ΧΑ: Η χαμένη στήριξη και οι... οπαδοί του long

Τα επόμενα οχυρά των παικτών για την αποφυγή περαιτέρω διολίσθησης της αγοράς. Παραμένει σε ισχύ το σενάριο μεγαλύτερης ανόδου, παρά τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων ημερών. Το profit taking και οι τράπεζες.

ΧΑ: Η χαμένη στήριξη και οι... οπαδοί του long
Η αγορά συνέχισε να διατηρεί τη μεταβλητότητα, ωστόσο έχασε τελικά τη στήριξη των 1.053 μονάδων και αλλοίωσε την αυστηρού χαρακτήρα τεχνική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν πτώση άνω του 30%, ενώ οι όγκοι συναλλαγών τους συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Η εικόνα προβληματίζει, όμως, γιατί και οι λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς οδηγούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και σε σημαντικές απώλειες, με μικρό πάντως όγκο συναλλαγών. Το ενδιαφέρον στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είναι η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, με την είσοδο και του δείκτη των blue chips στη ζώνη... επιφυλακής.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έχασε το σημαντικό επίπεδο των υψηλών του Φεβρουαρίου στις 1.053 μονάδες, αν και η κίνησή του σε χαμηλότερα επίπεδα συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.

Η αγορά θεωρητικά σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα πρέπει να αντιδράσει, αλλιώς το profit taking θα συνεχιστεί έως την επόμενη κρίσιμη περιοχή στις 1.000 μονάδες, με μικρή ίσως στάση στις 1.025. Εφόσον o δείκτης σταματήσει εδώ και η κίνηση σε ανώτερα επίπεδα με σημαντικό όγκο συναλλαγών συνεχιστεί, η επόμενη ζώνη των 1.100-1.130 μονάδων παραμένει πρώτος στόχος, με απώτερο πάντα στόχο τη ζώνη των 1.180-1.200 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης έχασε το πεδίο ισχυρής σημασίας, που ήταν οι 360 μονάδες. Όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, η ζώνη των 345-350 μονάδων θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό οχυρό των αγοραστών.

Το στοιχείο που χρήζει αναφοράς είναι η ευκολία με την οποία οι πωλητές έκαναν το 4x4 στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 10% και τον τραπεζικό, σε τέσσερις συνεδριάσεις, να αθροίζει απώλειες σχεδόν 40%. Μάλιστα, ο δείκτης των τραπεζών επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο και από την αρχή του χρόνου.

Για τις δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές της αγοράς, από τις αρχές του έτους η ΕΧΑΕ συνεχίζει να σημειώνει κέρδη 43%, ο ΟΠΑΠ 41%, η Βιοχάλκο 37%, ο ΟΤΕ 36,5% και η ΔΕΗ 32,4%.

Σημαντικό ρόλο για το τελικό ακόμα χαμηλότερο κλείσιμο του Δείκτη έπαιξε και ο τίτλος της Coca Cola HBC AG, ο οποίος πριν από τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 20,52 ευρώ (-3,16%) και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 20,20 ευρώ, με πτώση 4,67%.

Τέλος, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν συνολικά εννέα τίτλοι του 25άρη, και πιο συγκεκριμένα Coca Cola HBC AG, MIG, Motor Oil, Frigoglass, Εθνική, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v