Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλυτές: Τι θα ανακοινώσουν οι τράπεζες στο Q2

Σε τραπεζικούς ρυθμούς χτυπά ο σφυγμός της αγοράς, αφού την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι μεγάλες τράπεζες. Οι εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο και το εξάμηνο των 6 ισχυρών του κλάδου.

Αναλυτές: Τι θα ανακοινώσουν οι τράπεζες στο Q2
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, ΜΡΒ και Τράπεζας Κύπρου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Ο χορός των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου των μεγάλων τραπεζών "ανοίγει" τις επόμενες ημέρες και, όπως είναι φυσικό, ο "παλμός" της αγοράς αρχίζει να "χτυπά" σε τραπεζικούς ρυθμούς.

Πρώτη η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα στις 25 Αυγούστου, η Τράπεζα Πειραιώς μία μέρα μετά, η Eurobank στις 27 Αυγούστου,η Εθνική Τράπεζα και η Marfin Popular Bank θα ακολουθήσει στις 28 Αυγούστου και ο κύκλος κλείνει με την Τράπεζα Κύπρου (31 Αυγούστου).

Οι δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος, τον τελευταίο καιρό, δεν μας έχουν συνηθίσει σε ευχάριστες εκπλήξεις και οι προσδοκίες των επενδυτών και των αναλυτών κινούνται πλέον σε χαμηλά επίπεδα.

**** Alpha Bank

Για την Alpha Bank, η οποία θα ανακοινώσει πρώτη τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο, η Proton εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 179,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 56,6%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 840,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,4%. Στα 171,77 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 59% σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν τα κέρδη εξαμήνου της Alpha Bank σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η οποία επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των προβλέψεων, που θα αντισταθμίσουν την ισχυρή παραγωγή βασικών εσόδων.

Σύμφωνα με την HSBC, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 821 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το δεύτερο τρίμηνο του 2009 θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο στα έσοδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα και η Credit Suisse εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι βελτιωμένο στα καθαρά έσοδα, ενώ τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 95 εκατ. ευρώ από 85,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ στο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 180,7 εκατ. ευρώ. Η Citigroup εκτιμά για την Alpha ότι τα κέρδη του εξαμήνου θα διαμορφωθούν στα 184 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα στα 826 εκατ. ευρώ με το δεύτερο τρίμηνο να είναι σαφώς βελτιωμένο έναντι του πρώτου.

Η Εθνική - P&Κ υπολογίζει τα καθαρά κέρδη της Alpha στα 178 εκατ. ευρώ, πτώση 55,8% ενώ στο δεύτερο τρίμηνο στα 92 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο εξάμηνο του 2009 θα είναι 184,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 55,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 85,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,5%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 402,6 εκατ. ευρώ υψηλότερα κατά 6,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Η Euroxx Securities εκτιμά τα κέρδη του εξαμήνου στα 185,9 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 55,1% σε ετήσια βάση.


**** Εθνική Τράπεζα

Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, η Finansbank, ανακοίνωσε ήδη τα αποτελέσματά της που βρίσκονται στα 109,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25%, ενώ σύμφωνα με τη Eurobank Securities οι προβλέψεις υποχώρησαν 42,5% σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο στα 141,15 εκατ. λίρες και τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφάνισαν οριακή βελτίωση 1,7% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Για την ίδια την Εθνική Τράπεζα, η Citigroup προβλέπει ότι θα ανακοινώσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξεως των 695 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 18%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, όπου τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων είχαν διαμορφωθεί σε 844 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του δευτέρου τριμήνου τοποθετούν τα καθαρά κέρδη στα 357 εκατ. ευρώ έναντι 338 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 428 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα τόσο στο εξάμηνο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα επιδείξουν θετικούς ρυθμούς μεταβολής της τάξεως 13% και 11%.


**** EFG Eurobank

Για τη EFG Eurobank Ergasias, η οποία θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματά της στις 27 Αυγούστου, ακολουθώντας τις δύο μεγάλες της "αντιπάλους", σύμφωνα με τη Citigroup, θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, μειωμένα κατά 47% σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυξημένα κατά 43% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Η Citigroup εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους στο δεύτερο τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 579 εκατ. ευρώ έναντι 591 εκατ. ευρώ πέρυσι και 544 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Για το πρώτο εξάμηνο, η Citigroup επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank θα "αγγίξουν" τα 204 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2008, μείωση της τάξεως του 54%. Αντίθετα, τα συνολικά έσοδα στο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τα 1.123 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι προβλέψεις στο δεύτερο τρίμηνο εκτιμώνται στα 270 εκατ. ευρώ έναντι 263 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ θα είναι σχεδόν διπλάσιες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008 που ήταν 137 εκατ. ευρώ. Η Εθνική - P&Κ προβλέπει ότι τα κέρδη στο εξάμηνο θα μειωθούν κατά 58,4% στα 173 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 92 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13,6% σε τριμηνιαία βάση.

**** Τράπεζα Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η HSBC εκτιμά ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 52 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 145 στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 266 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και μειωμένα κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Για το εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη τοποθετούνται στα 107 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 62% σε σχέση με πέρυσι που ήταν 284 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται μειωμένα κατά 6,4% στα 520,3 εκατ. ευρώ. Η Credit Suisse εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη θα αγγίξουν τα 116,8 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 58,8%. Τα συνολικά έσοδα στο εξάμηνο θα επιδείξουν μία μείωση 11,5% στα 746,8 εκατ. ευρώ, ενώ η HSBC εκτιμά ένα μέγεθος της τάξεως των 736 εκατ. ευρώ.

Η Citigroup τοποθετεί τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2009 στα 71 εκατ. ευρώ αρκετά υψηλότερα από την HSBC και την Credit Suisse, ενώ για το εξάμηνο εκτιμά ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα 124 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Citigroup είναι πιο αισιόδοξη και για το top line αφού τοποθετεί τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 272 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και στα 527 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο. Η Εθνική - P&Κ εκτιμά ότι τα κέρδη στο εξάμηνο θα ανέλθουν στα 117 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 55% σε ετήσια βάση.

Η Marfin Analysis σημειώνει ότι η Τράπεζα θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 66,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, αν και σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, τα καθαρά κέρδη θα είναι μειωμένα κατά 54%. Όσον αφορά το εξάμηνο, η Marfin Analysis αναμένει υποχώρηση των καθαρών κερδών κατά 58,2% στα 118,8 εκατ. ευρώ.

**** Marfin Popular Bank

Για τη Marfin Popular Bank, η Citigroup προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου θα κυμανθούν στην περιοχή των 64 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει στο πρώτο τρίμηνο και 120 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Για τα καθαρά έσοδα από τόκους, η εκτίμηση τοποθετεί το μέγεθος στα 152 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 25% περίπου, αλλά χαμηλότερα κατά 12% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι. Για το εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη τοποθετούνται από τη Citigroup στα 104 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ για το 2009, μείωση της τάξεως του 54% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο εξάμηνο θα κυμανθούν στα 274 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 24%.

Η Citigroup τοποθετεί τις προβλέψεις στο εξάμηνο στα 106 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η Εθνική - P&Κ τοποθετεί τα κέρδη του εξαμήνου στα 91 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 56%, ενώ τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου στα 51 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 28% σε τριμηνιαία βάση.

**** Τράπεζα Κύπρου

Τέλος, για την Τράπεζα Κύπρου, η Citigroup εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου του έτους θα διαμορφωθούν στα 78 εκατ. ευρώ αυξημένα οριακά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και μειωμένα κατά 39% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2008. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο δεύτερο τρίμηνο εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ έναντι 198 εκατ. ευρώ πέρυσι και 181 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Η Εθνική - P&Κ προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 206 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4% και 14% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Για το πρώτο εξάμηνο του 2009, τα καθαρά κέρδη θα είναι 147 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 34%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους τοποθετούνται στα 387 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1%.


 * Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, ΜΡΒ και Τράπεζας Κύπρου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 596ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 21 - 25 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v