένεται να δώσει η ένταξη του Κέντρου «Αρωγή» του Ομίλου Euromedica, που όπως και πέρυσι παρέχει στο σύστημα 200 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid σε αποδρομή. Παράλληλα, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ 6 ωρών μετατράπηκε την Πέμπτη σε κλινική Covid η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος.

Το 2020, η Θεσσαλονίκη προηγήθηκε σε αριθμό κρουσμάτων της Αθήνας για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου. Στις 18 Νοεμβρίου καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ των 905 κρουσμάτων, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μιας μέρας μέχρι σήμερα, έναντι 564 στην Αττική...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v