Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το 13άρι που κρατά τα ηνία της αγοράς

Σε ποια χαρτιά έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των επενδυτών. Γιατί η Ελλάδα είναι στο ραντάρ των ξένων. Τι αποκαλύπτουν η τεχνική εικόνα και οι όγκοι συναλλαγών στους τίτλους του FT 25. Με ποια κριτήρια γίνεται η μετατόπιση θέσεων.

ΧΑ: Το 13άρι που κρατά τα ηνία της αγοράς

Η δυναμική του Γενικού Δείκτη ενισχύεται κι η Ελλάδα παραμένει hot story για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ και η μεσοπρόθεσμη τεχνική του εικόνα δίνει πόντους για ανοδική συνέχεια, παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις.

Η ζώνη των 1.280 μονάδων αποτέλεσε το τελευταίο εμπόδιο πριν ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης των προηγούμενων υψηλών και των 1.300 μονάδων. Ανεβάζοντας ταχύτητα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χθες ενδοσυνεδριακά σε νέο υψηλό, ενώ, επιμέρους, δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ήδη κινηθεί σε ακόμα ανώτερο σημείο.

Οι όγκοι των συναλλαγών στις προηγούμενες 10 συνεδριάσεις, περίπου στα 60 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, και η πτώση έως τις 1.220 μονάδες δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται χρήμα και μέγεθος συναλλαγών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τα πολλά ανοικτά μέτωπα.

Παρά τις χαμηλές αξίες συναλλαγών, όμως, εξετάζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα δεδομένα για τις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι φανερό ότι ανάμεσα στα «δυνατά χαρτιά» της αγοράς έχει γίνει ένα δεύτερο screening ακόμα πιο απαιτητικό.

Σε αυτά τα χαρτιά, οι αξίες των συναλλαγών έχουν διατηρηθεί ψηλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ουσιαστικά αυτά είναι που κρατάνε τα ηνία της αγοράς και στα οποία οι ξένοι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις συναλλαγές τους.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ορατή στο ταμπλό του Χ.Α., αφού παρατηρείται σταδιακό rotation θέσεων. Από τη μία, οι επενδυτές επιστρέφουν στις βασικές επιλογές της αγοράς από τις πιο περιφερειακές μετοχές και, κατά δεύτερον, ανάμεσα στις πρώτες επιλογές εξετάζονται οι σχετικές αποδόσεις και ποιοι τίτλοι έχουν μείνει πίσω τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πορεία της αγοράς, εκτός από κέρδη για τους συμμετέχοντες, έχει προκαλέσει άγχος σε εκείνους που δεν πίστεψαν στην άνοδο και έχουν βρεθεί να κυνηγούν χαρτιά και αποδόσεις. Σε αντίθεση με πολλούς εγχώριους επενδυτές, οι ξένοι που ασχολούνται με την Ελλάδα δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός ότι το Χ.Α. είναι μια αγορά που κινείται με γνώμονα το momentum κι όχι με βάση τις αποτιμήσεις.

Τα 13 «δυνατά» χαρτιά

- ΟΤΕ: Καταγράφει αύξηση στην αξία των συναλλαγών το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, 1 εκατ. μετοχές περίπου, ενώ βρίσκεται και 3,2 ευρώ υψηλότερα στο ταμπλό του Χ.Α. Στο εξάμηνο, η μετοχή έχει απόδοση 86% και το χθενικό κλείσιμο στα 12,84 ευρώ είναι νέο υψηλό δωδεκαμήνου.

- ΔΕΗ: Με σημαντική υποαπόδοση έναντι της αγοράς (-5%) από τις αρχές του έτους, παρότι οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο. Η μετοχή στο εξάμηνο αποδίδει 38% έναντι 32% του Γενικού Δείκτη και απέχει 1,4 ευρώ από το υψηλό δωδεκαμήνου, που είναι τα 11,93 ευρώ.

- ΟΠΑΠ: Παρά τη μείωση τόσο του όγκου όσο και της αξίας των συναλλαγών στο τελευταίο τρίμηνο, η απόδοση της μετοχής ξεπερνά την αγορά αισθητά και στο εξάμηνο και στο τρίμηνο. Απέχει 3% από το υψηλό 12 μηνών στα 11,93 ευρώ.

- ALPHA BANK: Πρόκειται για την τραπεζική μετοχή που φαίνεται να εμπνέει τη μεγαλύτερη ασφάλεια στους ξένους επενδυτές και σε αυτό οφείλεται και η εκτόξευση του μέσου όρου των συναλλαγών σε 6,5 εκατ. μετοχές στο τελευταίο τρίμηνο. Η τιμή της είναι 14% ανώτερη το 2014, 45% στο εξάμηνο και απέχει 4% από το υψηλό της στο 0,747 ευρώ.

- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Από τις αρχές του έτους, η απόδοση της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. προσεγγίζει το 30%, αν και το 2014 οι όγκοι των συναλλαγών είναι ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Η τιμή της είναι 92% υψηλότερα στο εξάμηνο και απέχει ελάχιστα από το πρόσφατο υψηλό των 2,01 ευρώ.

- JUMBO: Τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ η μέση συναλλακτική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα ξεπερνά τις 300.000 μετοχές σταθερά κατά μέσο όρο από 240.000 μετοχές που ήταν το εξάμηνο του 2013. Η μετοχή στα 14 ευρώ απέχει 1% από το υψηλό 12 μηνών στα 14,10 ευρώ.

- FOLLI FOLLIE GROUP: Έχοντας αυξήσει τις συναλλαγές της κατά 26% από 100.000 κομμάτια κατά μέσο όρο το τελευταίο εξάμηνο σε 120.000 κομμάτια όρο το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνει παρόμοια επίδοση με αυτήν του βασικού δείκτη του Χ.Α. και απέχει από τα υψηλά 12 μηνών 7%.

- ΤΙΤΑΝ: Ο κοινός τίτλος της εταιρείας βρίσκεται 58% υψηλότερα στο εξάμηνο  ενώ έχει αυξήσει τις συναλλαγές του κατά 21% στα 100.000 κομμάτια ημερησίως κατά μέσο όρο, στοιχείο που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της μετοχής για του ξένους θεσμικούς. Απέχει 1% από τα υψηλά 12 μηνών στα 24,08 ευρώ ανά μετοχή.

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Οι μετοχές διαμορφώνονται σε ανώτερα επίπεδα το 2014 19%, 13% και 14% αντίστοιχα, ενώ οι συναλλαγές τους έχουν πυκνώσει κατά 25%, 7% και 43% σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου εξαμήνου. Η επανέναρξη της κατασκευής των μεγάλων έργων είναι το στοίχημα και για τις τρεις εταιρείες, ενώ τα υψηλά 12 μηνών είναι τα 3,8 τα 3,76 και τα 4,86 ευρώ αντίστοιχα.

- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Η μετοχή των Eλληνικών Xρηματιστηρίων εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα χαρτιά που περιλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ξένοι θεσμικοί, ενώ η αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 13% στο τρίμηνο και πάνω από τα 220.00 κομμάτια, με την τιμή στο ταμπλό να είναι 11% χαμηλότερη από το υψηλό της στο δωδεκάμηνο στα 8,92 ευρώ.

- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με απόδοση 20% το 2014, κινείται σε νέα υψηλά 12μήνου, με την απόδοση στο 6μηνο να προσεγγίζει το 60% και τους όγκους συναλλαγών αυξημένους κατά 5% στο τελευταίο τρίμηνο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v