Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Τα σχέδια δείχνουν συγχωνεύσεις, λέει η Citi

"Φιλόδοξο" χαρακτηρίζει το σχέδιο της Marfin η Citigroup σε flash note της (30/9/08), προσθέτοντας ότι αν πετύχει θα λειτουργήσει τελικά ως καταλύτης συγχωνεύσεων. Πώς σχολιάζουν Deutsche Bank - KBW.  

MIG: Τα σχέδια δείχνουν συγχωνεύσεις, λέει η Citi
 "Φιλόδοξο" χαρακτηρίζει το σχέδιο της Marfin η Citigroup σε flash note της με ημερομηνία 30/9/08, προσθέτοντας ότι, αν πετύχει, θα λειτουργήσει τελικά ως καταλύτης που θα πυροδοτήσει συσσώρευση στην αγορά των ελληνικών τραπεζών.

Εκτίμηση του οίκου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ότι συγχωνεύσεις εντός της αγοράς θα σημάνουν τη δημιουργία ουσιωδών συνεργιών.

Σε μια διαδικασία συγχωνεύσεων, που θα πυροδοτούνταν από την αύξηση κεφαλαίου της MIG, η Citigroup -υπενθυμίζει- έχει ήδη προβλέψει ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

Ο οίκος διατηρεί σύσταση "οverweight" για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες που παρακολουθεί έχουν υποχωρήσει κατά 45% από την αρχή του έτους, ενώ οι ευρωπαϊκές 36% το ίδιο διάστημα. Εκτίμηση της Citi είναι ότι τα θεμελιώδη των ελληνικών ιδρυμάτων είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών, με υψηλότερη ανάπτυξη, με ισχυρότερη κερδοφορία και με δυνατό ισολογισμό.

Η ενδεχόμενη συσσώρευση στην ελληνική τραπεζική αγορά, που υποδαυλίζεται από την κίνηση της Marfin, ενισχύει τη θετική στάση του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, καταλήγει η έκθεση.

Τόσο οι τρέχουσες όσο και οι μελλοντικές συνθήκες της αγοράς θα προσφέρουν πολύ ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες για τους μακροπρόθεσμους παίκτες στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά από την πλευρά της η Εθνική - P&K. Κατά τη χρηματιστηριακή, η Γ.Σ. που θα εγκρίνει το σχέδιο είναι περισσότερο πιθανό να λάβει χώρα τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, η Εθνική - Π&Κ επισημαίνει ότι η προτεινόμενη ΑΜΚ θα διυλίσει τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, μειώνοντας το μερίδιό τους στο 47,3%.

---Τι σχολιάζουν Deutsche Bank - KBW

Στο ύψος των 6 δισ. ευρώ θα φτάσει η κεφαλαιακή "δύναμη" της MIG σε περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου είναι επιτυχής, επισημαίνει έκθεση της Deutsche Bank με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου.

Για να δώσει μια τάξη μεγέθους, ο οίκος αναφέρει πως το σύνολο της κεφαλαιοποίησης των οκτώ μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 38 δισ. ευρώ και, εξαιρουμένης της Εθνικής, τα 23 δισ.  

Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "αγοράς" για τη μετοχή της ελληνικής τράπεζας αλλά και την τιμή-στόχο στα 7,10 ευρώ.

Εκτίμηση του οίκου είναι πως η αύξηση θα ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος του 2008 ή στις αρχές του 2009. 

Εξάλλου, σε έκθεσή της με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, η KBW αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τη MIG, επισημαίνοντας ότι μια επιτυχής αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά - κυρίως στην περίπτωση της Alpha Bank, αναφέρει.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v